Ελλάδα και Κύπρος μπλοκάρουν την άρση κυρώσεων προς τη Συρία
Διαβάζεται σε 5'![Ο Ερντογάν με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2025/02/syriaerdogan-640x426.jpg)
Η Τουρκία πιέζει να χαλαρώσουν οι κυρώσεις και να προσφερθεί υποστήριξη στη νέα ισλαμιστική διακυβέρνηση της Δαμασκού που ανέτρεψε τον Άσαντ.
- 12 Φεβρουαρίου 2025 15:43
Ελλάδα και Κύπρος είναι έτοιμες να μπλοκάρουν την άρση των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Συρία, όπως μεταδίδει το Politico σε ρεπορτάζ του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Playbook η χώρα μας και η Κύπρος προσανατολίζονται στο να μπλοκάρουν την ΕΕ από το να προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων προς τη Συρία, παρόλο που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης είχαν ήδη συνάψει αρχική πολιτική συμφωνία για να πράξουν κάτι τέτοιο τον περασμένο μήνα.
Διπλωμάτες ανέφεραν στο Politico πως τα δύο κράτη – μέλη ζητούν ρητές διαβεβαιώσεις ότι οι κυρώσεις που η ΕΕ είναι έτοιμη να άρει προς τη νέα, ισλαμιστική διακυβέρνηση της χώρας που διοικεί τη Συρία, μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με νέες, εάν χρειαστεί. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά διπλωμάτες, “καμία από τις δύο χώρες δεν βλέπει με καλό μάτι τον ρόλο που παίζει η Τουρκία και ο Ερντογάν προς τη Δαμασκό. “Αν δεν αλλάξει η Τουρκία τη συμπεριφορά της, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία (της άρσης)”, μεταφέρουν οι διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται.
Η Τουρκία πιέζει για χαλάρωση των κυρώσεων και για παροχή υποστήριξης προς την αντάρτικη ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) και τον μεταβατικό πρόεδρο Αχμέντ Χουσεΐν αλ Σαράα (γνωστός με το πολεμικό ψευδώνυμο Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι) που ανέτρεψαν τον Άσαντ. Κύπριος αξιωματούχος είπε στο Playbook: “Το τελικό κείμενο είναι υπό συζήτηση στην αρμόδια ομάδα εργασίας και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σύντομα στο επόμενο βήμα της διαδικασίας”.
Έλληνας αξιωματούχος απάντησε με παρόμοιο τρόπο, κάτι που δείχνει πως υπάρχει αναμενόμενη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο μεριές. Το να καταστεί η άρση των κυρώσεων πιο εύκολα αναστρέψιμη θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στην Τουρκία, σύμφωνα με το Politico.
Θυμίζουμε πως η ΕΕ έχει θέσει προκαταρκτικές βάσεις για μια ευρεία άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας. Το μπλοκ εξετάζει την άρση των κυρώσεων στις μεταφορές, στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και στις χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές δραστηριότητες. Βάσει προκαταρκτικής συμφωνίας, η HTS θα ελέγχεται για το αν θεωρείται “τρομοκρατική ομάδα”, ώστε να αποτραπεί κάθε κίνδυνος χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά είναι σαφές πως η HTS είχε σαφή σύνδεση με την Αλ Κάιντα παρότι πλέον αρνείται κάθε επαφή.
Το έγγραφο “πέρασε” από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Ιανουαρίου. Αναφέρεται ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, και οι συνεργάτες του, δεν μπορούν να επωφεληθούν από την άρση και θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε κυρώσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν τη σταδιακή άρση κυρώσεων και περιορισμών στη Δαμασκό υπό όρους, πιο συγκεκριμένα “αν διαπιστώσουν πρόοδο σε κοινωνικά ζητήματα, στην προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των γυναικών και ως προς την τήρηση δεσμεύσεων για τη μη εξάπλωση των όπλων”.
Ο ρόλος που διαδραματίζει ο Ερντογάν στη Συρία
Σημειώνεται πως στις 4 Φεβρουαρίου ο Ερντογάν συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας και ανακοίνωσαν στενή συνεργασία για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Η δε Τουρκία ελέγχεται διαρκώς από την ΕΕ. “Προωθούμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς από το εμπόριο, την πολιτική αεροπορία, την ενέργεια, την υγεία και την εκπαίδευση”, δήλωνε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Τουρκικοί επιχειρηματικοί όμιλοι αναμένονται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα, με το πακέτο ανοικοδόμησης να ανέρχεται σε 400 δισ. δολάρια. Παράλληλα, Τουρκία και Συρία επεξεργάζονται την υπογραφή τουρκοσυριακού μνημονίου για “οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών”, κάτι που εγείρει ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο.
Συνολικά, η προσέγγιση της ΕΕ προς την HTS είναι θετική, με “δεσμεύσεις” για “στενή επιτήρηση” των εξελίξεων για την επόμενη μέρα.
Ο δε αλ Σαράα προσκλήθηκε στη Γερμανία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ο Γερμανός καγκελάριος και ο πρόεδρος της Συρίας συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει μια “συμμετοχική πολιτική διαδικασία για όλους τους πολίτες της Συρίας, ίσα δικαιώματα, καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ασφάλεια”. Ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε τον αλ Σάρα ότι “η Γερμανία θέλει να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Συρίας”.
Για να ληφθεί τελική απόφαση άρσης κυρώσεων προς τη Συρία, απαιτείται ομόφωνη απόφαση των 27. Η Κάγια Κάλλας, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, έχει συναντήσεις με στελέχη της νέας κυβέρνησης της Συρίας για να συζητήσει για την κατάσταση στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, η άρση των κυρώσεων κατά του HTS θα πρέπει να συζητηθεί και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, και ό,τι γίνει θα γίνει με τρόπο σταδιακό.