SOS από την Ύπατη Αρμοστεία για την Ουκρανία “ενόψει” Τραμπ

Διαβάζεται σε 5'
Η Valentyna Zavadska, 64 ετών, έξω από τα ερείπια του σπιτιού της κοντά στο Mykolaiv, που καταστράφηκε από πυρά τον Μάρτιο του 2022. Έλαβε στήριξη από μια τοπική ΜΚΟ εταίρο της Ύπατης Αρμοστείας για να ανακαινίσει ένα παρακείμενο κτίριο στο οποίο θα μπορεί να ζει.
Η Valentyna Zavadska, 64 ετών, έξω από τα ερείπια του σπιτιού της κοντά στο Mykolaiv, που καταστράφηκε από πυρά τον Μάρτιο του 2022. Έλαβε στήριξη από μια τοπική ΜΚΟ εταίρο της Ύπατης Αρμοστείας για να ανακαινίσει ένα παρακείμενο κτίριο στο οποίο θα μπορεί να ζει. Ύπατη Αρμοστεία Sverige för

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι 10,6 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί, ζητώντας σεβασμό στα δικαιώματα των αμάχων.

Τρία χρόνια μετά, ο πόλεμος πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία έχει αφαιρέσει χιλιάδες ζωές, έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή, έχει διαλύσει οικογένειες, έχει προκαλέσει σημαντικά ψυχολογικά τραύματα και έχει ισοπεδώσει την οικονομία και τις υποδομές της χώρας.

Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην ανατολική Ουκρανία, καθώς οι επιθέσεις αυξήθηκαν. Ενώ οι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν, η παροχή άμεσης σωτήριας βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς και η παροχή ευκαιριών για ανάκαμψη, είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι 10,6 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί – σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού που είχε η χώρα πριν από τον πόλεμο. Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, 3,7 εκατομμύρια έχουν ξεριζωθεί, ενώ 6,9 εκατομμύρια πρόσφυγες συνεχίζουν να λαμβάνουν προστασία στο εξωτερικό. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια σπίτια σε όλη την Ουκρανία – το 10 τοις εκατό του στεγαστικού αποθέματος – έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές συνεχίζουν να βυθίζουν τους ανθρώπους στο κρύο και το σκοτάδι, ενώ διαταράσσουν περαιτέρω τις καταπονημένες τοπικές υπηρεσίες. Οι πρόσφατα εκτοπισμένοι πληθυσμοί είναι όλο και πιο ευάλωτοι – ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία – οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις στην πρόσβαση σε υπηρεσίες που χρειάζονται περισσότερο.

Πολλοί από τους πιο ευάλωτους εξακολουθούν να βρίσκουν ασφάλεια σε συλλογικά κέντρα – για τρίτη πλέον χρονιά. Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία είναι επίσης βαθύς καθώς είναι αδιάκοπη η απειλή των πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι οικογένειες χωρίζονται για μεγάλα διαστήματα το τραύμα των ανθρώπων συσσωρεύεται. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, με 1,5 εκατομμύριο να κινδυνεύουν από μακροχρόνιες συνέπειες στην ψυχική τους υγεία. Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι – το ένα τρίτο του σημερινού πληθυσμού – χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Υπολογίζεται ότι έως και το ένα τρίτο του εδάφους της Ουκρανίας έχει εκτεθεί σε μόλυνση από νάρκες και πυρομαχικά. Ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία είναι εκτεταμένος – τα αγροτικά και βιομηχανικά κέντρα στα ανατολικά έχουν καταστραφεί και εκτιμάται ότι το 30 τοις εκατό των θέσεων εργασίας που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο έχει χαθεί. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων -που αναφέρονται από τους πρόσφυγες ως εμπόδια για την επιστροφή τους – πρέπει να αποτελέσει συλλογική προτεραιότητα.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ύπατη Αρμοστεία έχει προσφέρει σωτήρια βοήθεια σε εκατομμύρια πληγέντες. Δουλεύοντας χέρι-χέρι με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, τις αδερφές οργανώσεις και τους τοπικούς εταίρους, η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προκαλούν οι νέες επιθέσεις και ο νέος εκτοπισμός. Παρέχουμε στους ανθρώπους – μεταξύ άλλων – ένα ζεστό μέρος για να κοιμηθούν άμεσα, ψυχολογική πρώτη βοήθεια και χρηματικό βοήθημα για την κάλυψη βασικών αναγκών. Μαζί με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία έχει παράσχει βοήθεια σε 800.000 άτομα που ζουν σε δυσπρόσιτες κοινότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Η Ύπατη Αρμοστεία παραμένει επίσης σταθερά αρωγός στις προσπάθειες ανάκαμψης της Ουκρανίας. Η υποστήριξη που προσφέρει – από την επισκευή καταλυμάτων έως τη νομική βοήθεια – παρέχει μια κρίσιμη γέφυρα για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να ανακάμψουν, να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να έχουν πρόσβαση τελικά σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η χρηματοδότηση παραμένει εδώ και καιρό μια πρόκληση. Τώρα, είναι πιο αβέβαιη από ποτέ. Και τα θύματα θα είναι, για άλλη μια φορά, οι εκτοπισμένες και πληγείσες από τον πόλεμο οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν σωτήρια βοήθεια τη στιγμή που τη χρειάζονται περισσότερο. Η υποστήριξη από μια σειρά δωρητών είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η Ύπατη Αρμοστεία μπορεί να συνεχίσει να παρέχει επείγουσα βοήθεια, στέγη και ασφάλεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι γειτονικές χώρες της Ουκρανίας έχουν δείξει την αλληλεγγύη και τη δέσμευσή τους συμπεριλαμβάνοντας τους πρόσφυγες στα εθνικά τους συστήματα. Οι πρόσφυγες έχουν εργαστεί σκληρά για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στις νέες τους κοινότητες. Ενώ το 60 τοις εκατό των Ουκρανών που βρίσκονται στο εξωτερικό μας λένε ότι σκοπεύουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μια μέρα, μόνο το 5 τοις εκατό σκοπεύει να το κάνει σύντομα – καθώς περιμένουν να βελτιωθεί η ασφάλεια, η στέγαση και οι οικονομικές ευκαιρίες – πολλοί από αυτούς προέρχονται από κατεχόμενες περιοχές.

Η διεθνής υποστήριξη προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η ελπίδα. Η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της θα συνεχίσουν να εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι θα φτάνει αποτελεσματική και βιώσιμη ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Τώρα δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε τον λαό της Ουκρανίας.

Στηρίξτε την Ύπατη Αρμοστεία

Στην Ουκρανία, ανθρωπιστικά προγράμματα όπως αυτά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις και συμπληρώνουν την απόκριση της κυβέρνησης – παρέχουν ουσιαστική σωτήρια βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν μόλις εκκενώσει περιοχές ή έφυγαν από τους οικισμούς της πρώτης γραμμής, έπεσαν θύματα βίαιων αεροπορικών επιθέσεων ή παραμένουν σε περιοχές της πρώτης γραμμής που βομβαρδίζονται συνεχώς.

Χωρίς αυτά τα ανθρωπιστικά προγράμματα, οι κάτοικοι δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις πιο βασικές ανάγκες για την επιβίωσή τους – τρόφιμα, φάρμακα, στέγη πάνω από το κεφάλι τους, θέρμανση, ψυχολογική πρώτη βοήθεια – και να παραμείνουν δυνατοί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα