Γιατί οι γιατροί στο ΕΣΥ είναι τόσο δυσαρεστημένοι

Διαβάζεται σε 4'
Γιατί οι γιατροί στο ΕΣΥ είναι τόσο δυσαρεστημένοι
Alexandros Michailidis / SOOC

Έντονη είναι η τάση φυγής των Ελλήνων γιατρών προς το εξωτερικό ή τις ιδιωτικές μονάδες υγείας. Για ποιους λόγους δεν θέλουν να εργαστούν στο ΕΣΥ. Τα ευρήματα έρευνα της GPO.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, τα οποία τους ωθούν να μην θέλουν να εργαστούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καταγράφει η ετήσια έρευνα της GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η φετινή έρευνα (2025) του ΠΙΣ, στην οποία συμμετείχαν 760 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την επικράτεια, σκιαγραφεί την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας, από την οπτική των επαγγελματιών του χώρου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν τόσο τα προβλήματα, όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στη χώρα μας, εν μέσω των συνεχών αλλαγών και προσαρμογών στον τομέα της υγείας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στα δύο πρώτα ερωτήματα που είναι σταθερές μεταξύ των ερευνών που διεξήχθησαν το 2024 και 2025:

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στη νομοθεσία για την υγεία. Τις αντιμετωπίζετε;». Στο ερώτημα αυτό το 48,3% απάντησε αρνητικά στην έρευνα του 2024 και 49% στην έρευνα του 2025.

Στο δεύτερο ερώτημα «Και αντιμετωπίζετε τις ρυθμίσεις που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας για τον προσωπικό γιατρό…;», το 2024 είχε απαντήσει αρνητικά το 50,4% ενώ φέτος την ίδια απάντηση έδωσε το 49%.

Αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά σε γενικό κοινό και γιατρούς στο ερώτημα για την ανάγκη αύξησης των μισθών στους γιατρούς ΕΣΥ, στο οποίο απαντά θετικά το 94,2% των πολιτών και το 90,5% των γιατρών, με ανάλογα ποσοστά στο ερώτημα για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για τη στελέχωση των νοσοκομείων σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Προσωπικός γιατρός και απογευματινά χειρουργεία

Το τελευταίο διάστημα, οι αλλαγές στη νομοθεσία έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο. Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που αφορούν τον προσωπικό γιατρό και τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία δεν έχουν αποδοχή από όλους τους γιατρούς.

Περίπου το 49% των ερωτηθέντων εξέφρασε δυσφορία για τις αλλαγές στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, ενώ το 44,3% δήλωσε ότι είναι αρνητικό με τα απογευματινά και επί πληρωμή χειρουργεία, διότι πλήττουν την ποιότητα της φροντίδας και τα επαγγελματικά δικαιώματα των γιατρών.

Μειώθηκε το προσωπικό, αυξήθηκαν οι ασθενείς, αλλά όχι οι αποδοχές

Το 52,9% των γιατρών υποστηρίζει ότι ο αριθμός των ασθενών που θα πρέπει καθημερινά να  εξυπηρετήσει έχει αυξηθεί. Τα δύο σημαντικότερα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουν, είναι η απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος από την πολιτική ηγεσία και οι χαμηλοί μισθοί.

Την ίδια στιγμή το 16,7% αναφέρει ότι κάνει υπερβολικά πολλές εφημερίες και αισθάνεται εργασιακή εξουθένωση, ενώ ο χρόνος που έχει για επιστημονική ενημέρωση είναι περιορισμένος.

Σημαντικό ποσοστό 7,1% προβληματίζεται και με την καθυστέρηση του μισθού. Μάλιστα, λόγω των χαμηλών συντάξεων, το 44,8% των γιατρών επιθυμεί να εργάζεται και μετά την ηλικία των 67 ετών, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στην έρευνα της GPO.

Φυγή ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό

Ένα από τα σοβαρότερα φαινόμενα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο της Ελλάδας είναι η φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό.

Στη φετινή έρευνα, το 55,2% των γιατρών πιστεύει ότι ο κύριος λόγος για τη φυγή των ελλήνων γιατρών είναι οι χαμηλές αμοιβές και η ανύπαρκτη υποστήριξη από το κράτος, καθώς οι συνθήκες εργασίας είναι κακές, δεν έχουν κίνητρα, ενώ η κακή οργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την επαγγελματική τους καθημερινότητα.

«Το κράτος επενδύει περίπου 200.000 ευρώ για την εκπαίδευση ενός γιατρούς και ακολούθως δεν τον πληρώνει και τον ωθεί να φύγει στο εξωτερικό. Και αντί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να ασχοληθεί με το χαρτοφυλάκιό του, ασχολείται με τα οικονομικά θέματα των λιμενικών», σχολίασε στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας ο Δημήτρης Βαρνάβας, Οφθαλμίατρος και Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα