Η Ουγγαρία απαγορεύει με νόμο το Pride – Πολύχρωμα καπνογόνα στο Κοινοβούλιο
Διαβάζεται σε 6'
Υπερψηφίστηκε η απαγόρευση των εκδηλώσεων Υπερηφάνειας στην Ουγγαρία, με την αντιπολίτευση να αντιδρά με καπνογόνα στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Τι προβλέπει ο νέος νόμος.
- 18 Μαρτίου 2025 20:12
Νέα επίθεση δέχονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ουγγαρία, καθώς την Τρίτη (18/03) υπερψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει τις εκδηλώσεις του Pride και επιτρέπει στις αρχές να χρησιμοποιούν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να ταυτοποιούν όσους συμμετέχουν σε αυτές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που άναψε καπνογόνα στα χρώματα του ουράνιου τόξου εντός του κοινοβουλίου.
Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι του ψηφιδωτού της καταστολής της LOATKI+ κοινότητας στην Ουγγαρία του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν, συμμάχου και θαυμαστή τόσο του Ντόναλντ Τραμπ, όσο και του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο νόμος αυτός, που, όπως σημειώνει το AP θυμίζει παρόμοιες περιοριστικές πολιτικές κατά των σεξουαλικών μειονοτήτων στη Ρωσία, πέρασε με ψήφους 136 υπέρ και 27 κατά.
Το νομοσχέδιο είχε την υποστήριξη του κόμματος Fidesz του Όρμπαν και των Χριστιανοδημοκρατών, πέρασε από τη Βουλή μέσω μιας fast – track διαδικασίας, αφού κατατέθηκε τη Δευτέρα.
Τι προβλέπει ο νέος νόμος – Όχημα η “προστασία” των παιδιών
Το νομοσχέδιο τροποποιεί την ουγγρική νομοθεσία για τις συγκεντρώσεις, καθιστώντας ποινικό αδίκημα τη διοργάνωση ή συμμετοχή σε εκδηλώσεις που παραβιάζουν τη αμφιλεγόμενη νομοθεσία περί “προστασίας των παιδιών” της Ουγγαρίας, η οποία απαγορεύει την “εικόνα ή προώθηση” της ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών.
Η συμμετοχή σε απαγορευμένη εκδήλωση θα επιφέρει πρόστιμα έως 200.000 ούγγρικα φιορίνια (546 δολάρια ΗΠΑ), τα οποία το κράτος θα πρέπει να προωθήσει στην “προστασία των παιδιών”, σύμφωνα με το κείμενο του νόμου. Οι αρχές ενδέχεται να χρησιμοποιούν εργαλεία αναγνώρισης προσώπου για να ταυτοποιούν τα άτομα που συμμετέχουν σε απαγορευμένες εκδηλώσεις.
Σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου – “Αυτό δεν είναι προστασία των παιδιών, είναι φασισμός”
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Ουγγρική Βουλή στη Βουδαπέστη, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης άναψαν καπνογόνα στην αίθουσα, γεμίζοντας τον χώρο με πυκνούς καπνούς σε διάφορα χρώματα.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης Momentum κάλεσε σε διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή της Ουγγαρίας αργότερα την ίδια ημέρα.
Σε δήλωσή τους τη Δευτέρα, μετά την υποβολή του νομοσχεδίου από τους νομοθέτες, οι διοργανωτές του Budapest Pride δήλωσαν ότι ο στόχος του νόμου ήταν να “κατηγορηθεί αδίκως” η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα προκειμένου να φιμωθούν οι φωνές που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του Όρμπαν.
“Αυτό δεν είναι προστασία των παιδιών, είναι φασισμός”, έγραψαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία προσελκύει χιλιάδες κάθε χρόνο και γιορτάζει την ιστορία του κινήματος LGBTQ+ ενώ υπογραμμίζει τα ίσα δικαιώματα της κοινότητας των ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφιφυλόφιλων και τρανς.
Μετά την ψήφιση του νόμου την Τρίτη, η εκπρόσωπος του Budapest Pride, Τζοτζό Μαγερχτσικ, δήλωσε στο Associated Press ότι παρά την πολυετή προσπάθεια του Όρμπαν να στιγματίσει τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους, η οργάνωση λαμβάνει μηνύματα υποστήριξης από πολλούς από την στιγμή που ο Ούγγρος ηγέτης υπαινίχθηκε τον Φεβρουάριο ότι η κυβέρνηση του θα λάβει μέτρα για να απαγορεύσει την εκδήλωση.
“Πολλοί, πολλοί άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί,” είπε η Μαγερχτσικ. “Είναι κάτι νέο, σε σχέση με τις επιθέσεις των τελευταίων χρόνων, ότι έχουμε λάβει πολλά μηνύματα και σχόλια από ανθρώπους που λένε, ‘Μέχρι τώρα δεν πήγαινα στο Pride, δεν με ενδιέφερε, αλλά φέτος θα είμαι εκεί και θα φέρω την οικογένειά μου.'”
Η “τρέλα του φύλου” της κυβέρνησης Όρμπαν
Ο νέος νόμος αποτελεί την τελευταία από τις πολλές επιθέσεις του Όρμπαν κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Η κυβέρνησή του έχει περάσει άλλους νόμους που οι οργανώσεις για τα δικαιώματα και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καταδικάσει ως καταπιεστικούς κατά των σεξουαλικών μειονοτήτων.
Το 2022, η εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσε υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ κατά του ουγγρικού νόμου για την προστασία των παιδιών του 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε ότι ο νόμος «διακρίνει σε βάρος των ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους».
Ο ουγγρικός «νόμος προστασίας των παιδιών» — πέρα από την απαγόρευση της «απεικόνισης ή προώθησης» της ομοφυλοφιλίας σε περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο σε ανηλίκους, όπως σε τηλεόραση, ταινίες, διαφημίσεις και λογοτεχνία — απαγορεύει επίσης τη μνεία θεμάτων ΛΟΑΤΚΙ+ στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα και απαγορεύει την δημόσια απεικόνιση του «φύλου που αποκλίνει από το φύλο κατά τη γέννηση».
Οι βιβλιοπώλες στην Ουγγαρία έχουν αντιμετωπίσει βαριά πρόστιμα για τη μη συσκευασία βιβλίων που περιέχουν ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα σε κλειστά πακέτα. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία του Όρμπαν ισοδυναμεί με απόπειρα να μειωθεί η ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ και ότι, συνδέοντας αυτή την προσπάθεια με την προστασία των παιδιών, συγχέει ψευδώς την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία.
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας παρουσιάζει τον εαυτό της ως υπερασπιστή των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών και υπερασπιστή του χριστιανικού πολιτισμού από αυτό που αποκαλεί «τρέλα του φύλου», και υποστηρίζει ότι οι πολιτικές της έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τα παιδιά από την «σεξουαλική προπαγάνδα».
Στα βήματα του Πούτιν
Οι μέθοδοι της Ουγγαρίας μοιάζουν με τις τακτικές του Πούτιν, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2022 επεκτάθηκε η απαγόρευση της Ρωσίας για την «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» από ανηλίκους σε ενήλικες, ουσιαστικά απαγορεύοντας οποιαδήποτε δημόσια υποστήριξη των LGBTQ+ δραστηριοτήτων.
Ο Όρμπαν, που είναι στην εξουσία από το 2010, αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή πρόκληση από ένα ανερχόμενο κόμμα της αντιπολίτευσης, καθώς η οικονομία της Ουγγαρίας δυσκολεύεται να ανακάμψει από μια κρίση πληθωρισμού και του κόστους ζωής και πλησιάζουν οι εκλογές του 2026.
Ο Τάμας Ντόμπος, συντονιστής έργου στην ουγγρική οργάνωση δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ+ Háttér Society, δήλωσε ότι η επίθεση του Όρμπαν στις μειονότητες είναι μια τακτική για να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ότι η χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου σε απαγορευμένες διαδηλώσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και εναντίον άλλων διαδηλώσεων που η κυβέρνηση αποφασίζει να κηρύξει παράνομες.
«Είναι μια πολύ κοινή στρατηγική των αυταρχικών κυβερνήσεων να μην μιλούν για τα πραγματικά ζητήματα που επηρεάζουν τον κόσμο: τον πληθωρισμό, την οικονομία, την τραγική κατάσταση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Ντόμπος.
Ο Όρμπαν, συνέχισε, «είναι εδώ μαζί μας για 15 χρόνια λέγοντας ψέματα στα πρόσωπα των ανθρώπων, αφήνοντας τη χώρα να σαπίσει βασικά, και μετά έρχεται με αυτές τις εκστρατείες μίσους».
Εκτός από το Budapest Pride, μια άλλη εκδήλωση στην πόλη Πέτς της νότιας Ουγγαρίας έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Το Budapest Pride γιορτάζει τη 30η επέτειό του φέτος και έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου.