Φον ντερ Λάιεν σε Τραμπ: “Οι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι”
Διαβάζεται σε 4'![Ursula von der Leyen](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/10/AP23285587636154-640x426.jpg)
H πρώτη αντίδραση της προέδρου της Κομισιόν στον Ντόναλντ Τραμπ και στην απόφασή του να “ανοίξει” εμπορικό πόλεμο, επιβάλλοντας δασμούς.
- 11 Φεβρουαρίου 2025 11:58
«Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι – θα πυροδοτήσουν σταθερά και αναλογικά αντίμετρα», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε σημερινή δήλωσή της, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
«Λυπάμαι βαθιά για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Οι δασμοί είναι φόροι – επιζήμιοι για τις επιχειρήσεις, χειρότερα για τους καταναλωτές. Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι – θα πυροδοτήσουν σταθερά και αναλογικά αντίμετρα. Η ΕΕ θα ενεργήσει για να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα. Θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μας», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη δήλωσή της.
“Η ΕΕ θα προστατέψει τα συμφέροντα της και θα απαντήσει με σταθερό και αναλογικό τρόπο με αντίμετρα στους αδικαιολόγητους δασμούς των ΗΠΑ” δήλωσε επίσης ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα στο Στρασβούργο.
Ο Επίτροπος Εμπορίου εξέφρασε την απογοήτευσή του για την επιστροφή των δασμών από τις ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, επισημαίνοντας ότι είναι αδικαιολόγητοι και επιζήμιοι για όλες τις πλευρές.
«Δυστυχώς οι δασμοί επέστρεψαν εν μία νυκτί», δήλωσε ο Μ. Σέφκοβιτς ενώπιον των ευρωβουλευτών, εξηγώντας ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε Διακήρυξη που επιβάλλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ από τις 12 Μαρτίου, ενώ έχει ανακοινώσει αμοιβαίους δασμούς σε άλλα προϊόντα που έρχονται αυτή την εβδομάδα.
«Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτές τις αποφάσεις και ανακοινώσεις. Η ΕΕ δεν βλέπει καμία δικαιολογία για την επιβολή δασμών στις εξαγωγές μας, κάτι που είναι οικονομικά αντιπαραγωγικό», τόνισε ο Μ. Σέφκοβιτς.
«Οι δασμοί είναι φόροι που είναι επιζήμιοι για τις επιχειρήσεις και χειρότεροι για τους καταναλωτές», τόνισε και προειδοποίησε ότι με τους δασμούς οι ΗΠΑ θα φορολογήσουν τους πολίτες τους, θα αυξήσουν το κόστος των επιχειρήσεών τους και θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι δασμοί δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους εμπορικούς εταίρους, αλλά κινδυνεύει από αρνητικές επιπτώσεις συνολικά το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. «Με απλά λόγια είναι σενάριο απώλειας για όλους», είπε.
Ο Μ. Σέφκοβιτς ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή η Επιτροπή αξιολογεί το εύρος των μέτρων που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα ανταποκριθεί «με σταθερό και αναλογικό τρόπο με αντίμετρα». «Θα προστατεύουμε πάντα τα συμφέροντά μας από αδικαιολόγητα μέτρα, σύμφωνα με τις αξίες μας», πρόσθεσε. «Θα ενεργήσουμε για να προστατεύσουμε τα οικονομικά μας συμφέροντα, θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μας”.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι δεν είναι αυτό το σενάριο που προτιμά η ΕΕ: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στον εποικοδομητικό διάλογο. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και για εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων όπου είναι δυνατόν».
Εξάλλου, ο Μ. Σέφκοβιτς είπε ότι η ΕΕ θα κρατήσει ανοιχτούς όλους τους δρόμους επικοινωνίας στον κόσμο τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις θα φέρει η νέα εποχή στον τομέα του εμπορίου». «Συνεχίζουμε δυναμικά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ινδία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και άλλες. Και εξετάζουμε τις δυνατότητες εμβάθυνσης των εμπορικών δεσμών με τις χώρες του Κόλπου», ανέφερε συγκεκριμένα. Παράλληλα, επισήμανε το ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ – το μεγαλύτερο στον κόσμο, που αποτελείται από 44 εμπορικές συμφωνίες με 76 χώρες.
«Το δίκτυο αυτό συνεχίζει να επεκτείνεται», είπε ο Επίτροπος Εμπορίου, σημειώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur στα τέλη του περασμένου έτους, την επικαιροποίηση των σχέσεων με την Ελβετία, την ολοκλήρωση των συνομιλιών για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Μεξικού και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τη Μαλαισία.