Μητσοτάκης: Στα 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός
Διαβάζεται σε 4'
Την αύξηση στον κατώτατο μισθό, που θα ισχύσει από 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Ποιους αφορά, ποιους και ποια επιδόματα συμπαρασύρει.
- 26 Μαρτίου 2025 16:27
Την αύξηση στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο νέος κατώτατος μισθός ορίζεται ειδικότερα πλέον στα 880 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 6,02% που θα ισχύσει από 1η Απριλίου.
Μάλιστα για πρώτη φορά η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει ειδικότερα 575.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και 600.000 δημόσιους υπαλλήλους, όσους λαμβάνουν 19 διαφορετικά επιδόματα (γάμου, μητρότητας, ανεργίας κ.ά.), καθώς και έμμεσα το μέσο μισθό, καθώς επηρεάζει θετικά τις τριετίες.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθου “σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψει στην κοινωνία ένα μερίδιο της ανάπτυξης”. Επικαλέστηκε ότι καθώς πρόκειται για την πέμπτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, σωρευτικά η αύξηση ανέρχεται στο 35,4% δηλαδή με πέντε κατώτατους μισθούς του 2019 ανά έτος.
Σημείωσε επίσης ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει και στο δημόσιο οριζόντια αύξηση κατά 30 ευρώ, μετά την περσινή των 70 ευρώ. Και ανέφερε ότι συνυπολογίζοντας όλες τις παρεμβάσεις από το 2023, πρόκειται για έναν επιπλέον μισθό το χρόνο σε σχέση με το 2022.
“Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να φτάσουμε”
“Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει την Ελλάδα στην 11η θέση μεταξύ 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν καθεστώς κατώτατου μισθού”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Προφανώς δεν ανακουφίζει όσο θα θέλαμε όλες τις ανάγκες. Αναδεικνύει όμως τα σταθερά βήματα για τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος”.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε άλλωστε ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού “δεν μας ικανοποιεί, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να φτάσουμε. Πιστοποιεί όμως ότι παρά τις δυσκολίες με αυτή την πολιτική έχουμε αποτέλεσμα”.
Επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να φτάσει το 2027 ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.
Τόνισε πάντως ότι δεν πρέπει να υπονομευτεί η ανταγωνιστικότητα ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημειώνοντας ότι αυτό δε συμβαίνει γιατί η ανεργία έχει ήδη μειωθεί. Υπογράμμισε δε ότι η μείωση της επιβάρυνσης ως προς το μη μισθολογικό κόστος θα ξεπερνά τις 6 μονάδες το 2027.
“Ο δημόσιος διάλογος τείνει να γίνεται μονοθεματικός”
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για “μία πολιτική., που στηρίζεται πρώτα από όλα στη δημοσιονομική συνέπεια ώστε να υλοποιούμε τις προτεραιότητες μας, για υγεία, παιδεία, αποτελεσματικό ψηφιακό κράτος.”
Υπενθύμισε ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Εθνικής Άμυνας. “Έχοντας εξασφαλίσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, μπορούμε πια να σχεδιάζουμε σε βάθος χρόνου για τις Ένοπλες Δυνάμεις”, τόνισε.
Έκανε μάλιστα μία έμμεση αναφορά στη συνεχιζόμενη πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη. Ο κ.Μητσοτάκης έκανε ειδικότερα λόγο για τη “συνολική διάσταση της πολιτικής σε μία εποχή που ο δημόσιος διάλογος τείνει να γίνεται μονοθεματικός και υποβιβάζεται σε κομματικούς διαξιφισμούς γεμάτους τοξικότητα”.
Σημείωσε δε: “Ας έχουμε υπόψη μας ότι γεγονότα εκτός συνόρων έχουν συνέπειες στις ζωές μας. Από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μέχρι την αντιπαράθεση για τους δασμούς”.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι: “Απέναντι σε αυτές τις πρωτοφανείς γεωπολιτικές καταστάσεις η Ελλάδα δεν μπορεί να ομφαλοσκοπεί. Πρέπει να κατοχυρώσει το κεκτημένο της πολιτικής σταθερότητας”.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι: “Χρειάζεται και μία ευρύτερη στρατηγική για την παρουσία μας στους διεθνείς γεωπολιτικούς και οικονομικούς συσχετισμούς. Κάτι που δυστυχώς δεν απασχολεί κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης”.
“Η Chevron αναγνωρίζει έμπρακτα την ΑΟΖ μας”
Ειδική μνεία έκανε ο κ.Μητσοτάκης στο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε δύο νέες θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, αίτημα που έγινε αποδεκτό νωρίτερα σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
“Η αμερικανική πολυεθνική αναγνωρίζει έμπρακτα την ΑΟΖ στην περιοχή. Ενώ και η Λιβύη που πρόσφατα δημοπράτησε οικόπεδα στη δική της ΑΟΖ ακολούθησε τη μέση γραμμή”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Υπενθύμισε δε ότι νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ήδη διεξάγει έρευνες η επίσης αμερικανική Exxon Mobil.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά: “Απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε πείσμα της κακόβουλης σπερμολογίας κάποιων, και ότι αναγνωρίζεται ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή”.
Ενώ σχολίασε με νόημα: “Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της συνεργασίας με δύο αμερικανικούς κολοσσούς, ειδικά σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία.”