Πόσα δισ. ήταν ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων το 2024 – Οι προβλέψεις για φέτος

Διαβάζεται σε 4'
Πόσα δισ. ήταν ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων το 2024 – Οι προβλέψεις για φέτος

Η αύξηση τζίρου, η ενίσχυση της συμβολής στο ΑΕΠ και η ποιοτική αναβάθμιση χαρακτηρίζουν την πορεία των ελληνικών ξενοδοχείων το 2024.

Ο ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος κατέγραψε δυναμική ανάπτυξη το 2024, με αύξηση της τουριστικής κίνησης, ενίσχυση της συμβολής του στην εθνική οικονομία και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του. Σύμφωνα με την Ετήσια Έρευνα για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο 2024, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), ο συνολικός τζίρος των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το 2023, αγγίζοντας τα 11,5 δισ. ευρώ.

Η ανάπτυξη αυτή ήταν πιο έντονη στα ξενοδοχεία 4*-5*, όπου ο τζίρος αυξήθηκε κατά 10%, ενώ τα ξενοδοχεία 1*-3*, που αποτελούν το 74% του συνόλου, σημείωσαν άνοδο 5%. Συνολικά, το 80% των εσόδων των ξενοδοχείων προήλθε από διανυκτερεύσεις, επιβεβαιώνοντας τον κεντρικό ρόλο της φιλοξενίας στην τουριστική οικονομία. Παράλληλα, η συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 17,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 5,9% του ΑΕΠ, έναντι 4,8% το 2023, ενώ η βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου εκτιμάται στα 7,9 δισ. ευρώ.

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Σημαντική εξέλιξη καταγράφεται και στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Η έρευνα δείχνει ότι οι πληρότητες και οι τιμές κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης παρέμειναν σταθερές, ενώ υπήρξε σαφής ενίσχυση της ζήτησης κατά την περίοδο εκτός αιχμής, ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Ο δείκτης διεθνούς ζήτησης διατηρήθηκε σταθερός, με το 69,2% των πελατών των ξενοδοχείων να είναι αλλοδαποί, ποσοστό παρόμοιο με τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, πάνω από το 1/3 των πελατών προήλθε από online πλατφόρμες κρατήσεων (OTAs), γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία των ψηφιακών καναλιών διανομής.

Επενδύσεις και ποιοτική αναβάθμιση

Οι επενδύσεις των ξενοδοχείων το 2024 ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού τους τζίρου. Από αυτά, 200 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε δράσεις βιωσιμότητας, ενισχύοντας τη μετάβαση του κλάδου σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκε μόλις κατά 4% και των δωματίων κατά 11%.

Πως κινούνται τα συμβόλαια για το 2025

Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις για την επόμενη χρονιά, η έρευνα του ΙΤΕΠ αποκάλυψε ότι, τα μισά ξενοδοχεία έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια για το 2025, ενώ το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (60% έναντι 55% το 2024). Από αυτά, το 41% έχει υπογράψει συμφωνίες με αυξημένες τιμές κατά 8%, όπως και πέρσι. Παράλληλα, το 34% των εποχικών ξενοδοχείων έχει υπογράψει συμβόλαια τύπου Commitment, δεσμεύοντας το 56% των δωματίων τους, διατηρώντας τις ίδιες τάσεις με την προηγούμενη χρονιά.

Προκλήσεις και κίνδυνοι

Παρά τις θετικές εξελίξεις, οι ξενοδόχοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που ανέδειξε η έρευνα για το 2024 αφορούν την εύρεση προσωπικού και το υψηλό κόστος ενέργειας, ενώ προβληματισμό προκαλούν το συνολικό λειτουργικό κόστος, η μειωμένη πληρότητα εκτός της θερινής περιόδου, η έλλειψη εργαζομένων και ο έντονος ανταγωνισμός από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το μέλλον του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, τόνισε: «Η Έρευνά μας επιβεβαιώνει πως ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα και αποτελεί σταθερό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Με τις κατάλληλες πολιτικές, τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω και να προσφέρουν ακόμα περισσότερα στην οικονομία και την κοινωνία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα