Αλιβιζάτος: Να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα Τέμπη
Διαβάζεται σε 2'![Αλιβιζάτος: Να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα Τέμπη](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2021/03/fra8786-scaled-640x426-e1739202951.jpg)
Ο Νίκος Αλιβιζάτος διαβλέπει ως ενδεδειγμένη λύση για τα Τέμπη τη διεξαγωγή Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
- 10 Φεβρουαρίου 2025 18:17
Τη δική του πρόταση για το ζήτημα των Τεμπών κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο τη Δευτέρα ο Νίκος Αλιβιζάτος.
Σε συνέντευξή του στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Αναλυτικά υπογράμμισε: “Θα μπορούσε κάλλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πει είμαστε σε μία τέτοια κατάσταση, ελάτε εδώ κυρίαρχοι όλων των κομμάτων, σας προτείνω λοιπόν, να κάνουμε αυτό.Σας προτείνω λοιπόν, να πάμε κατευθείαν στη Δικαιοσύνη, στο πενταμελές συμβούλιο και σε δικαστές. Είναι οι μόνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να εκτονώσουν την ένταση. Και σε αυτή τη φάση είναι να πεισθεί ο κόσμος ότι στα δικαστήρια θα πάνε όλοι εκείνοι για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις σοβαρές ότι ενέχονται. Πρέπει λοιπόν, όλοι να συμφωνήσουν ότι αυτό θα γίνει διότι μπορεί ο καθένας να προβάλλει αντιρρήσεις.
Ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Αυτή είναι η πρότασή μου και μακάρι να μπορούσε να γίνει έτσι ώστε να κατευθύνει την υπόθεση απευθείας στη δικαιοσύνη χωρίς να υπάρχουν όλα αυτά τα φίλτρα τα οποία προβλέπονται και τα οποία κατά τη γνώμη μου, το πολιτικό σύστημα έβαλε στο ίδιο το Σύνταγμα για να προστατευθεί από παγίδες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιο νόημα έχουν αυτά τα φίλτρα αλλά σε στιγμές σαν και τη σημερινή, ενόψει του τι θα συμβεί αν τα πράγματα αφεθούν ως έχουν, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να απλοποιήσουμε πολύ τις διαδικασίες”.
Η τοποθέτηση του Ελληνα Πανεπιστημιακού ολοκληρώθηκε ως εξής: “Εάν λοιπόν δεν αλλάξουν τα πράγματα και μείνουν ως έχουν, το μυαλό μου, πηγαίνει στο 2008 και στη διετία που ακολούθησε. Δηλαδή, πώς θα πείσεις έναν πιτσιρικά; Προσπαθήστε να μπείτε στο μυαλό ενός 20άρη πιτσιρικά, ο οποίος πνίγεται από την αδικία γιατί σου λέει μπορούσα να είμαι εγώ μέσα στο τρένο, η αδελφή μου ή ο καρδιακός μου φίλος μου, οι φίλοι μου κτλ. Εάν έχει πειστεί ότι όλα κουκουλώνονται, θα βγει έξω και θα τα σπάσει. Αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος, κατά την προσωπική μου γνώμη”.