Πόσες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα απειλούν την καρδιά σου

Διαβάζεται σε 4'
Πόσες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα απειλούν την καρδιά σου
Οι τηγανιτές πατάτες είναι λατρεία για όλες τις ηλικίες. iSTock

Ο μισός και πλέον πληθυσμός δεν πρέπει να τρώει τηγανητές πατάτες περισσότερες από μια φορές την εβδομάδα. Ο καρδιολόγος Κοσμάς Καστρίτσης εξηγεί τους λόγους.

Να σηκώσει το χέρι όποιος δεν έχει φάει ποτέ τηγανητή πατάτα. Κανείς; Λογικό!

Πόσοι δεν παραγγέλνετε τηγανητές πατάτες σε έξοδο σε ταβέρνα, το καλοκαίρι ή όποια άλλη εποχή; Πάλι κανείς; Επίσης λογικό, αν σκεφτείτε πως πρόκειται ίσως για το μόνο λαχανικό που τρώνε όλα τα παιδιά οικειοθελώς.

Η πατάτα είναι καλή πηγή βιταμίνης C, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση της συνδέεται με την καταπολέμηση του διαβήτη.

Η τηγανητή πατάτα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ας δούμε τι κερδίζουμε και τι χάνουμε όταν την τρώμε συνέχεια.

ΟΙ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Οι τηγανητές πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά και νάτριο, ενώ μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και λόγω της πιθανότητας επιβλαβών ενώσεων που σχηματίζονται κατά το τηγάνισμα, με πρώτη το ακρυλαμίδιο.

Όπως αναφέρει η κλινική διαιτολόγος, διατροφολόγος, Χριστίνα Μαστορή «το ακρυλαμίδιο είναι οργανική ένωση, που σχηματίζεται όταν το τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κυρίως σε άμυλο και υπόκειται σε θερμική επεξεργασία, όπως τηγάνισμα ή ψήσιμο σε θερμοκρασία άνω των 140ο C.

Χρειάστηκε πλήθος επιδημιολογικών μελετών για να διαπιστωθεί εάν πράγματι υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο εμφάνισης νεοπλασιών ή νευροεκφυλιστικών ασθενειών από την κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων που περιέχουν ακρυλαμίδιο», το οποίο παρεμπιπτόντως υπάρχει σε πατατάκια, ψωμί, μπισκότα, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών και βουτήματα, δημητριακά πρωινού και τον καφέ.

«Η ουσία αυτή θεωρείται ύποπτη για καρκινογενέσεις, γι’ αυτό και μελετάται ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ώστε να εκτιμηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι του ακρυλαμιδίου στην ανθρώπινη υγεία».

Έως τότε ας δούμε ποιοι είναι χρήσιμο να τις αποφεύγουμε, ούτως ή άλλως.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Οι τηγανητές πατάτες είναι πλούσιες και σε ανθυγιεινά λιπαρά, ειδικά τρανς λιπαρά ή κορεσμένα λιπαρά -ανάλογα με το λάδι που χρησιμοποιείται. Οι πατάτες φαστ φουντ συχνά μαγειρεύονται σε μερικώς υδρογονωμένα έλαια ή σε επαναχρησιμοποιημένα έλαια, γεγονός που αυξάνει την περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά.

Συχνά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή αμυλούχες επικαλύψεις για ενίσχυση της τραγανότητας, κάτι που αυξάνει περαιτέρω το σάκχαρο στο αίμα.

Οι μη σπιτικές τηγανητές πατάτες είναι συνήθως πλούσιες σε νάτριο (πολύ αλατισμένες), στοιχείο που επιδεινώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και καταπονεί τα νεφρά.

Ποιοι λοιπόν, είναι χρήσιμο να τις αποφεύγουν ή όπως λέει ο καρδιολόγος Κοσμάς Καστρίτσης στο NEWS 24/7 να περιορίζουν την πρόσληψη σε μια μερίδα (70-100 γραμμάρια -δηλαδή, 20 με 30 πατάτες) την εβδομάδα;

«Όσοι έχουν καρδιακές παθήσεις, υψηλή χοληστερίνη, νεφρική νόσο ή υψηλή ευαισθησία στο νάτριο, υπέρταση ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, οι παχύσαρκοι, εκείνοι που έχουν γαστρεντερολογικά θέματα (πχ δυσπεψίες, παλινδρόμηση), οι διαβητικοί ή άτομα που έχουν διαγνωστεί με προδιαβήτη ή έχουν οικογενειακό ιστορικό, άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και αυτοί που έχουν προδιάθεση για όλα αυτά.

Καλός είναι ο περιορισμός και στα άτομα που ανησυχούν για κίνδυνο καρκίνου. Οι άνθρωποι που είναι σε αγωγή (πχ χοληστερίνης ή καρδιακών νοσημάτων) μπορούν να τρώνε μια φορά την εβδομάδα. Βέβαια, πρέπει να πούμε και πως όσοι χαίρουν άκρας υγείας επίσης πρέπει να προσέχουν ώστε… να μην περάσουν το ποτάμι».

Όταν ένα παιδί ή ένας έφηβος καταναλώνει τακτικά τηγανιτές πατάτες -και δη εκτός σπιτιού- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ζωή.

Προφανώς και η πιο γνωστή λύση είναι να τρώμε μεν, τηγανητές πατάτες, αλλά αντί να τις τηγανίζουμε, να τις ψήνουμε στο φούρνο (λεπτοκομμένες με λίγο λάδι) ή να τις βάζουμε στο air fryer. Δεν είναι το ίδιο; Κοιτάξτε άλλη μια φορά όσα προηγήθηκαν και αποφασίστε οι ίδιοι τι θέλετε για εσάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα