Δίκη Φιλιππίδη: “Παρενοχλήσεις συμβαίνουν στο θέατρο – Υπάρχει μια ελευθεριότητα”
Διαβάζεται σε 5'
Όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισής στη δίκη κατά του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, σήμερα, Παρασκευή (4/4).
- 04 Απριλίου 2025 15:45
Την πεποίθηση ότι οι παρενοχλήσεις «συμβαίνουν στο θέατρο», γιατί «υπάρχει μια ελευθεριότητα», εξέφρασε υπάλληλος του Εθνικού Θεάτρου, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη κατά του Πέτρου Φιλιππίδη.
Η μάρτυρας αναφερόμενη σε πιθανές σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο χώρο, υποστήριξε πως «το θέατρο εμπεριέχεται τέτοιων συμπεριφορών. Υπάρχει μια ελευθεριότητα. Ας πούμε, υπάρχουν τα καμαρίνια και εκεί αλλάζουν ρούχα. Υπάρχει ερωτική διάθεση και φλερτ γιατί υπάρχουν πολλές κοινές ώρες εργασίας. Ψέματα να πω;». Μάλιστα, επιχειρώντας να καταδείξει ότι οι καταγγέλλουσες μπορούσαν να αντιδράσουν αν είχαν δεχθεί κάποια πίεση: «Εγώ έχω δεχθεί παρενόχληση αλλά δεν έδωσα σημασία. Τους έβρισα και πήγα παρακάτω. Παρενόχληση εννοώ να μου την στήνει έξω από το σπίτι… τον έβρισα. Να με παίρνουν επίμονα τηλέφωνο… το έκλεινα».
Τόσο η ίδια όσο και ακόμα μια μάρτυρας, τάχθηκε υπέρ του ισχυρισμού για ένα οργανωμένο σχέδιο που έφερε τον Πέτρο Φιλιππίδη ενώπιον της Δικαιοσύνης. «Είχα μια τέλεια συνεργασία μαζί του και ως σκηνοθέτης και ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο. Στο ελεύθερο θέατρο δεν είχα συνεργαστεί μαζί του αλλά δεν είχα ακούσει τίποτα παραπάνω μεμπτό από τους άλλους…» κατέθεσε η ίδια μάρτυρας.
Πρόεδρος: Δηλαδή;
Μάρτυρας: Δεν έχω να πω και κάτι. Από τον ίδιο ίσως ότι κουράζεται… έχοντας την ευθύνη μιας παράσταση πρέπει να είναι όλα καλά. Πάνω λοιπόν στη δουλειά όχι μόνο ο Φιλιππίδης, αλλά και όλοι οι σκηνοθέτες, μπορεί να έχουν πιέσει για να βγάλει αποτέλεσμα. Όταν εκνευριζόμαστε όλοι, χάνουμε τον έλεγχο, δεν θα σκοτώσει ούτε θα βιάσει κάποιον. Στο πλαίσιο της λογικής το λέω, δεν έχω ακούσει κάτι.
Απέδωσε δε ευθύνες και στις τηλεοπτικές εκπομπές: «τα πρωινάδικα ακόμα και σήμερα τον παίζουν. Έρχεται ο καθένας και τον ρωτάνε τη γνώμη του για το Φιλιππίδη και ας μην είχαν συνεργαστεί. Εγώ βλέπω δόλο. Ακόμα και έτσι πουλάει. Διαφήμιση παίρνουν τα πρωινάδικα.
Πρόεδρος: Για ποιο δόλο μιλάτε;
Μάρτυρας: είναι μια οργανωμένη κατάσταση για να αποδομήσουν κάποιους ανθρώπους από αυτή τη δουλειά.
Πρόεδρος: Η πίστη σας για αυτό από που προέρχεται;
Μάρτυρας: Κάποια πράγματα μπορεί να τα υποψιάζομαι παραπάνω γιατί έχω δουλέψει 40 χρόνια. Οταν ξανάνοιξε το Μέγκα, έπαιξε το 50-50 δύο φορές. Τους δύο τους εξαφανίσανε, τον τρίτο τον πήρε ο θεός. Και το Χαϊκάλη τον εξαφάνισαν…
Πρόεδρος: Έχετε κάποια πραγματικά περιστατικά;
Μάρτυρας: Δεν γίνεται να έχουν ρίξει σε αυτόν τον δοτικό και γενναιόδωρο άνθρωπο… τώρα θυμήθηκαν να πουν ότι τον ένα τον κλώτσησε, τον άλλο τον έβρισε…
Εισαγγελέας: το κίνητρο όμως… δύο κοπέλες έρχονται μετά από χρόνια και καταγγέλλουν διάφορα. Θα μπορούσαν να πουν και παραπάνω. Ποιo είναι το κίνητρο για να πουν ψέματα; Υπήρχε κίνηση να διώξουν κατηγορούμενο από θέατρο; Είχε εχθρούς;
Μάρτυρας: Το θέατρο είναι ανταγωνιστικό και Φιλιππίδης έκανε πολλά χρόνια επιτυχίες. Και υπήρχε ζηλοφθονία. Για τα κορίτσια, θεωρώ ότι ήταν λάθος που ήρθαν τόσα χρόνια μετά..
Εισαγγελέας: Έρχονται δηλαδή, ξαφνικά αυτές να πουν ψέματα για να φύγει;
Μάρτυρας: Δεν νομίζω ότι πίστευαν πως θα φτάσουν μέχρι εδώ. Δεν πίστευαν ότι θα ξέφευγε τόσο πολύ. Πιστεύω ότι είναι λίγο οργανωμένο.
Την ίδια λογική ακολούθησε και ο μπατζανάκης του Π. Φιλιππίδη που εργαζόταν ως τεχνικός σκηνής στο ίδιο θέατρο με τον κατηγορούμενο. «Όλα αυτά γίνονται από μεγάλη ζήλια και μόνο στο θέατρο υπάρχει πολύς κόσμος που πρέπει να δουλέψει κάποιοι εναντιώνονται που τους άφησαν απ’ έξω».
Υποστήριξη της κατηγορίας: Και γιατί εναντιώθηκαν όλοι για τον κατηγορούμενο;
Μάρτυρας: Γιατί για χρόνια ήταν ο πρώτος. Και ξέρετε ποιος φταίει για αυτό; Ο Θεός, γιατί ο Θεός έριξε απλόχερα όλο το ταλέντο πάνω στον Πέτρο Φιλιππίδη.
Υποστήριξη της κατηγορίας: Όλο; Δεν άφησε τίποτα για κανένα άλλον;
Μάρτυρας: Ναι, όλο.
«Το θέατρο είναι ζημιάρικο»
Είχε προηγηθεί η κατάθεση ακόμα μιας εργαζόμενης του Εθνικού Θεάτρου, η οποία χαρακτήρισε τον Π. Φιλιππίδη ως έναν «τελειομανή» άνθρωπο, που «έβγαζε στους άλλους τον καλύτερο τους εαυτό».
Πρόεδρος: Η κυρία Δανδουλάκη κατέθεσε ότι είχε ένα άλλο πρόσωπο στη συνεργασία μαζί της…
Μάρτυρας: Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν ήταν ανεξέλεγκτος στο θυμό του. Ήξερα ότι ήταν τελειομανής.
Εισαγγελέας: Σας είχε ποτέ σεξουαλικά παρενοχλήσει;
Μάρτυρας: Πότε ούτε εμένα ούτε τις συναδέλφους.
Εισαγγελέας: Τις κατηγορίες τις γνωρίζετε; Μπορούσε να φτάσει ο κατηγορούμενος σε τέτοιες πράξεις και μάλιστα με σχέδιο και βία;
Μάρτυρας: Όχι δεν τον θεωρώ ικανό, έχει αξιοπρέπεια.
Εισαγγελέας: Η κυρία Παπούλια μας είπε ότι ο κ. Φιλιππίδης της έδειξε τα γεννητικά του όργανα από τις κουίντες…
Μάρτυρας: Δε νομίζω ότι μπορεί να συμβεί αυτό, στις κουίντες περιδιαβαίνουν άτομα.
Εισαγγελέας: Ο κατηγορούμενος λέει ότι όλα αυτά έγιναν για να τον βγάλουν από το θέατρο.
Μάρτυρας: Ναι, είναι ένα πολύ ζημιάρικο επάγγελμα .. Η κυρία Παπούλια είπε ότι ενοχλήθηκε όταν αμφισβήτησε τις ικανότητες της.
Εισαγγελέας: Γιατί αυτές οι κοπέλες να πουν ψέματα εναντίον του; Ποιος να ήθελε να τον βγάλει από το θέατρο;
Μάρτυρας: Υπάρχει ένας μεγάλος ανταγωνισμός…
Εισαγγελέας: Ποια ήταν η προσφορότητα για να συμβεί αυτό;
Μάρτυρας: Το εκρηκτικό του ταπεραμέντο.
Η μάρτυρας αναφέρθηκε στο πόσο αγαπητός ήταν ο Π. Φιλιππίδης και ειδικότερα στο ότι στους Βατράχους στην Επίδαυρο το κοινό χειροκροτούσε για περίπου 15 λεπτά. Η αναφορά αυτή έκανε τον κατηγορούμενο να δακρύσει, με την συνήγορο του να του λέει: «Μην συγκινήστε κύριε Φιλιππίδη, ο κόσμος ακόμα σας αγαπάει».