Κρατικά “φέσια” 3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες

Διαβάζεται σε 4'
Κρατικά “φέσια” 3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες
Άνδρας που υπολογίζει τα χρήματά του Getty Images/iStockphoto

Το μεγαλύτερο “βάρος” έρχεται από τα χρέη των νοσοκομείων καθώς οι οφειλές τους προς τους ιδιώτες κινούνται σταθερά πάνω από το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ.

Μπορεί να πέρασαν μνημόνια, σειρά παρεμβάσεων των θεσμικών εταίρων της χώρας, αλλά και κάποιες προσπάθειες από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης, ωστόσο το “χούι” της συσσώρευσης χρεών προς την αγορά παραμένει στο δημόσιο. Μάλιστα η βασική, αυτή, παθογένεια παίρνει χαρακτήρα “νάρκης” για την αγορά, ένεκα και των δυσκολιών ρευστότητας που υπάρχουν, συνδεόμενης και με το ύψος των επιτοκίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ραγδαία αύξηση, της τάξης των 246 εκατ. ευρώ κατέγραψαν μέσα σε ένα χρόνο, τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, σπάζοντας το φράγμα των 3 δισ. ευρώ το 2024 και  αγγίζοντας το 1,3% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί ότι τα μισά από αυτά τα χρωστούν τα νοσοκομεία, ενώ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν και αυτοί σημαντικό μερίδιο στη συνολική “πίτα”. Αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 2024 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ ενώ εάν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 731 εκατ. ευρώ ανέρχονται συνολικά στα 3,047 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2023 οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του δημοσίου μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ήταν στο επίπεδο των 2,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 246 εκατ. ευρώ μέσα σε 12 μήνες.

Η Κομισιόν “κρούει” κώδωνα κινδύνου

Πάντως, η Κομισιόν προσπαθεί, με “καρότο και μαστίγιο”, εδώ και χρόνια, να βάλει ένα τέλος στην κατάσταση αυτή, παρέχοντας από τεχνική συνδρομή στη διαδικασία βεβαίωσης και εκκαθάρισης των οφειλών, κι από την άλλη ασκώντας πιέσεις στην Ελλάδα, ώστε να μπει ένα τέλος στο “ενδημικό φαινόμενο”.

Έτσι έχει παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω πρακτικών πληρωμών από ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους, που παραβιάζουν την Οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών, παρεμποδίζοντας την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που εργάζονται στον τομέα της υγείας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δύο μέτρα δύο σταθμά

Βέβαια η όποια χρονοτριβή στις πληρωμές δεν ισχύει για το δημόσιο στο μέτωπο των εισπράξεων. Δηλαδή, όταν οι πολίτες είναι να πληρώσουν φόρους, τέλη και τις εισφορές και καθυστερούν, επιβαρύνονται αφενός με επιτόκια και πρόστιμα ενώ κινδυνεύουν και με κατασχέσεις.

Η “ακτινογραφία”

Αναλυτικά, η εικόνα για τα φέσια του 2024 έχει ως εξής:

  • Τα νοσοκομεία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές που φτάνουν στο τέλος Δεκεμβρίου στο 1,164 δισ. ευρώ από 1,319 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023. Να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2024 έχει ενσωματωθεί κονδύλι 400 εκατ. ευρώ για την Υγεία για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα νοσοκομεία και με στόχο να “κουρευτεί” το “βουνό” των οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι τα χρέη των νοσοκομείων από 344 εκατ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2019 πριν την πανδημία, αυξήθηκαν στα 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, στα 606 εκατ. το Δεκέμβριο του 2021, στα 907 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022,  στα 1,319 δισ. ευρώ το 2023 και στα 1,164 δισ. ευρώ στο τέλος  του 2024.
  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν στα 585 εκατ. ευρώ από 525 εκατ. ευρώ, που είχαν συσσωρευτεί τον Δεκέμβριο του 2023.
  •  Στους ΟΤΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους έφτασαν τον Δεκέμβριο στο ποσό των 231 εκατ. ευρώ από 149 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
  • Τα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης χρωστούν 180 εκατ. ευρώ στην αγορά από  162 εκατ. ευρώ που ήταν οι οφειλές τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι επιστροφές φόρων

Την ίδια ώρα, οι επιστροφές φόρων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα έφτασαν στα 731 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο από 558 εκατ. ευρώ, που ήταν πριν από ένα χρόνο. Από αυτό το χρέος τα 222 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους, τα 372 εκατ. ευρώ έμμεσους φόρους, ενώ 118 εκατ. ευρώ κατατάσσονται στα μη φορολογικά έσοδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα