Οι αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων για τους δεσμούς του Πρίγκιπα Άντριου με τον Κινέζο “κατάσκοπο”
Διαβάζεται σε 4'
Έγγραφα που μέχρι πρότινος ήταν απόρρητα αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τη σχέση του πρίγκιπα Άντριου με φερόμενο Κινέζο κατάσκοπο.
- 04 Απριλίου 2025 23:23
Ποια ήταν η σχέση που είχε ο Πρίγκιπας Άντριου, αδερφός του βασιλιά Καρόλου με τον Γιανγκ Τενγκμπό, έναν φερόμενο Κινέζο κατάσκοπο, ο οποίος όπως αποκαλύπτουν έγγραφα, ήταν “το μοναδικό φως στο τέλος του τούνελ;“.
Λεπτομέρειες της σχέσης τους αλλά και τον ρόλο του Άντριου ως “κανάλι επικοινωνίας” με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ -συμπεριλαμβανομένου και ενός γράμματος γενεθλίων που του έστελνε κάθε χρόνο- και το πώς η MI5 παρενέβη για να τον προειδοποιήσει να μην έχει επαφές με τον φερόμενο κατάσκοπο, αποκαλύπτονται στα εν λόγω έγγραφα, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν απόρρητα.
Τα δικαστικά έγγραφα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, περιλαμβάνουν την πλήρη κατάθεση του πρώην βοηθού του Άντριου, Ντόμινικ Χάμπσαϊρ, η οποία είχε συνταχθεί για να στηρίξει τον κύριο Γιανγκ και να παραμείνει ιδιωτική.
Η κατάθεση ρίχνει φως στις σχέσεις του Πρίγκιπα με τον φερόμενο Κινέζο κατάσκοπο, ο οποίος εξελίχθηκε σε στενό σύμβουλο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Δούκα.
Σύμφωνα με τα έγγραφα:
- Ο Χάμπσαϊρ πίστευε ότι υπήρχαν “διαρροές παντού, σε όλα τα επίπεδα” στην Βασιλική Οικογένεια, γεγονός που καθιστούσε δύσκολο να κρατηθούν μυστικά τα σχέδια του Άντριου.
- Οι δραστηριότητες του Άντριου συζητήθηκαν σε δύο συναντήσεις μεταξύ του Βασιλιά Κάρολου, του δούκα και του Χάμπσαϊρ – για τις οποίες ο Άντριου μεταφέρθηκε “κρυφά” στο Κάστρο του Ουίνδσορ για να αποφύγει την προσοχή του Τύπου.
- Υπήρξαν επίσης εντάσεις μεταξύ των βοηθών που συμβούλευαν τον Άντριου, οι οποίες οδήγησαν στον αποκλεισμό του προσωπικού του γραμματέα από ορισμένες συναντήσεις που αφορούσαν τα επιχειρηματικά σχέδια του δούκα.
Σύμφωνα με την κατάθεση του Ντόμινικ Χάμπσαϊρ, το “κανάλι επικοινωνίας” του Πρίγκιπα Άντριου με τον Πρόεδρο της Κίνας χρησιμοποιούνταν κυρίως για την προώθηση της επιχειρηματικής του πρωτοβουλίας Pitch@Palace στην Κίνα.
Ο Χάμπσαϊρ ανέφερε ότι λόγω “πολιτισμικών διαφορών“, ο Γιανγκ Τενγκμπό βοήθησε τον Πρίγκιπα να συντάξει επιστολές προς τον Σι Τζινπίνγκ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούσαν τα σχέδια για το Eurasia Fund, το επενδυτικό σχήμα για το οποίο ο Άντριου προσπαθούσε να συγκεντρώσει χρηματοδότηση.
Σε ξεχωριστό έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, ο Γιανγκ επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος παρουσίασε προσωπικά το Eurasia Fund στον Σι και στην ευρύτερη κινεζική κυβέρνηση.
Ο Χάμπσαϊρ δήλωσε στην κατάθεσή του ότι δεν υπήρχε “τίποτα που να κρύβεται” στις συναλλαγές μεταξύ του Άντριου και του Σι, σημειώνοντας ότι αυτές ήταν γεμάτες με “υψηλού επιπέδου αοριστίες”, όπως ευχές γενεθλίων.
Ο Χάμπσαϊρ δήλωσε ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν ενήμερη για τις επαφές του Πρίγκιπα με την Κίνα και ότι αυτές ίσως και να “ενθαρρύνθηκαν”.
Ο Χάμπσαϊρ χαρακτήρισε τον Άντριου ως “πολύτιμο σημείο επικοινωνίας με την Κίνα”, αν και το έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο ίδιος πίστευε πως “η Κίνα θα προτιμούσε έναν άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας”.
Μετά την δημοσιοποίηση των εγγράφων την Παρασκευή, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ υπογράμμισε ότι ο Βασιλιάς Κάρολος δεν είχε καμία σχέση με τον Γιανγκ και υπογράμμισε πως ο φερόμενος κατάσκοπος δεν “αναφέρθηκε ποτέ ή με οποιονδήποτε τρόπο” σε συναντήσεις με τον Άντριου και ότι δεν δόθηκε καμία έγκριση για οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση μαζί του.
Ο Γιανγκ Τενγκμπό, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2002, έγινε ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους του Ανδρέα μετά την επίμαχη συνέντευξη του Άντριου που μεταξύ άλλων κλήθηκε να απαντήσει για τη φιλία του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά αδικήματα Τζέφρι Επστάιν. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξη οδήγησαν τον Πρίγκιπα να αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντά του και σήμανε το τέλος των εκδηλώσεων Pitch@Palace τόσο στη Βρετανία όσο και στην Κίνα.