Όλοι απεργούν για τα Τέμπη – Γενική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου προκήρυξε κι η ΓΣΕΕ
Διαβάζεται σε 3'![Όλοι απεργούν για τα Τέμπη – Γενική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου προκήρυξε κι η ΓΣΕΕ](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2025/02/tempi-9-640x426.jpg)
Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η κυβέρνηση την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου με κομβικό αίτημα την απόδοση Δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών.
- 13 Φεβρουαρίου 2025 17:46
Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, δύο χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ ζητά:
- Nα λειτουργήσει το κράτος δικαίου
- Nα μην υπάρξει καμία συγκάλυψη ή συμψηφισμός
- Nα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται
- Nα θωρακιστούν οι μεταφορές, χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες, ώστε να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον άδολο αγώνα του συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών και συνδράμουμε στις προσπάθειές τους για απονομή δικαιοσύνης, για να μπορεί κάθε πολίτης να φτάνει με ασφάλεια στον προορισμό του, για να λειτουργούν οι θεσμοί, για να είναι οχυρωμένα τα δημόσια αγαθά. Η ΓΣΕΕ και οι οργανώσεις της θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, που ο Σύλλογος θα ανακοινώσει εκείνη την ημέρα σε ολόκληρη τη χώρα, καλώντας κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο να διαδηλώσουν για την επίτευξη των κοινών αυτών στόχων» επισημαίνει η Συνομοσπονδία και καλεί τους εργαζόμενους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να εργαστούν, ακόμα και ως απεργοί, προκειμένου να διευκολύνουν την προσέλευση των πολιτών στους χώρους των κινητοποιήσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
«Τέλος, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, καλούνται οι συνάδελφοί μας των μέσων μαζικής μεταφοράς να εργασθούν (ακόμα και ως απεργοί), προκειμένου να διευκολύνουν την προσέλευση των πολιτών στους χώρους των κινητοποιήσεων» καταλήγει.
Καλέσματα από ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ
Υπενθυμίζεται ότι για εκείνη την ημέρα υπάρξει κάλεσμα για δυναμικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ απεργία έχουν εξαγγείλει τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και το ΠΑΜΕ, ενώ κινητοποιήσεις θα έχουν ναυτεργάτες, αγρότες, φοιτητές και μαθητές.
Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καλεί ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζομένους να δώσουν μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης. «Έτσι ώστε να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη στο έγκλημα, στις αιτίες και τους αυτουργούς και να αποδοθεί ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της
Απεργία για εκείνη την ημέρα έχει προκηρύξει ήδη το ΠΑΜΕ: «Εκατοντάδες συνδικάτα και μαζικοί φορείς, νέα “λαϊκά ποτάμια” θα κατακλύσουν τους δρόμους του απεργιακού αγώνα. Συνεχίζουμε καλώντας όλα τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να οργανώσουν την πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη. Να κατακλυστούν όλες οι πόλεις της χώρας από μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις. Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στις 11πμ, στη συγκέντρωση Εργατικών Κέντρων της Αττικής, Ομοσπονδιών και σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα» ανέφερε στο κάλεσμά του.
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία όλων των κατηγοριών στις 28 Φεβρουαρίου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε ομόφωνα:
- Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 28 Φεβρουαρίου, Παρασκευή από 00.01 ώρα έως 24.00.
- Την αποστολή εξωδίκων και αναλυτικό δελτίο Τύπου εντός των επόμενων ημερών, που θα τοποθετείται για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
- Αλλά και για τα ζητήματα που μένουν ανοιχτά για την ασφάλεια των θαλάσσιων ενδομεταφορών.