Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Μίλησαν και για τους Meteor
Διαβάζεται σε 4'![Εμανουέλ Μακρόν, Κυριάκος Μητσοτάκης](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2025/02/mitsotakis-macron-2-640x426.jpg)
Κατ’ ίδιαν συνάντηση επί μία ώρα είχαν ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Γαλλίας στο περιθώριο της Συνόδου για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι. “Τέθηκαν όλα τα ζητήματα” λένε κυβερνηιτκές πηγές.
- 10 Φεβρουαρίου 2025 18:35
Θέματα άμυνας και ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας συζήτησαν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, με φόντο τις πληροφορίες για πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Μητσοτάκης- Μακρόν είχαν κατ’ ίδιαν συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα, στο περιθώριο της Συνόδου για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι. Οι δύο ηγέτες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πραγματοποίησαν μία συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων κατά την οποία τέθηκαν όλα τα ζητήματα. Δηλαδή και η συζήτηση για πώληση Meteor στην Τουρκία.
Επ’ αυτού πάντως από κυβερνητικής πλευράς δεν δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Το μόνο που επιβεβαιώνει το Μαξίμου είναι πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη της ΕΕ που θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα. Ωστόσο αυτό που καίει την Αθήνα είναι να μην προχωρήσει η πώληση Meteor στην Τουρκία που θα άλλαζε τις ισορροπίες στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδας.
Το ζήτημα ετέθη από τον κ.Μητσοτάκη στον κ.Μακρόν και στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την άμυνα την περασμένη Δευτέρα. Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να πέταξε το μπαλάκι στη Μεγάλη Βρετανία, που αποτελεί εταίρο της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας MBDA, η οποία και κατασκευάζει τους Meteor. Καθώς και να δήλωσε στον κ.Μητσοτάκη ότι δεν είναι δεδομένη η συμφωνία της Γαλλίας για πώληση Meteor στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιανουαρίου ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δημοσιοποίησε ότι κάλεσε την πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, Laurence Auer, για να της εκφράσει την αντίθεση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο πώλησης Meteor στην Τουρκία. Ο κ. Δένδιας στην ανάρτηση του σημείωνε ότι είχε ενημερώσει πρώτα τον κ.Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Πάντως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Alpha δήλωσε ότι δεν έχει εικόνα για πώληση Meteor στην Τουρκία και σχολίασε ότι ο υπουργός Άμυνας ενδεχομένως έδρασε προληπτικά, έδωσε λαβές για σχόλια περί διαφοράς στίγματος Μαξίμου-ΥΠΕΘΑ.
Φαίνεται πάντως ότι το Μαξίμου θέλει να δείξει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι δεδομένη η πώληση Meteor στην Τουρκία. Αλλά και να “πατήσει” πάνω σε όποιους δισταγμούς της Γαλλίας για να μπλοκάρει ένα deal με την Άγκυρα.
Η τουρκική εφημερίδα Milliyet πάντως σε πρόσφατο δημοσίευμα της υποστήριζε ότι η πώληση Meteor στην Τουρκία έχει κλείσει με την πίεση της Μεγάλης Βρετανίας και την έγκριση της Γαλλίας. Και εκτίμουσε ότι η στρατιωτική ισορροπία στον αέρα θα αλλάζε ξανά υπέρ της Τουρκίας.
Πώς οι Meteor μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει 40 Eurofighter Typhoon. Αρχικά 20 μεταχειρισμένα αεροσκάφη από τη Μεγάλη Βρετανία και εν συνεχεία 20 επιπλέον νεότευκτα. Εθεσε δε ως όρο για την αγορά των Eurofighter Typhoon τον εξοπλισμό τους με πυραύλους Meteor.
Για αυτό και το Λονδίνο επιθυμεί διακαώς να κλείσει η συμφωνία, η οποια θα αποφέρει στα βρετανικά ταμεία 10 δισ ευρώ. Απαιτείται ωστόσο η σύμφωνη γνώμη και των υπόλοιπων μελών της κοινοπραξίας, δηλαδή της Γαλλίας και της Ιταλίας. Σημειωτέον ότι η διακυβερνητική διάσκεψη Ιταλίας- Ελλάδας που ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Φεβρουαρίου αναβάλλεεται προσωρικά.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης αυτής ο κ.Μητσοτάκης θα συζητούσε με την Τζόρτζια Μελόνι για το μεταναστευτικό, το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με τη Hellenic Train σε περίπτωση που αποδειχθεί οτι η εμπορική αμαξοστοιχία που ενεπλάκη στο δυστύχημα στα Τέμπη μετέφερε επικίνδυνο φορτίο, αλλά και το θέμα των Meteor.
Εάν η Τουρκία αποκτήσει και Meteor για τα 40 Eurofighter Typhoon η αεροπορία της θα έχει αριθμητικό και ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της ελληνικής. Διότι τα 24 Rafale που θα διαθέτει η Ελλάδα μπορούν να φέρουν έως τέσσερις Meteor το καθένα και η χώρα μας έχει συμφωνήσει για 36 πυραύλους αυτού του τύπου.
Ενώ κάθε Eurofighter Typhoon μπορεί να φέρει έως και έξι Meteor. Επομένως δυνητικά η Τουρκία θα μπορεί να διαθέτει μέχρι και 240 Meteor, αν και στην πράξη ο αριθμός αυτός λογικά θα είναι μικρότερος. Ωστόσο είναι σαφές γιατί η χώρα μας έχει κάθε λόγο να μπλοκάρει μία συμφωνία πώλησης Meteor στην Τουρκία.