Μετά την πρόταση δυσπιστίας, ανασχηματισμός – Όλα τα σενάρια

Διαβάζεται σε 5'
Μετά την πρόταση δυσπιστίας, ανασχηματισμός – Όλα τα σενάρια
Συνεδρίαση του Υπουργικού ΣυμβουλίουΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στον προδιαγεγραμμένο ανασχηματισμό διαχείρισης των Τεμπών αναμένεται να προχωρήσει μετά την ορκωμοσία Τασούλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικός στόχος να συσπειρώσει τη ΝΔ.

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον προδιαγεγραμμένο ανασχηματισμό, με στόχο την πολιτική διαχείριση των Τεμπών και τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, στις 13 Μαρτίου. Φέρεται δε να έχει ήδη εξετάσει πολλά σενάρια, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν αποκλείονται οι καραμπόλες και οι εκπλήξεις.

Ένα σενάριο που φαίνεται πάντως να κλειδώνει αφορά στη μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι άλλωστε κοινή η παραδοχή πως μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη για τις υποκλοπές και πολύ περισσότερο του Σταύρου Παπασταύρου, λείπει ένας “επιτελάρχης” στο Μαξίμου.

Ο κ. Χατζηδάκης μάλιστα αναμένεται να μην έχει απλώς τον τίτλο του υπουργού Επικρατείας, αλλά να χρισθεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Τίτλος συμβολικός, που θα επισφραγίσει όμως την πρωτοκαθεδρία του κ.Χατζηδάκη στο “επιτελικό κράτος”.

Αν και ο Μάκης Βορίδης είχε εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει από το Μαξίμου για κάποιο παραγωγικό υπουργείο, δεδομένου ότι η ΝΔ “αιμορραγεί” προς τα δεξιά και η πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη δεν προβλέπεται να κοπάσει, φαίνεται ότι θα παραμείνει υπουργός Επικρατείας.

Σημειωτέον ότι η πρόταση να συστήσει ο κ. Μητσοτάκης μία κυβερνητική επιτροπή όπως είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής,  δηλαδή ένα άτυπο όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν επιλεγμένοι κορυφαίοι υπουργοί και το οποίο θα συνεδριάζει πιο τακτικά από το υπουργικό συμβούλιο συμμετέχοντας στη χάραξη πολιτικών αποφάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες έχει απορριφθεί.

“Μουσικές” κυβερνητικές καρέκλες

Από το “επιτελικό κράτος” ενδεχομένως όμως ταυτόχρονα να αποχωρήσει και τυπικά ο Άκης Σκέρτσος, που κατοικοεδρεύει ήδη εκτός Μαξίμου. Ένα σενάριο είναι να αναλάβει το υπουργείο Υγείας, από όπου αναμένεται να φύγει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ θα παραμείνει ως αναπληρώτρια η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ο κ. Γεωργιάδης θεωρείται ότι θα μετακομίσει στο Εμπορικής Ναυτιλίας από όπου θα αποχωρήσει σε κάθε περίπτωση ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου.

Σημειωτέον ότι η πρώτη κυβερνητική θέση του κ.Γεωργιάδη, ως βουλευτή του ΛΑΟΣ τότε, ήταν το 2011 στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου ως υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τη ναυτιλία. Από τη θέση αυτή είχε εισηγηθεί την άρση του καμποτάζ, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ.Γεωργιάδης θα φύγει μεν από το Υγείας, καθώς έχει καταφέρει να εξοργίσει όλο τον ιατρικό κλάδο και τους βουλευτές της ΝΔ που δέχονται τα παράπονα των πολιτών για τα νοσοκομεία. Αλλά σε κάθε περίπτωση αναμένεται να παραμείνει στην κυβέρνηση, καθώς θα ήταν “επικίνδυνος” εκτός.

Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα του ανασχηματισμού

Κρίσιμο ερώτημα είναι βέβαια ποιος θα διαδεχθεί τον κ.Χατζηδάκη στο υπουργείο Οικονομικών, εφόσον φύγει για Μαξίμου. Από τις 31 Ιανουαρίου, οπότε και μία αποστροφή του κ.Μητσοτάκη στη συνέντευξη του στον Alpha, φούντωσε τη φιλολογία περί ανασχηματισμού, έχουν ακουστεί τα ονόματα του Κυριάκου Πιερρακάκη και της Νίκης Κεραμέως. Ωστόσο στον κ.Πιερρακάκη φέρεται να έχει προταθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως και στον κ.Χατζηδάκη, αλλά φαίνεται πως δεν το αποδέχθηκαν.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λόγω Τεμπών αποτελεί το μεγαλύτερο ερώτημα και δυσκολο γρίφο του ανασχηματισμού. Σημειωτέον ότι για πρακτικούς λόγους τελικά και πάλι δεν θα “σπάσει” στα δύο, σε υποδομές και μεταφορές. Αλλά προκρίνεται το σενάριο αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών. Έχει μάλιστα ακουστεί το όνομα του νυν υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Σε κάθε περίπτωση ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Βασίλης Οικονόμου θεωρείται ότι θα μείνουν εκτός. Τίθεται επίσης το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, για τον οποίο υπάρχουν εισηγήσεις να θυσιαστεί.

Αμετακίνητοι και ποιοι φαίνεται να τη γλιτώνουν

Αμετακίνητοι φέρονται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (όχι μόνο γιατί έχει “απλωμένο τραχανά” και την πενταμερή για το Κυπριακό στις 17-18 Μαρτίου, αλλά γιατί μετακίνηση του θα έδινε λαβή για σχόλια αναγνώρισης λάθους πολιτικής απέναντι στην Τουρκία), ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Παρά δε τη γκρίνια βουλευτών της ΝΔ που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές για την ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης, το γεγονός ότι οι Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Κέλλας και Διονύσης Σταμενίτης κατάφεραν να συγκρατήσουν τους γαλάζιους αγρότες για να μην κατέβουν σε μπλόκα, φαίνεται ότι τους δίνει πάλι πόντους.

Aνασχηματισμός των βουλευτών

Όμως αυτός ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να θυμίζει “μουσικές καρέκλες”. Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει δια των βουλευτών της ΝΔ να συσπειρώσει ξανά – στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν- τη δεξιά βάση.

Με άλλα λόγια στην κυβέρνηση αναμένεται να μπουν περισσότεροι βουλευτές (και να φύγουν εξωκοινοβουλευτικοί) και δη όχι μόνο από το μητσοτακικό αλλά και από το καραμανλικό και σαμαρικό “στρατόπεδο”.

Για παράδειγμα, εάν αποφασιστεί τελικά στο υπουργείο Εργασίας να αναλάβει εξωκοινοβουλευτικός, οπωσδήποτε θα φύγει ο Πάνος Τσακλόγλου για να αντικατασταθεί από βουλευτή.

Ακούγεται όμως και το σενάριο να επιστρέψει στην κυβέρνηση ο υπουργός Εργασίας, Θάνος Πλεύρης, που ούτως ή άλλως ιδεολογικά εκφράζει την κατεύθυνση της εργασιακής πολιτικής και επιπλέον είναι ένα στέλεχος της “σκληρής (έως άκρας) δεξιάς”. Ένας ακόμη βουλευτής που θεωρείται ότι μπορεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση είναι ο Κώστας Σκρέκας.

Ενώ “υπουργοποιήσιμοι” θεωρούνται μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μακάριος Λαζαρίδης, Άννα Ευθυμίου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Φώντας Μπαραλιάκος, Κώστας Βλάσης.

Όλα αυτά βεβαίως είναι σχέδια επί χάρτου και τις επόμενες ημέρες θα φανεί ποιες θα είναι τελικά οι αποφάσεις Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα