Έκρυθμη η κατάσταση στην Τουρκία – Επεισόδια στις συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Ιμάμογλου

Διαβάζεται σε 5'
Έκρυθμη η κατάσταση στην Τουρκία – Επεισόδια στις συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Ιμάμογλου
NECATI SAVAS/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένταση στις συγκεντρώσεις φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη. Σε πανεθνικές διαδηλώσεις κατά της σύλληψης του Ιμάμογλου καλεί η αντιπολίτευση.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Τουρκία μετά την σύλληψη και την προφυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου. Παρά την τετραήμερη απαγόρευση συγκεντρώσεων που επέβαλε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, φοιτητές του Πανεπιστημίου της πόλης οργάνωσαν διαδήλωση για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ακύρωση του διπλώματος του Ιμάμογλου και τη σύλληψή του.

Στην ομάδα που συγκεντρώθηκε μπροστά από την εστία συμμετείχαν και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Boğaziçi, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Yıldız και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης.

Καθώς οι φοιτητές ξεκίνησαν πορεία προς την Κεντρική Πύλη, η αστυνομία τους σταμάτησε μπροστά από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και ξεκίνησαν επεισόδια. Οι κάμερες κατέγραψαν τη στιγμή που πολλές γυναίκες φοιτήτριες έπεσαν στο έδαφος κατά τη διάρκεια της έντασης.

Μπροστά από το αρχηγείο της αστυνομίας όπου κρατείται ο Ιμάμογλου από τα ξημερώματα, εκατοντάδες άνθρωποι, σε απόσταση από αστυνομικά φράγματα, συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν «Ιμάμογλου, δεν είσαι μόνος!», «Κυβέρνηση Παραιτήσου!» ή «Μια μέρα η ζυγαριά θα γείρει και το AKP (σ.σ. το κυβερνών κόμμα) θα λογοδοτήσει στον λαό».

«Διεξάγουν πραξικόπημα αυτή τη στιγμή κατά του Ιμάμογλου, ο οποίος νίκησε τον Ερντογάν τέσσερις φορές στην κάλπη από το 2019 με τη βούληση του λαού», είπε ο Μπουλέντ Γκιουλτέν, ένας διαδηλωτής, αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές του 2019 και του 2024, όταν το CHP του Ιμάμογλου νίκησε τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος, με σαρωτικές νίκες στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σημειώνεται πως το Γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αρκετοί σταθμοί του μετρό, του τραμ, πλατείες και δρόμοι έχουν κλείσει προσωρινά καθώς τίθεται σε ισχύ η τετραήμερη απαγόρευση διαδηλώσεων.

AP Emrah Gurel

AP Francisco Seco

Ένταση στο τουρκικό κοινοβούλιο

Παράλληλα, ένταση σημειώθηκε και εντός του τουρκικού κοινοβουλίου, όταν οι βουλευτές του CHP διαμαρτυρήθηκαν για τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου. Φώναζαν συνθήματα όπως «Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη» και «Ενωθείτε, θα νικήσουμε». Οι βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν (AKP) αντέδρασαν χτυπώντας τα έδρανα.

NECATI SAVAS/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

NECATI SAVAS/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

NECATI SAVAS/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάλεσμα για συγκεντρώσεις σε όλη την Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι λίγα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση της κράτησης Ιμάμογλου ο πρόεδρος του CHP, Οζγκούρ Οζιέλ, απηύθυνε κάλεσμα για συγκεντρώσεις σε όλη την Τουρκία στις 2 το μεσημέρι.

«Η Τουρκία δεν θα παραδοθεί σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα. Μαζί θα αντισταθούμε. Καλούμε όλους τους πολίτες σε συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία του κόμματός μας στις 2 μετά το μεσημέρι για να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στο πραξικόπημα της 19ης Μαρτίου. Η κυριαρχία ανήκει στον λαό. Αργά ή γρήγορα ο λαός θα νικήσει» έγραψε στο Χ.

Ωστόσο, το κόμμα είπε πως δεν θα γίνουν διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, λόγω της πολυήμερης απαγόρευσης διαδηλώσεων που επέβαλε ο κυβερνήτης της πόλης.

Το CHP καταδίκασε τη σύλληψη Ιμάμογλου κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» που έχει στόχο να εκτοπίσει τον πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν.

Η σύζυγος του δημάρχου, η Ντιλέκ Ιμάμογλου, θεωρεί τον Ερντογάν υπεύθυνο για την κράτηση του συζύγου της. Ο πραγματικός λόγος της σύλληψής του είναι ότι νίκησε τους αμφισβητίες του στην κάλπη, είπε σε βίντεο.

NECATI SAVAS/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Ιμάμογλου

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο κατηγορίες για «διαφθορά» και «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, (επτά) ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της μητροπολιτικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης, κατηγορούνται για βοήθεια τρομοκρατικής οργάνωσης, με συμμετοχή σε αυτήν», τόνισε ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα.

Παράλληλα τόνισε ότι η όποια σύνδεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με εν εξελίξει νομικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της σύλληψης Ιμάμογλου, είναι υπέρ των ορίων και ισοδυναμεί με αυθάδεια.

Ο Τουντς ανέφερε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου στα τουρκικά δικαστήρια, τα οποία είναι ανεξάρτητα.

Πρόσθεσε ότι οι δρόμοι δεν είναι το μέρος για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης, λέγοντας ότι η χρήση λέξεων όπως «πραξικόπημα» για τον χαρακτηρισμό νομικών διαδικασιών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα