Ταμείο Μικροπιστώσεων: Δάνεια έως 25.000 ευρώ για τους “αποκλεισμένους” των τραπεζών

Διαβάζεται σε 5'
Δάνεια
Δάνεια ISTOCK

Το Ταμείο Μικροπιστώσεων επιχειρεί να καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών των ΜμΕ παρέχοντας, μεταξύ άλλων, άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα ή 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της αδυναμίας πρόσβασης στην τραπεζική ρευστότητα για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες, επιχειρήσεις φιλοδοξεί να δώσει το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων που παρουσιάστηκε και επίσημα χθες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων και των μονοπρόσωπων εταιρειών προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο ΑΦΜ, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες των οποίων υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ένα μέρος από αυτές τις ανάγκες θα επιχειρήσει να καλύψει το νέο Ταμείο το οποίο απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό με ετήσιο τζίρο έως 900.000 ευρώ.

Με τη στήριξη του Ταμείου Μικροπιστώσεων, από τη λειτουργία του οποίου προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν 3.300 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 1.100 επιχειρήσεις στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα χορηγούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ύψους 3.000 – 25.000 ευρώ και διάρκειας 12-96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το Ταμείο θα παρέχει άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα ή 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ το υπόλοιπο 40% ή 25% αντίστοιχα, θα παρέχεται από τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων.

Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) εγκαινιάστηκε επισήμως χθες παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση και με οικοδεσπότη τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Στον χαιρετισμό του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι το νέο Ταμείο αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες δίνοντας ελπίδα και δύναμη σε ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης επεσήμανε ότι «μέσα από το σύνολο των χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων που υλοποιούμε, και ειδικότερα μέσα από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως το Ταμείο Μικροπιστώσεων, στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των ΜμΕ και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά και στη διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».

Το Ταμείο συνολικού προϋπολογισμού 80 εκ. ευρώ παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Ισμήνη Παπακυρίλλου, η οποία τόνισε ότι «το Ταμείο Μικροπιστώσεων παρέχεται για πρώτη φορά από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα και 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία χρηματοδότησης που επιτρέπει σε κάθε μικρή επιχείρηση της χώρας -οπουδήποτε και αν βρίσκεται- να προχωρήσει σε αίτηση δανείου με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο».

Επίσης, πραγματοποιήθηκε ειδική συζήτηση για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, κατά την διάρκεια της οποίας η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «σκοπός είναι να αυξάνεται η συμμετοχή των γυναικών στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, όχι όμως ως «επιχειρηματικότητα ανάγκης, αλλά και να διασφαλίζεται η διαχρονική επιτυχία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών».

Από τις συζητήσεις και τις παρουσιάσεις κατέστη φανερό ότι το νέο Ταμείο αποσκοπεί στη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, προσφέροντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης, χρηματοδότησης και κοινωνικής συνοχής.

Οι φορείς μικροπιστώσεων

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι τρεις αδειοδοτημένοι από την Τράπεζα της Ελλάδος φορείς μικροπιστώσεων, που εκπροσωπήθηκαν από τους Σταμάτη Βελεγράκη CEO AFI, Νεοκλή Στάμκο CEO Microsmart και Κωνσταντίνο Μακέδο Πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ.

H ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, θυγατρική κατά 100% του ΤΜΕΔΕ, είναι η πρώτη αδειοδοτημένη από την ΤτΕ (από το 2022) εταιρεία θεσμικού φορέα για παροχή μικροχρηματοδοτήσεων. Έχει ήδη εκταμιεύσει 350 δάνεια, συνολικής αξίας 7 εκατ. ευρώ και έχει στρατηγική επιλογή να παρέχει χρηματοδοτικά εργαλεία, δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες τόσο στον τεχνικό κλάδο, όσο και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε νέες επιστημονικές ομάδες, ελεύθερους επαγγελματίες και τις start up επιχειρήσεις τους, δίνοντας έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Η AFI ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί ως ΑΕ. Μέσα σε 10 χρόνια έχει δώσει 10 εκατ. ευρώ σε μικροδάνεια, χρηματοδοτώντας 900 μικρές επιχειρήσεις που δημιούργησαν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας και το 45% αφορούσε γυναικεία επιχειρηματικότητα. Σημειώνεται ότι η AFI ιδρύθηκε το 2014 από την ActionAid Hellas και τον εξειδικευμένο γαλλικό οργανισμό ADIE, αδειοδοτήθηκε από την ΤτΕ το 2023 και η Eurobank κατέχει το 19,9% της εταιρείας μικροπιστώσεων.

Η Microsmar έχει έδρα την Θεσσαλονίκη, και αδειοδοτήθηκε από την ΤτΕ πέρυσι. Έχει ως μετόχους την αλβανική ABC Albanian Besa Capital, και την βουλγαρική ΒΕDF. H ABC είναι κύρια μέτοχος της Fondi BESA που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα μικροπίστωσης των Βαλκανίων με πάνω από 29.000 πελάτες και χαρτοφυλάκιο άνω των 100 εκ. ευρώ. H BEDF (Balkan Fund for Economic Development Foundation) είναι βασικός μέτοχος της Microfond που αποτελεί ένα δυναμικό ίδρυμα μικροπιστώσεων της Βουλγαρίας, με πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στην παροχή μικροδανείων, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα