Η Μεσόγειος θάλασσα δεν ήταν πάντα θάλασσα
Διαβάζεται σε 3'
Bρετανίδα επιστήμονας πόσταρε βίντεο που απολαμβάνει 6 εκατομμύρια views και αφορά τη Μεσόγειο θάλασσα που μια εποχή ξεράθηκε.
- 27 Μαρτίου 2025 09:44
H Γαλλία είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός στην Ευρώπη, με τους αριθμούς του 2023 να δείχνουν πως είχε 100.000.000 επισκέπτες.
Ακολουθεί η Ισπανία, με 85.1 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, τρίτη είναι η Ιταλία με 57.3 εκατομμύρια, τέταρτη η Τουρκία με 55.1 εκατομμύρια, με την Ελλάδα να είναι στο Νο7, θέση που της έδωσαν οι 32.7 εκατομμύρια επισκέπτες. Στο Νο9 είναι η Πορτογαλία με 26.5 εκατομμύρια.
Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι χώρες, που τις κάνει και πόλο έλξης τα καλοκαίρια;
Αυτό που είχε στεγνώσει το πάλαι ποτέ: τη Μεσόγειο θάλασσα.
Η Hannah Fry είναι Βρετανίδα μαθηματικός και συγγραφέας. Από φέτος είναι Καθηγήτρια Δημόσιας Κατανόησης των Μαθηματικών στο University of Cambridge και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μαθηματικών και των Εφαρμογών του (IMA), μεταξύ πολλών άλλων.
Σε βίντεο που ανήρτησε πρόσφατα και έχει 6.000.000 views ασχολήθηκε την τελευταία μελέτη που έγινε για τη Μεσόγειο θάλασσα που δεν ήταν πάντα θάλασσα.
Για την ακρίβεια, πριν 5.96 με 5.33 εκατομμύρια χρόνια στέγνωσε εντελώς. Ήταν την περίοδο της Mεσσηνιακής Κρίσης Αλατότητας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι τεκτονικές μετατοπίσεις “έκλεισαν” τη σύνδεση μεταξύ του Ατλαντικού Ωκεανού και της Μεσογείου και έτσι διεκόπη η παροχή νερού.
Με έντονη εξάτμιση και περιορισμένη εισροή, η στάθμη της θάλασσας έπεσε δραματικά. Σε ορισμένες περιοχές η πτώση έφτασε έως από 3 έως 5 χιλιόμετρα.
Η κάποτε απέραντη θάλασσα έγινε μια σειρά από υπεραλμυρές λίμνες ή ξηρές λεκάνες ερήμου, γεμάτες με παχιά στρώματα αλατιού. Μάλιστα, οι γεωλόγοι έχουν βρει τεράστιες αποθέσεις αλατιού και βαθιά φαράγγια διάβρωσης (πχ Νείλος και Ροδανός) που θα μπορούσαν να σχηματιστούν μόνο αν η Μεσόγειος ήταν σχεδόν άδεια.
ΠΩΣ ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΕ ΝΕΡΟ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Communications Earth & Environment πριν περίπου 5.33 εκατομμύρια χρόνια, προέκυψε η μεγαπλημμύρα Zanclean, που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από την υπέρβαση των υδάτων του Ατλαντικού μέσω ενός υστερομεσσηνιακού ισθμού κοντά στο σύγχρονο Στενό του Γιβραλτάρ. Αυτός αρχικά γέμισε τη δυτική Μεσόγειο και στη συνέχεια ξεχύθηκε πάνω από τη Σικελία και γέμισε την ανατολική Μεσόγειο».
Προτείνεται πως η μεγαπλημμύρα διήρκεσε από 2 έως 16 έτη και απελευθέρωνε από 68.000 έως 100.000 λίτρα νερό ανά δευτερόλεπτο.