Πισπιρίγκου: Πρόταση ενοχής για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας – “Άμοιρες Ιφιγένειες”
Διαβάζεται σε 5'
Καταπέλτης η εισαγγελέας στη δίκη για τον θάνατο της Ίριδας, κόρης της Ρούλας Πισπιρίγκου.
- 06 Μαρτίου 2025 00:29
Την καταδίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου και για την ανθρωποκτονία της 6 μηνών Ίριδας ζήτησε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ύστερα από 12 ώρες αγόρευσης. Όπως και για τον θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας, η εισαγγελέας υποστήριξε πως δράστης δεν ήταν άλλη από την μητέρα τους, εξαιτίας της ψύχωσής της με τον Μάνο Δασκαλάκη.
«Την απώλεια της αγάπης προδίδει το ψυχρό της βλέμμα που βρίσκεται σε συμφωνία με τη παγωμάρα των δάκτυλων της» ήταν τα λόγια της εισαγγελέως λίγο πριν προτείνει την ενοχή της κατηγορούμενης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου «είναι μια αγέρωχη γυναίκα που πνίγει τα παιδιά για να συνεχίσει ο γάμος της με τον Δασκαλάκη. Δεν αποδέχεται την εγκατάλειψη του συζύγου της. Ο εγωκεντρισμός της της τρώει τα σωθικά. Θέλει να κρατήσει τον σύζυγό της κοντά της. Υπερτερεί ο εγωισμός της για να ακολουθήσει να ζει το επίπλαστο όνειρο. Τι γίνονται τα παιδιά; Άμοιρες Ιφιγένειας».
Οι φράσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της κατηγορούμενης, η οποία μίλησε για προειλημμένη απόφαση, και της μητέρας της που στράφηκε προς την εισαγγελέα λέγοντας «Ντροπή σου, πως θα κοιμηθείς απόψε».
Η εισαγγελέας, παράλληλα, απέδωσε βαρύτατες ευθύνες και στους εμπλεκόμενους ιατροδικαστές οι οποίοι «δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους». Συγκεκριμένα είπε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου «προκειμένου να καλύψει τα εγκλήματά της βρήκε πρόσφορο έδαφος στον κύκλο των ιατροδικαστών. Ιατροδικαστές που όπως αποδεικνύεται δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους, που δεν ενσκήπτουν με σοβαρότητα στο αντικείμενο της μελέτης τους για να ανακαλύψουν την αιτία θανάτου τριών παιδιών. Δεν παραδέχθηκαν καν εδώ ότι έκαναν λάθος. Επέμεναν στην ίδια άποψη. Άλλοι εκτέθηκαν αναιρώντας δημόσια την αρχική σωστή τους άποψη, αποδεχόμενοι άλλοι άποψη στη συνέχεια».
Έπνιξε την Ίριδα ενώ κοιμόταν
Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, η κατηγορούμενη έπνιξε την Ίριδα με το πανάκι της ενώ το παιδί κοιμόταν. «Ο τελευταίος άνθρωπος που είδε το παιδί ήταν η κατηγορουμένη στις 07.30. Λειτούργησε άμεσα γιατί δίπλα κοιμόταν η Τζωρτζίνα. Άσκησε πίεση για να γίνει γρήγορα και άφησε σημάδια. Αφού ολοκλήρωσε το εγκληματικό της έργο άφησε και το πανάκι στην κούνια. Γιατί; Γιατί ήταν σκοτάδι, δεν άναψε το φως, αφού κοιμόταν η Τζωρτζίνα. Αδυνατούσε να διακρίνει τις κηλίδες στο σκοτάδι».
Στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Ένα χρόνο μετά ζήτησε το πανάκι πίσω. Γιατί; Γιατί το τρίτο της παιδάκι, η Τζωρτζίνα, νοσηλεύονταν στην εντατική. Και εκείνη βρίσκεται έξω από το γραφείο του Ηλιάδη που έχει πολλές υποψίες και τον ακούει να λέει στην ιατροδικαστή κ. Τσιόλα ότι κάτι δεν πάει καλά με τους γονείς της Τζωρτζίνας. Αρχίζει πλέον να φοβάται. Και τι κάνει παίρνει αμέσως τηλέφωνο την κ. Τσιόλα και ζητάει το πανάκι».
«Παθολογική εμμονή με Δασκαλάκη»
Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως ο Μάνος Δασκαλάκης ήταν η μόνη έγνοια της κατηγορούμενης, η οποία ακόμα και μετά το χαμό των δύο παιδιών της, βασανίζεται περισσότερο από το χωρισμό της με τον Μάνο Δασκαλάκη. Κι αυτό παρά με το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο γενετικό πρόβλημα, που ενδεχομένως να επηρέαζε την Τζωρτζίνα, η οποία ήταν ακόμη ζωντανή.
«Η εμμονή της είναι παθολογική. Η γυναίκα έχει ανάγκη στήριξης ψυχολογικής. Ρωτάει αν ο Δασκαλάκης φοράει βέρα και τι κάνει στο Facebook, ενώ έχει χάσει δύο παιδιά κι αντιμετωπίζει πρόβλημα ένα τρίτο» τόνισε η εισαγγελέας. Μάλιστα, επεσήμανε πως όταν η παιδίατρος κάλεσε τον Δασκαλάκη για να γίνει γενετικός έλεγχος στη Τζωρτζίνα, μόλις λίγες ημέρες πριν υποστεί ανακοπή, «αυτή η γυναίκα δε βιώνει καμία θλίψη. Κανένα ενδιαφέρον, έχει χάσει δυο παιδιά κι έχει ένα ακόμα. Μόνη της έγνοια είναι ο Δασκαλάκης. Η Τζωρτζινα δεν αποτελεί την προτεραιότητα της. Η κοινωνία της Πάτρας πιστεύει εκείνη την περίοδο ότι υπάρχει γενετικό πρόβλημα κι αυτοί αντί να το εξετάσουν συγκρούονται».
Η εισαγγελική λειτουργός περιέγραψε επίσης σειρά περιστατικών προκειμένου να καταδείξει την εμμονική της στάση απέναντι στον τότε σύζυγό της, αναφέροντας πως έφτασε στο σημείο να καλέσει «έναν αριθμό που συνδέεται με απόκρυφες τέχνες και αστρολογία. Δηλαδή η Πισπιρίγκου προσπαθεί να επικοινωνήσει και με μέντιουμ».
Ακολουθώντας την ίδια δομή που είχε η αγόρευσή της και με την ανθρωποκτονία της Μαλένας, η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην ιατροδικαστή Αγγελική Τσιώλα, που χειρίστηκε την υπόθεση της Ίριδας. «Ενημερώνει λέει αστυνομικούς και δε γίνεται τίποτα. Πραγματικά τι θα ακούσουμε; Με περίσσιο θράσος έρχεται και μας λέει ότι ενημέρωσε την αστυνομία και παρακολουθούσαμε λέει διακριτικά. Θεωρώ ότι ουδέποτε είχε θέσει την ασφυξία στο διαγνωστικό της πλάνο. Λέει ψέμματα. Το Μάιο του 2022 ο Ηλιαδης την καλεί επειδή είχε την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά με τους γονείς και ιδίως για τη μητέρα. Εκείνη ήταν απόλυτη. «Επουδενί», του λέει! Του είπε ότι πρέπει να συμπαρασταθεί στην οικογένεια. Και μας λέει ότι είχε υποψιαστεί κάτι το Μάρτιο του 2021 και δεν κινείται τίποτα» εξήγησε η εισαγγελική λειτουργός.