Εξιχνιάσθηκε μετά από 17 χρόνια το δεύτερο μεγαλύτερο “ριφιφί” που είχε γίνει σε τράπεζα στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 5'
Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.
Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. EUROKINISSI

Η συγκεκριμένη διάρρηξη είχε γίνει το Πάσχα του 2008 σε υποκατάστημα τράπεζας στην Κηφισιά, με λεία άνω των 4.000.000 ευρώ και θεωρείται το μεγαλύτερο ανάλογο περιστατικό στα χρονικά μετά την διάρρηξη της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρόης.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπιση Οργανωμένου κατάφερε να εξιχνιάσει μετά από 17 χρόνια, τη δεύτερη ίσως μεγαλύτερη διάρρηξη σε βάρος τράπεζας που έχει γίνει στη χώρα μας, με την κινηματογραφική διάρρηξη της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρόης. Πρόκειται για διάρρηξη με την μέθοδο του «ριφιφί» που είχε γίνει την περίοδο του Πάσχα του 2008 και για την οποία ταυτοποιήθηκε ως δράστης ένας 53χρονος Κοσοβάρος.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, κατά το χρονικό διάστημα από μεσημβρινές ώρες της 24/04/2008 (Μεγάλη Πέμπτη) έως την 07:45 ώρα της 29/04/2008 (Δευτέρα του Πάσχα), άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε υποκατάστημα τράπεζας το οποίο βρισκόταν επί της Λεωφόρου Κηφισίας 270 στην Κηφισιά, παραβιάζοντας το παράθυρο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του υποκαταστήματος.

Ακολούθως, κατευθύνθηκαν στο υπόγειο, όπου φυλάσσεται το θησαυροφυλάκιο με τις θυρίδες και το κεντρικό χρηματοκιβώτιο, όπου άνοιξαν οπή διαστάσεων 0,4 x 0,5μ. και εισήλθαν σε αυτό. Αφού εντόπισαν το κεντρικό χρηματοκιβώτιο, το παραβίασαν και αφαίρεσαν από μέσα το χρηματικό ποσό των 364.100 ευρώ. Κατόπιν, διέρρηξαν συνολικά 66 θυρίδες του θησαυροφυλακίου και αφαίρεσαν διάφορα κοσμήματα, χρήματα, χρυσές λίρες και άλλα τιμαλφή. Η συνολική αξία των αφαιρεθέντων ξεπερνά τα 4.000.000 ευρώ. Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, κάπου οι μισές θυρίδες από αυτές που άνοιξαν, είχαν νοικιαστεί, άρα πήγαιναν μάλλον στα «τυφλά» και δεν είχαν εσωτερική πληροφόρηση. Οι δράστες πριν τη διαφυγή τους φρόντισαν να αφαιρέσουν και το σύστημα καταγραφής από το κλειστό κύκλωμα βιντεοσκόπησης.

Στον τόπο της διάρρηξης βρέθηκε τότε βιολογικό υλικό (DNA), το οποίο δεν είχε ταυτοποιηθεί. Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, ζήτησε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών να αντιπαραβάλει το ανευρεθέν βιολογικό υλικό με αυτά που υπάρχουν στις βάσεις χωρών, που έχουν εφαρμόσει τις «Αποφάσεις Prüm» και που αφορούν την διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών των κρατών μελών της Ε.Ε. για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος. Από την αντιπαραβολή , προέκυψε ότι το ανευρεθέν βιολογικό υλικό ανήκει στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Όπως προέκυψε από τη συνεχιζόμενη έρευνα και την αστυνομική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με τους διεθνείς αστυνομικούς οργανισμούς και τις ομόλογες υπηρεσίες στο εξωτερικό, αυτός είναι έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της Γαλλίας για το αδίκημα της κλοπής, ενώ είναι σεσημασμένος στη Γερμανία αλλά και στο Κόσοβο για παρόμοια αδικήματα.

Επιπρόσθετα, από τις αναλύσεις που έγιναν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών,  διαπιστώθηκε ότι ο δράστης έχει διαπράξει επιπλέον μία απόπειρα διάρρηξης σε τραπεζικό κατάστημα στην Αττική, μία κλοπή χρηματοκιβωτίου από Super Market, καθώς και διάρρηξη από ΑΤΜ Τραπέζης, που βρισκόταν στο εσωτερικό του παραπάνω Super Market στα Χανιά.

Ειδικότερα, βραδινές ώρες της Πρωτοχρονιάς του 2009, ο δράστης μαζί με άγνωστους συνεργούς του προσπάθησαν να διαρρήξουν υποκατάστημα τράπεζας, που βρίσκεται στην συμβολή της οδού Ελπίδος με την Λεωφ. Μεσογείων στην Αγία Παρασκευή, χωρίς όμως να το καταφέρουν.

Κατά το χρονικό διάστημα 6-8 Νοεμβρίου 2010, μαζί με άγνωστους συνεργούς του εισήλθαν σε Σούπερ Μάρκετ, που βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων Νέας Κυδωνίας Χανίων και αφαίρεσαν από χρηματοκιβώτιο του καταστήματος το χρηματικό ποσό των 29.140 ευρώ και το ποσό των 20.000 ευρώ από μηχάνημα ΑΤΜ τράπεζας, του οποίου η πίσω όψη βρισκόταν στο κατάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2011 είχε συλληφθεί ένας Κοσοβάρος στην Θεσσαλονίκη όπου με άλλους τρεις ομοεθνείς του πραγματοποιούσαν «ριφιφί» από την οροφή σε Σούπερ Μάρκετ. Τότε είχε ελεγχθεί η πιθανότητα τυχόν εμπλοκής με το «ριφιφί» της Αθήνας δίχως να προκύψει τυχόν συσχετισμός, κάτι που πλέον εξετάζεται εκ νέου.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση αναφέρει:

«Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, υπόθεση διάρρηξης, με τη μέθοδο του «ριφιφί», που είχε λάβει χώρα το Πάσχα του 2008 σε υποκατάστημα τράπεζας στην Κηφισιά.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, άγνωστοι, αφού παραβίασαν παράθυρο, εισήλθαν στην τράπεζα και με την ανωτέρω μέθοδο αφαίρεσαν από το κεντρικό χρηματοκιβώτιο και τις θυρίδες του θησαυροφυλακίου χρήματα και τιμαλφή, η αξία των οποίων ξεπερνούσε τα 4.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, αξιοποιήθηκε εκ νέου εύρημα από τον χώρο του εγκλήματος, μέσω του οποίου, κατόπιν διασυνοριακής συνεργασίας και αντιπαραβολής με βάσεις χωρών που εφαρμόζουν τις αποφάσεις Prüm, ταυτοποιήθηκε αλλοδαπός ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

Πρόκειται για 53χρονο, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης στη Γαλλία, ενώ έχει απασχολήσει τις Αρχές της Γερμανίας και του Κοσσόβου για παρόμοια αδικήματα.

Από τις επακόλουθες συγκριτικές αναλύσεις, που διεξήγαγε το προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος εμπλέκεται επιπλέον σε απόπειρα διάρρηξης, το 2009, σε τραπεζικό κατάστημα στην Αττική, καθώς και σε κλοπή χρηματοκιβωτίου και διάρρηξη ΑΤΜ Τραπέζης, το 2010, από super market στην Κρήτη.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν συμμετοχή του σε παρόμοιες περιπτώσεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα