Μ. Αποστολάκη για Προανακριτική: “Θα υποστείτε το κόστος από την οργανωμένη επίθεση στους θεσμούς”

Διαβάζεται σε 7'
Η Μιλένα Αποστολάκη στη Συνεδρίαση της Προανακριτικής
Η Μιλένα Αποστολάκη στη Συνεδρίαση της Προανακριτικής ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Όσα δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη κατά τη σημερινή Συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, της οποίας είναι μέλος.

“Έχετε χάσει τον έλεγχο και θα υποστείτε το κόστος που συνεπάγεται η οργανωμένη, εκτεταμένη και απροκάλυπτη επίθεση στους θεσμούς” δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη κατά τη Συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, της οποίας είναι μέλος, σήμερα Παρασκευή (28/03).

“Ισχυρίζονται ότι είναι αθώος (εν. τον κ. Τριαντόπουλο) αλλά τον παραπέμπουν και μαζί με τις υπόλοιπες μεθοδεύσεις τους διακινδυνεύουν την ακυρότητα της διαδικασίας. Ο Πρωθυπουργός θα υποστεί τις συνέπειες από την οργανωμένη από τον ίδιο επίθεση στους θεσμούς και την νομιμότητα”, ανέφερε μετά το πέρας των εργασιών της Προανακριτικής, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή της στις αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών της ΝΔ που ελήφθησαν.

Η ομιλία της Μιλένας Αποστολάκη στην Προανακριτική

“Η από 5/2/25 υποβληθείσα πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ 3 του Συντάγματος στηρίχτηκε στο περιεχόμενο της διαβιβασθείσας στη Βουλή δικογραφίας από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας δια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, συνοδευόμενης από μια πλήρως  εμπεριστατωμένη και αιτιολογημένη διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών κ. Αικ. Μάτση.

Σύμφωνα με τη διάταξη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος τεσσάρων φυσικών προσώπων συμμετεχόντων στην κρίσιμη σύσκεψη της 3/3/23 για δε τον έτερο συμμετέχοντα Χ.Τριαντόπουλο καθώς η Εισαγγελέας στερείται αρμοδιότητας βάση του άρθρου 86, καλείται να επιληφθεί η Βουλή.

Η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, με την πλειοψηφία να σύρεται  υπό το βάρος των πάνδημων διαδηλώσεων ενώ είχε πριν ένα χρόνο εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο στον κ. Καραμανλή.

Πλην όμως κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο κ. Βορίδης ως εκπρόσωπος του Π/Θ προοικονομώντας την έκβασή των εργασιών της επιτροπής,  θέλοντας να καθησυχάσει τον κ. Τριαντόπουλο,  είπε:

«Αν έπρεπε σήμερα να ήμασταν στη δεύτερη συνεδρίαση της Προανακριτικής, στη συνεδρίαση που θα έπρεπε να αποφασίσουμε εάν υπάρχουν ενδείξεις κατά του Τριαντόπουλου για να κινήσουμε τη δίωξη για την παράβαση του καθήκοντος, η απάντησή μας θα ήταν αρνητική».

Ο κ. Βορίδης με την τοποθέτηση του αυτή υπαγόρευσε επί της ουσίας στα μέλη της επιτροπής το περιεχόμενο της βούλησης και της ψήφου τους. Όμως στη συνέχεια άλλοι επικοινωνιακοί σχεδιασμοί υπαγόρευσαν την παράκαμψη του σταδίου της επιτροπής, δηλαδή του σταδίου της προκαταρκτικής εξέτασης, δια της καταστρατήγησης του Συντάγματος.

Οι διατάξεις του άρθρου 86 δεν είναι διατάξεις ενδοτικού δικαίου. Είναι διατάξεις αναγκαστικού δικαίου και η  καταστρατήγησή τους δεν είναι γενναιότητα , είναι πολιτική σκοπιμότητα.

Το Σύνταγμα όπως σήμερα ισχύει υποχρεώνει, δεν παρέχει ευχέρεια να αποφασίζει ο Υπουργός τα στάδια διερεύνησης των ευθυνών του, όπως επεδίωξε με την από 18/3/25 επιστολή του προς τον Πρόεδρο της επιτροπής μας.

Η παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου από τα δικαιώματά του ενώπιον της επιτροπής, δεν μπορεί να στερήσει την επιτροπή από τις αρμοδιότητες της.

Και οι αρμοδιότητες αυτές, δηλαδή της διεξαγωγής της προκαταρκτικής εξέτασης συνιστούν δικονομική και ουσιαστική προϋπόθεση προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύνταξη αιτιολογημένου πορίσματος.

Πόσο μάλλον καθώς έχουν προκύψει στοιχεία μεταγενέστερα τόσο της σχηματισθείσας στη Λάρισα δικογραφίας, όσο και της σύνταξης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τησύσταση της επιτροπής.

Αναφέρομαι στο μεηλ του κ. Τριαντόπουλου από το οποίο θα μπορούσε να επέλθει επέκταση της κατηγορίας, τόσο ως προς τον χαρακτηρισμό των πράξεων, όσο και ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων. Και επαναφέρουμε ζητώντας να τεθεί σε ψηφοφορία αυτή τη φορά το αίτημα για εξέταση κρίσιμων μαρτύρων μετά και την αποκάλυψη του μεηλ Τριαντόπουλου, καταθέτοντας τον σχετικό κατάλογο και ζητώντας ψηφοφορία.

Ασφαλώς η επιλογή του κ. Τριαντόπουλου να μην εμφανιστεί ο ίδιος για την ανωμοτί κατάθεσή του, αλλά να διαβιβάσει απολογητικό υπόμνημα, δεν συνιστά  ούτε αυτή πολιτική γενναιότητα. Είναι όμως απολύτως συνεπής με την τακτική ενός πολιτευτή που την ώρα της τραγωδίας εξέδιδε δελτία τύπου για να τονίσει ότι ως ειδικός απεσταλμένος του Πρωθυπουργού «…για τον συντονισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών και δράσεων που προβλέπονται και ακολουθούνται μετά το τραγικό δυστύχημα ,…προχωρούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν…. την ολοκλήρωση των ερευνών, την αποκατάσταση του πεδίου με σεβασμό πάντα στα θύματα στους οικείους και στην κοινωνία». Και σήμερα ισχυρίζεται χωρίς αιδώ ότι υπήρξε αμέτοχος παρατηρητής χωρίς τα εισαγωγικά που στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ υπάρχουν στο χαρακτηρισμό και που δε θα έχουμε την δυνατότητα να ρωτήσουμε τον κ. Παπαδημητρίου τι υποδηλώνουν αυτά τα εισαγωγικά.

H νομιμότητα καταστρατηγείται, οι θεσμοί παρακάμπτονται και προκύπτει ένα καίριο ζήτημα, το οποίο επανατροφοδοτήθηκε από το υπόμνημα και από την επιστολή του κ. Τριαντόπουλου στην οποία αναφέρει «Όπως εξ´αρχής δήλωσα είμαι απολύτως αθώος, όσων η πρόταση τούτη μου αποδίδει».

Kατά συνέπεια εάν πιστεύετε, όπως μας αναπτύξατε, ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν έχει καμία ευθύνη όπως άλλωστε και ο ίδιος εξακολουθεί να ισχυρίζεται, και παρ´όλα αυτά αποφασίζετε να του ασκήσετε ποινική δίωξη, τότε διαπράττετε κατάχρηση εξουσίας.

Και θα πρέπει να εξηγήσετε με ποια νομική βάση στέλνετε στο δικαστικό συμβούλιο, έναν αθώο όπως ισχυρίζεστε ότι είναι ο κ. Τριαντόπουλος;

Τα παραπάνω συνιστούν όχι μόνο ένα αδιανόητο αλαλούμ με τους θεσμούς αλλά πρωτίστως ένα αμάχητο τεκμήριο ενοχής για την κυβερνητική πλειοψηφία και τον Πρωθυπουργό.

Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής είναι η σύνταξη αιτιολογημένου πορίσματος  για την άσκηση ποινικής δίωξης. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι   είναι η κατ´ουσία διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης και η παράκαμψη αυτού του σταδίου  έχει συνέπεια στην ποιότητα της τελικής έκβασης της διαδικασίας.

Η Κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να αναθεωρήσει συνολικά το άρθρο 86, επέλεξε όμως να αφαιρέσει μόνο την σχετική αποσβεστική προθεσμία, καταργώντας τον χρονικό περιορισμό για την άσκηση της σχετικής αρμοδιότητας της Βουλής. Και όχι μόνο αυτό. Δεν  τροποποίησε τον σχετικό εκτελεστικό νόμο δημιουργώντας σοβαρά ερμηνευτικά ζητήματα.

Στο όνομα σήμερα της πάνδημης απαίτησης για αλλαγή του άρθρου 86 του Σ, την οποία δεν υλοποιήσατε το 2019, καταργείτε την υφιστάμενη ρύθμιση, επιλογή που συνιστά καταστρατήγηση του Σ και πλήρη αποδυνάμωσή του.

Και όπως έλεγε ο Αριστόβουλος Μάνεσης « Αν το Σύνταγμα διατηρείται αλλά δεν τηρείται, τότε είναι ή εικονικό ή πλασματικό.

Τροφοδοτείτε την πόλωση, συνεχίζετε αμετανόητοι την συγκάλυψη και καταστρατηγείτε με ασύγνωστη σκοπιμότητα το Σύνταγμα και τους νόμους ολοκληρώνοντας την ηθική και πολιτική απονομιμοποίησή σας. Σας θυμίζω τι υποστηρίζατε στην προανακριτική της Novartis διαβάζοντας σας το ακόλουθο απόσπασμα από τη γνώμη που κατέθεσαν τα μέλη της ΝΔ κ. Βορίδης, Γεωργαντάς, Μηταράκης, Παναγιωτόπουλος, Σταμάτης:

«Με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας η Προανακριτική Επιτροπή επέλεξε συνειδητά να μην εξετάσει την υπόθεση. Αποφάσισε να μην εξετάσει μάρτυρες να μη διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα, μη επιτρέποντας την αποκάλυψη της αλήθειας.Αξίζει εν προκειμένω να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται προηγούμενο, όπου το σύνολο της Αντιπολίτευσης αλλά και το σύνολο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων να ζητούν από επιτροπή που ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει στη διερεύνηση υποθέσεως και αυτή να το αρνείται.»

Τότε υποστηρίζατε αυτά, σήμερα τα ακριβώς αντίθετα υπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες και εσωκομματικές σας ανάγκες

Έχετε χάσει τον έλεγχο και θα υποστείτε το κόστος που συνεπάγεται η οργανωμένη, εκτεταμένη και απροκάλυπτη επίθεση στους θεσμούς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα