Η κρίσιμη Διάσκεψη του Μονάχου – Ο Ζελένσκι βλέπει Βανς και Ρούμπιο

Διαβάζεται σε 5'
Η κρίσιμη Διάσκεψη του Μονάχου – Ο Ζελένσκι βλέπει Βανς και Ρούμπιο
AP

Στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζέι Ντι Βανς, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία πραγματοποιείται από σήμερα έως και την Κυριακή η φετινή, 61η, Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC). Στην βαυαρική πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και του οικονομικού τομέα, με τις διατλαντικές σχέσεις και την Ουκρανία να κυριαρχούν στην ατζέντα της συνάντησης.

Η Διάσκεψη αρχίζει νωρίς το απόγευμα με χαιρετισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αλλά λίγο αργότερα το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος αναμένεται να αναπτύξει την θέση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ και τη σχέση τους με τους εταίρους τους.

Στη φετινή Διάσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Δανίας, της Τσεχίας και της Κροατίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, του Ισραήλ και του Καναδά και πολλοί άλλοι.

Στο επίκεντρο η Ουκρανία

Στο περιθώριο της Διάσκεψης αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές διμερείς συναντήσεις, όπως αυτή του Τζέι Ντι Βανς και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συνάντηση μετατέθηκε για το απόγευμα της Παρασκευής (14/02).

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Πέμπτη ότι Ρώσοι αξιωματούχοι θα βρίσκονται στο Μόναχο, ενώ έκανε λόγο για τριμερείς συνομιλίες με συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι διοργανωτές, διαβεβαιώνουν ότι «δεν υπάρχει ρωσική αντιπροσωπεία» στη σύνοδο, όπως μεταδίδει το BBC. «Ίσως βρίσκονται κάπου στην πόλη», αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου, «ωστόσο οι διοργανωτές θεωρούν απίθανο η γερμανική κυβέρνηση να τους έχει δώσει βίζα», προστίθεται.

Η ανακοίνωση του Τραμπ σχετικά με τις τριμερείς συνομιλίες ήρθε μία ημέρα αφότου είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες πρώτα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και μετά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Περιγράφοντας τις συνομιλίες ως «εξαιρετικές», ο Τραμπ ανέφερε ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα να τερματιστεί αυτός ο φρικτός, πολύ αιματηρός πόλεμος».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είναι «πρακτικό» για το Κίεβο να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και επίσης «απίθανο» η Ουκρανία να επιστρέψει στα προ της εισβολής σύνορά της το 2014.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνούσε σε ειρηνευτική συμφωνία που προτείνουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου. «Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε, ως ανεξάρτητη χώρα», ανέφερε, τονίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι οι «εγγυήσεις ασφαλείας», κάτι που δεν βλέπει εφικτό χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Ζελένσκι τόνισε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι «πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εν μέσω αυξανόμενων φόβων σε ολόκληρη την ήπειρο ότι η επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν θα μπορούσε να σηματοδοτεί ξεχωριστή συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους Financial Times ότι μόνο ο Ζελένσκι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί εκ μέρους της χώρας του με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι «ειρήνη που είναι συνθηκολόγηση» θα ήταν «κακά νέα για όλους».

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάγια Κάλας σχολίασε ότι «οποιαδήποτε γρήγορη λύση θα σήμαινε κακή συμφωνία».

Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα συναντηθούν επίσης ο υποψήφιος για την καγκελαρία Φρίντριχ Μερτς (CDU) με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, εκτιμώντας, σύμφωνα με το Politico, ότι θα χάσει τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.

Αν και η χθεσινή επίθεση του 24χρονου Αφγανού Φαρχάντ Ν. με αυτοκίνητο εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους διαδηλωτών δεν θεωρείται ότι συνδέεται με την διεξαγωγή της Διάσκεψης, είναι ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανατραπούν τα σχέδια για μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της MSC, του ΝΑΤΟ και πολλών από τους συμμετέχοντες.

Μέχρι χθες είχαν προγραμματιστεί για το τριήμερο 40 συγκεντρώσεις, αριθμός-ρεκόρ για την διοργάνωση. Περίπου 5.000 αστυνομικοί περιφρουρούν την Διάσκεψη, με την συνδρομή δυνάμεων από άλλα κρατίδια, αλλά και από την γειτονική Αυστρία.

Τι είναι η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1963 και δημιουργήθηκε με σκοπό Γερμανοί αξιωματούχοι να έχουν την ευκαιρία να συναντούν Αμερικανούς συμμάχους και άλλα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Οι διοργανωτές άνοιξαν τη συμμετοχή σε περισσότερες χώρες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Οι φετινές συνομιλίες επικεντρώνονται σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα με τη συμμετοχή πολιτικών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών.

Η περυσινή διάσκεψη σημαδεύτηκε από την είδηση ​​του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία έγινε γνωστή λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της.

Φέτος αναμένεται να κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ πραγματοποιείται υπό τη σκιά της ξαφνικής επέμβασης του προέδρου Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα