Κατρίνης: Δυσβάσταχτο κόστος για τους πολίτες από το βιαστικό κλείσιμο του Κτηματολογίου

Διαβάζεται σε 3'
Μιχάλης Κατρίνης
Μιχάλης Κατρίνης

Ο Μιχάλης Κατρίνης κάνει λόγο για βιαστικό κλείσιμο του Κτηματολογίου, που επιβαρύνει τους πολίτες.

«Το βιαστικό κλείσιμο του Κτηματολογίου από την κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτές πληγές και επιβαρύνει με ταλαιπωρία και δυσβάσταχτο κόστος τους πολίτες», δηλώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, μετά από την απάντηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ερώτηση που είχε καταθέσει, μαζί με τον βουλευτή Α. Πάνα, για τα προβλήματα του νόμου 5142/2024.

«Πραγματικό σχέδιο για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου δεν υπάρχει, ενώ η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη στους ίδιους τους ιδιοκτήτες» προσθέτει ο Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι:

Το υπουργείο επιλέγει να αμφισβητήσει την ύπαρξη 5.000.000 δικαιωμάτων “αγνώστου ιδιοκτήτη”, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό αυτών των περιπτώσεων και χωρίς να παρέχει μια ουσιαστική λύση για το πρόβλημα, περιμένοντας, όπως κυνικά και υποκριτικά αναφέρει, να φανεί η πραγματική εικόνα του προβλήματος “στο στάδιο λειτουργίας του Κτηματολογίου”.

Η απάντηση του Υπουργείου στο ζήτημα της προστασίας των πολιτών που έχουν αδικηθεί από εσφαλμένες εγγραφές είναι εξίσου προβληματική. Υποστηρίζει ότι με τον ν. 5142/2024 “οι πολίτες μπορούν να διορθώνουν τις κτηματολογικές εγγραφές τους μέσω εξωδικαστικών διαδικασιών, χωρίς δικαστική παρέμβαση”. Στην πραγματικότητα, όμως, οι διαδικασίες αυτές παραμένουν περίπλοκες, χρονοβόρες και με μεγάλο οικονομικό κόστος.

Για όσους στηρίζουν τα δικαιώματά τους στη χρησικτησία, το Υπουργείο ομολογεί ότι η μόνη λύση είναι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, επιβαρύνοντας τους πολίτες με χρόνιες δικαστικές διαμάχες και σημαντικά έξοδα.

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, η απάντηση είναι αποκαλυπτική: το Υπουργείο δεν δεσμεύεται για την άμεση επίλυση των 400.000 εκκρεμών αντιρρήσεων, παρά το γεγονός ότι αυτές κρατούν σε ομηρία χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Αντίθετα, περιορίζεται να αναφέρει ότι όσοι δικαιώνονται μπορούν να απευθυνθούν στα Κτηματολογικά Γραφεία για να προχωρήσουν σε διορθώσεις. Δηλαδή, μεταθέτει το πρόβλημα στους πολίτες, χωρίς να διασφαλίζει ότι αυτές οι διαδικασίες θα γίνουν έγκαιρα.

Στο ζήτημα της διαφάνειας στη διαδικασία ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, η κυβέρνηση απαντά γενικά και αόριστα ότι “οι διαδικασίες υπόκεινται σε πλήρη νομικό και τεχνικό έλεγχο κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του ν. 2308/1995”. Αυτό, όμως, δεν απαντά στο ερώτημα που τέθηκε, εάν έχει υπάρξει ανεξάρτητος έλεγχος και αν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης.

Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρεται στη σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Σήμερα δεν χρειάζονται ευχολόγια, αλλά πρακτικές λύσεις, με διαφάνεια, για την ουσιαστική προστασία της περιουσίας των πολιτών. Η κυβέρνηση, όμως, δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει αυτή την ευθύνη», καταλήγει στη δήλωσή του ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα