Προανακριτική: Στρίβει δια του υπομνήματος ο Τριαντόπουλος
Διαβάζεται σε 4'
Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναμένονται σήμερα στη επιτροπή που διερευνά ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού για το «μπάζωμα» στα Τέμπη
- 28 Μαρτίου 2025 06:11
Τα πιο ακραία σενάρια «προσπεράσματος» της κοινοβουλευτικής διερεύνησης για το «μπάζωμα» στα Τέμπη αναμένεται να επιβεβαιωθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής. Εκεί όπου ο ελεγχόμενος για τυχόν ποινικές ευθύνες Χρήστος Τριαντόπουλος δεν θα μπει καν στον κόπο να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών, πραγματοποιώντας την κατάθεση του μέσω υπομνήματος.
Πρόκειται για μία κατάθεση που, ούτως η άλλως, από την αντιπολίτευση έχει καταγγελθεί ως προσχηματική. Όμως η χρήση του δικαιώματος του Χρήστου Τριαντόπουλου να καταθέσει με υπόμνημα οδηγεί στο να αποφύγει ακόμη και την «δοκιμασία» του να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα έθεταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Μία εξέλιξη που εξαρχής είχε διαφανεί όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το News 247.
H κατάθεση υπομνήματος από τον Χρήστο Τριαντόπουλο αποτελεί το πρώτο βήμα, ώστε η «γαλάζια» πλειοψηφία της προανακριτικής να αποδεχθεί το αίτημα του για «να πάει» η υπόθεση του άμεσα σε Δικαστικό Συμβούλιο. Κάτι άλλωστε που έχει ήδη προαναγγελθεί τόσο στο πλαίσιο της επιτροπής όσο και από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου που έχει αποκαλέσει «γενναίο» το αίτημα αυτό του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο Χρήστος Τριαντόπουλος ζητά να παραπεμφθεί απευθείας στην δικαιοσύνη και όχι να ελεγχθεί από μία επιτροπή που η Ν.Δ θα έχει την πλειοψηφία. Η αντιπολίτευση από την άλλη επισημαίνει ότι έτσι ο ελεγχόμενος υπουργός αποφεύγει την προανακριτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει εξετάσεις μαρτύρων ακόμη και κατ’ αντιπαράσταση. Μια συνθήκη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διεύρυνση του κατηγορητηρίου που έως στιγμής αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Σαφές μήνυμα για τις εξελίξεις άλλωστε έδωσε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Αποκαλώντας το αίτημα Τριαντόπουλου «μια πράξη χωρίς προηγούμενο, που δείχνει θεσμικό ήθος και σεβασμό στη Δικαιοσύνη». Υποστήριξε πως «ο κ. Τριαντόπουλος αποδέχεται από τώρα την αυστηρότερη δυνατή έκβαση που θα μπορούσε να του επιφυλάσσει η Προανακριτική. Αυτό είναι απόδειξη ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και σέβεται πλήρως τους θεσμούς».
Ανταπαντώντας ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς σημείωσε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την ενδεχόμενη διεύρυνση και αναβάθμιση του κατηγορητηρίου, στην οποία θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι ειδικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες». Τόνισε πως «δεν θέλουν να συνταχθεί πόρισμα μετά τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από την προανακριτική επιτροπή, η οποία είναι από το Σύνταγμα και τον εκτελεστικό νόμο επιφορτισμένη με την περαιτέρω συλλογή στοιχείων, την ενδελεχή έρευνα και την εξέταση μαρτύρων». Μάλιστα αναρωτήθηκε ρητορικά: «Αφού υπάρχει τόσο μεγάλη πολιτική «γενναιότητα», γιατί δεν προσέρχεται ο πρώην υφυπουργός αυτοπροσώπως ενώπιον της προανακριτικής, αλλά επιλέγει την κατάθεση εγγράφου υπομνήματος όπως διαρρέεται;»
Η αντιπαράθεση που αναμένεται στην προανακριτική σήμερα εκφράστηκε και στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδρίασε χθες με αντικείμενο τον προγραμματισμό των εργασιών του κοινοβούλιου. Εκεί από πολλές πλευρές ζητήθηκε η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, προκειμένου να λειτουργήσει η προανακριτική επιτροπή με βάση τα όσα επιτάσσει το Σύνταγμα.
Ενδεικτικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε μέσω του γραμματέα της Κ.Ο Διονύση Καλαματιανού, «να τηρηθεί το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και οι νόμοι, που καταστρατηγούνται βάναυσα με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή». Επισήμανε πως η επιτροπή «οφείλει να επιτελέσει κανονικά το έργο της προκειμένου να υπάρξει αιτιολογημένο πόρισμα. Και άρα, της κατάθεσης του κ. Τριαντόπουλου, πρέπει να προηγηθεί η εξέταση μαρτύρων, εγγράφων, καθώς και όλων των δικογραφιών, όπως προβλέπει η προδικασία. Αλλά και να διερευνηθεί η διάπραξη κάθε άλλου αδικήματος».
Στα παραπάνω δεν μπορεί παρά να προσθέσει κανείς και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από συνταγματολόγους (ανάμεσά τους και ο Ευάγγελος Βενιζέλος) για την εξέλιξη της υπόθεσης. Επισήμαναν τον κίνδυνο η διαδικασία παραπομπής στο Δικαστικό Συμβούλιο να αποτιμηθεί από το όργανο αυτό ως άκυρη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, μίλησε για «μεθόδευση ώστε να ασκηθεί τυπική δίωξη μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος χωρίς κίνδυνο επέκτασης σε άλλα βαρύτερα αδικήματα και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα και προσδοκία της κυβέρνησης είναι πλέον η απαλλαγή του κ. Τριαντόπουλου με βούλευμα».