Η Μινέρβα στηρίζει την έρευνα για το μέλλον του ελληνικού ελαιόλαδου 

Διαβάζεται σε 4'
Η Μινέρβα στηρίζει την έρευνα για το μέλλον του ελληνικού ελαιόλαδου 
Istock

Μια φιλόδοξη ερευνητική πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Μινέρβα και με τη σφραγίδα του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στοχεύει να εξοπλίσει τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς με καινοτόμα εργαλεία και σύγχρονες στρατηγικές προσαρμογής στις νέες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ελαιόλαδου παγκοσμίως, με το προϊόν της να θεωρείται κορυφαίας ποιότητας. Περίπου 150 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καλύπτουν τη χώρα, με την ετήσια παραγωγή να αγγίζει τους 450.000 τόνους. Επιπλέον, το 80% του ελληνικού ελαιόλαδου είναι εξαιρετικά παρθένο, ξεχωρίζοντας για τη γεύση, τα αρώματα και τα υψηλά διατροφικά του οφέλη. Δεν είναι τυχαίο που το ελαιόλαδο θεωρείται το εθνικό μας προϊόν.

Η κλιματική αλλαγή χτυπά πλέον ανοιχτά την πόρτα και της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, φέρνοντας τους παραγωγούς αντιμέτωπους με νέες, δύσκολες προκλήσεις. Ακραία καιρικά φαινόμενα, αυξημένες θερμοκρασίες και μειωμένα υδατικά αποθέματα απειλούν τη σταθερότητα της παραγωγής και την ποιότητα του ελαιόλαδου, ενός από τα πιο πολύτιμα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας.

Πώς μπορούν να προσαρμοστούν οι ελαιοπαραγωγοί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα; Μια νέα επιστημονική πρωτοβουλία έρχεται να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, προσφέροντας στους Έλληνες αγρότες σύγχρονα εργαλεία για την προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες. Δύο κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια έρευνα που υλοποιείται με την υποστήριξη της Μινέρβα και στοχεύει τόσο στην κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής  στην ελαιοπαραγωγή όσο και στη διαμόρφωση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.

Istock

Η μελέτη εστιάζει σε δύο κύριους άξονες. Ο πρώτος αφορά την καταγραφή των επιπτώσεων που έχει ήδη η κλιματική κρίση στην παραγωγή ελαιόλαδου, καθώς και την ανάλυση των προβλέψεων για τις επόμενες δεκαετίες. Με τη χρήση προηγμένων μεθόδων ανάλυσης, οι ερευνητές θα μελετήσουν τους κλιματικούς δείκτες, τις αλλαγές στις βροχοπτώσεις και τη θερμοκρασία, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην παραγωγικότητα και την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την εφαρμογή πρακτικών λύσεων για τη βιωσιμότητα της ελαιοπαραγωγής. Στόχος είναι να προταθούν μέθοδοι βελτίωσης της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των εδαφικών συνθηκών, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες. Πολύ σημαντική κρίνεται η συνεργασία με τους ίδιους τους παραγωγούς ουτώς ώστε η έρευνα να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πρακτικού οδικού χάρτη, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας.

Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται με την υποστήριξη της Μινέρβα, μιας εταιρείας με βαθιές ρίζες στην ελληνική γεωργία, και πάνω από 120 χρόνια παράδοση στο ελληνικό ελαιόλαδο. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις, η εταιρεία συνεργάζεται με τα δύο πανεπιστήμια, επενδύοντας στη γνώση και την έρευνα για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών.

Istock

«Η έρευνα αντανακλά τις θεμελιώδεις αξίες μας: την υποστήριξη της ελληνικής γεωργίας και της αειφόρου ανάπτυξης. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για τη βιώσιμη παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα μας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την επιστημονική γνώση των δύο εξειδικευμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων» είπε σχετικά με την έρευνας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μινέρβα, κ. Κατερίνα Βλάχου.

«Η κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ελαιόλαδου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας», είπε από πλευράς του ο Αν. Καθηγητής Αριστείδης Κουτρούλης από το Πολυτεχνείο Κρήτης, επισημαίνοντας τη σημασία των επιστημονικών δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων από τους παραγωγούς.

Παράλληλα, ο Επίκουρος Καθηγητής Ιωάννης Δαλιακόπουλος από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο επισήμανε πως «η εφαρμογή βιώσιμων γεωργικών πρακτικών είναι το κλειδί για την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών στις περιβαλλοντικές προκλήσεις».

Η πρωτοβουλία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στη θεωρητική έρευνα, αλλά συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας του ελαιόλαδου, προσφέροντας στους παραγωγούς όχι μόνο επιστημονικά δεδομένα αλλά και πρακτικές λύσεις για την προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες.

Σε μια εποχή που η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα για κάθε παραγωγικό τομέα, τέτοιες συνεργασίες επιδιώκουν να δείξουν τον δρόμο προς μια αγροτική ανάπτυξη που συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία, διασφαλίζοντας το μέλλον της ελληνικής ελαιοπαραγωγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα