Κατώτατος μισθός: Η αντιπολίτευση για τα 742 ευρώ “καθαρά”

Διαβάζεται σε 4'
Κατώτατος μισθός: Η αντιπολίτευση για τα 742 ευρώ “καθαρά”
EUROKINSSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αποδόμηση του αφηγήματος των 880 ευρώ από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. Ακρίβεια και φόροι «εξαφανίζουν» την αύξηση των 30 ευρώ το μήνα

Πλήρης η αποδόμηση του «αφηγήματος Μητσοτάκη» περί αυξήσεων στον κατώτατο μισθό από την αντιπολίτευση. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά επέδειξαν «αντανακλαστικά» ερμηνεύοντας το τί σημαίνει η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τα 880 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Κοινός τόπος στις προσεγγίσεις των κομμάτων ήταν πως τα επίπεδα της ακρίβειας αλλά οι υφιστάμενοι φορολογικοί συντελεστές εξαφανίζουν αυτόματα τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν. Αυτές εκτιμώνται σε 30 ευρώ το μήνα για τον ιδιωτικό τομέα και 20 ευρώ για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Αυτά – όπως επισημαίνεται – ενώ οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης είναι πάνω από 15% και οι σωρευτικές μειώσεις των αποδοχών τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν το 30%!

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι ή αύξηση της τάξης του 6% που ανακοινώθηκε αφορά ένα μειοψηφικό τμήμα των εργαζομένων, περίπου το ένα τέταρτο. Αφού αφορά αποκλειστικά και μόνον όσους πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, δίχως να συμπαρασύρει οποιοδήποτε άλλο μισθολογικό κλιμάκιο μια και η συντριπτική πλειοψηφία των αμοιβών δεν «καλύπτονται» από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ

Με την πρόταση να καθορίζεται κατώτατος μισθός «από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.)» με την παράλληλη θέση του να επανέλθουν «οι προστατευτικές ρυθμίσεις του συλλογικού εργατικού δικαίου που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει υπονομεύσει» απαντά στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Αφού αυτά τα δύο πρόταξε ο τομεάρχης εργασίας του κόμματος Παύλος Χρηστίδης.

Παράλληλα θύμισε πως «οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι πρωταθλητές Ευρώπης σε ώρες απασχόλησης (39,8 εβδομαδιαίως έναντι μέσου όρου Ε.Ε. 36 ώρες) ενώ η  αγοραστική τους δύναμη ξεπερνά μόνο εκείνη των πολιτών της Βουλγαρίας». Τόνισε πως με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες «η πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού θα απορροφηθεί από τη φορολογική κλίμακα που παραμένει χωρίς τιμαριθμοποίηση από το 2019» προσθέτοντας πως όπως «δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο φόρος του εισοδήματος αυξήθηκε 4 φορές περισσότερο από τη μέση αύξηση των μισθών κατά το διάστημα 2019-2023».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Την επισήμανση πως «ο κατώτατος μισθός για τον ιδιωτικό τομέα θα λάβει αύξηση ύψους περίπου 6% αυτό μεταφράζεται σε πολύ λιγότερα από 50 ευρώ τον μήνα και αφορά περίπου 575.000 εργαζόμενους, μόνο! Για, δε, τους δημοσίους υπαλλήλους, η καθαρή αύξηση θα είναι 20 ευρώ μηνιαίως» έκανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος. Τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει ενώ «το 88% των νοικοκυριών αναγκάζεται να μειώσει ακόμη και την αγορά βασικών ειδών διατροφής, για να μπορέσει να την βγάλει μέχρι την επόμενη μηναία πληρωμή» και «6 στους 10 εργαζόμενους το ενοίκιο και το κόστος θέρμανσης, σπαταλούν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους». Επισήμανε επίσης ότι αυτή η «αύξηση» καλείται «να «ρεφάρει» τις αυξήσεις 16,4% στο γενικό επίπεδο τιμών, 33% στα τρόφιμα, και 17% στην στέγαση».

Το ΚΚΕ

Για εμπαιγμό μιλά το ΚΚΕ. Όπως αναφέρει η κυβέρνηση «καταδικάζει και αυτή την χρονιά τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους να τα βγάζουν πέρα με 746 € καθαρά, ενώ μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εννοηθεί η αύξηση των 30€ μεικτά, που δίνεται στον νεοδιόριστο δημόσιο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης». Θυμίζει πως οι μισθοί «έχουν σωρευτική μείωση άνω του 30% εδώ και 15 χρόνια» και πως η αύξηση – κοροϊδία αφορά μόνον όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ ο μέσος μισθός εξακολουθεί να παραμένει “παγωμένος” εξαιτίας της απουσίας Συλλογικών Συμβάσεων, που καλύπτουν μόνο το 14% των εργαζομένων, αλλά και της μη αναγνώρισης τριετιών».

Η Νέα Αριστερά

Εκ μέρους της Νέας Αριστεράς η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως ανακοινώθηκε αύξηση «34 ευρώ καθαρά στον κατώτατο μισθό και 20 ευρώ στον εισαγωγικό του Δημοσίου.Η πενιχρή αύξηση έχει εξανεμιστεί πριν ακόμα δοθεί, ήδη από τη φορολογία των μισθωτών, αφού, χωρίς αύξηση του αφορολόγητου και αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων, το ποσό του φόρου για τους εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό διπλασιάζεται». Μίλησε επίσης για «προδιαγεγραμμένη καθήλωση του κατώτατου μισθού, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στο απολύτως ανεπαρκές επίπεδο των 790 ευρώ καθαρά στο τέλος του 2027».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα