Αντίποινα ή διαπραγματεύσεις; Πώς απαντούν οι χώρες στους δασμούς Τραμπ
Διαβάζεται σε 8'
Οι παγκόσμιοι ηγέτες σκέφτονται ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να αντιδράσουν στους σαρωτικούς δασμούς και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους.
- 06 Απριλίου 2025 21:13
Τα πάνω-κάτω έφεραν στο παγκόσμιο εμπόριο οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, με τις χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν να βρίσκονται σε αναταραχή και να αναζητούν τρόπους να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα.
Ο δασμός 10% σε όλες τις εισαγωγές από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει τεθεί ήδη σε ισχύ και πιθανότατα θα αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, ενώ ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν πρόσθετες εισφορές στις εισαγωγές.
Μερικοί από τους υψηλότερους δασμούς θα επιβληθούν στις εισαγωγές από ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Οι εξαγωγές της ΕΕ θα έχουν, επίσης, δασμό 20%.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες σκέφτονται τώρα ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να αντιδράσουν στους σαρωτικούς δασμούς του Τραμπ, οι οποίοι κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και ύφεση.
Πάνω από 50 χώρες θέλουν να διαπραγματευτούν
Ήδη περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Κέβιν Χάσετ διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ στο ABC News.
Ο Χάσετ αρνήθηκε, επίσης, ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων.
Σε άλλη συνέντευξη στο NBC News, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε την πτώση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια από την ανακοίνωση της επιβολής δασμών από τον Τραμπ, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει λόγος” πρόκλησης συνθηκών οικονομικής ύφεσης από την επιβολή των δασμών.
Υπάρχει, όμως, περιθώριο διαπραγμάτευσης;
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του έχουν δώσει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το αν οι ευρείες δασμοί του είναι μόνιμοι ή ανοιχτοί για διαπραγμάτευση.
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Τραμπ δήλωσε ότι χώρες ήδη τον πλησιάζουν για να κάνουν συμφωνίες, υπονοώντας ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με ξένους ηγέτες. Ωστόσο, την Παρασκευή πήρε διαφορετικό τόνο, γράφοντας σε μήνυμά του προς τους ξένους επενδυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι «πολιτικές του δεν θα αλλάξουν ποτέ».
Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Τραμπ δεν προσέφεραν περαιτέρω σαφήνεια σε τηλεοπτικές εμφανίσεις σήμερα.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Ναι” σε διαπραγματεύσεις, αλλά έτοιμη για αντίμετρα η ΕΕ
Η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με αναλογικά αντίμετρα ενάντια στους δασμούς του Τραμπ, δήλωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.
“Η Πρόεδρος εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ στις 2 Απριλίου και τη ζημιά που προκαλούν σε όλες τις χώρες – τόσο μέσω των άμεσων όσο και των έμμεσων επιπτώσεών τους, συμπεριλαμβανομένων των φτωχότερων εθνών του κόσμου.
Αναγνωρίζοντας ότι οι δασμοί αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό σημείο καμπής για τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, καθιστώντας, παράλληλα, σαφές ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσω αναλογικών αντιμέτρων εάν χρειαστεί.
Ταυτόχρονα, τόνισε την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα για την παγκόσμια οικονομία, αναγνωρίζοντας ότι κάθε εμπορικός εταίρος θα ενεργήσει σύμφωνα με τις δικές του προτεραιότητες” ανέφερε η σχετική δήλωση.
Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα έβαλε την ΕΕ σε μια ομάδα 60 χωρών που υπόκεινται σε υψηλότερους “αμοιβαίους” δασμούς.
Ειδικότερα, επιβάλλει δασμούς 20% στα προϊόντα της ΕΕ που εισέρχονται στις ΗΠΑ.
Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ έχει ένα “ισχυρό σχέδιο” για να ανταποκριθεί στους δασμούς, αλλά θα προτιμούσε να διαπραγματευτεί.
Η ΕΕ είναι πιθανό να εγκρίνει ένα πρώτο πακέτο στοχευμένων αντίμετρων σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας έως και 28 δισ. δολαρίων τις επόμενες μέρες.
Ο Στάρμερ είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τη βιομηχανική πολιτική
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει πληγεί από τον “βασικό»”δασμό 10% του Τραμπ, ο Κιρ Στάρμερ είπε ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τη βιομηχανική πολιτική για να «προστατεύσει τις βρετανικές επιχειρήσεις από την καταιγίδα».
“Οι παλιές υποθέσεις δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται δεδομένες. Ο κόσμος όπως τον ξέραμε έχει τελειώσει. Πρέπει να σηκωθούμε και να ανταποκριθούμε στη στιγμή”, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Ντάρεν Τζόουνς, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι η εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπως την ξέραμε, έχει “φτάσει στο τέλος της” στον απόηχο των νέων δασμών.
Η Ινδία δεν θα απαντήσει στους δασμούς
Η Ινδία δεν σχεδιάζει ν’ ανταποδώσει την επιβολή δασμών κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να επιβάλει δασμούς 26% στα προϊόντα της που εξάγονται στην αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με μία δήλωση ενός αξιωματούχου της κυβέρνησης στο Νέο Δελχί, που επικαλέστηκε τις συνομιλίες που διεξάγονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι εξετάζει μία ρήτρα στο εκτελεστικό διάταγμα της επιβολής των αμερικανικών δασμών του Τραμπ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής αναστολής των δασμών για εμπορικούς εταίρους οι οποίοι “κάνουν σημαντικά βήματα για τη θεραπεία μη ανταποδοτικών εμπορικών διακανονισμών”, δήλωσε ανώνυμα ο Ινδός αξιωματούχος, καθώς οι διμερείς συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.
Το Βιετνάμ επιδιώκει καθυστέρηση των δασμών
Ο ηγέτης του Βιετνάμ ζήτησε καθυστέρηση “τουλάχιστον 45 ημερών” στους δασμούς που πρόκειται να επιβληθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Απριλίου, σύμφωνα με ένα αντίγραφο υπογεγραμμένης επιστολής που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο..
Το έθνος της νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζει δασμούς 46%, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ .
Ο Το Λαμ κάλεσε τον Τραμπ στην επιστολή του να αναθέσει έναν εκπρόσωπο να συνεργαστεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Βιετνάμ, Χο Ντουκ Φο, για την επίλυση του ζητήματος, προσθέτοντας ότι ελπίζει να συναντήσει προσωπικά τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον στα τέλη Μαΐου.
Η Ινδονησία δεν θα ανταποδώσει τους δασμούς
Η Ινδονησία δεν θα επιβάλει δασμούς αντιποίνων κατά των εμπορικών δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Ερλάνγκα Χαρτάρτο.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Ινδονησία θα επιδιώξει μέσω της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.
Η Βραζιλία αξιολογεί τα επόμενα βήματά της
Η Βραζιλία, η οποία αντιμετωπίζει δασμό 10% στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι “η κυβέρνησή της αξιολογεί όλες τις πιθανές ενέργειες για να διασφαλίσει την αμοιβαιότητα στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων”.
Προσωρινοί περιορισμοί από την Ταϊβάν
Η κορυφαία χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ταϊβάν δήλωσε σήμερα το πρωί ότι θα επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πιθανής αναταραχής στην αγορά που θα προκληθεί από τους νέους δασμούς εισαγωγής. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν δήλωσε την Πέμπτη ότι ο νέος δασμολογικός συντελεστής 32% που επιβλήθηκε στο νησί ήταν παράλογος και ότι θα το συζητήσει με την Ουάσιγκτον.
Η Κίνα απάντησε σκληρά στους δασμούς
Η Κίνα ανταπέδωσε σκληρά την επιβολή δασμών 34% από τον Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα, τα οποία υπόκεινταν ήδη σε εισφορά 20%, ανεβάζοντας τη συνολική εισφορά στο 54%. Το Πεκίνο με τη σειρά του ανακοίνωσε μια σειρά από αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων εισφορών 34% σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ και περιορισμούς των εξαγωγών σε ορισμένα ορυκτά σπάνιων γαιών.
Τα αντίμετρα του Καναδά
Ο Καναδάς ανακοίνωσε περιορισμένο σύνολο αντιμέτρων κατά των τελευταίων δασμών των ΗΠΑ. Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ είπε ότι η κυβέρνηση θα αντιγράψει την προσέγγιση των ΗΠΑ επιβάλλοντας δασμούς 25% σε όλα τα οχήματα που εισάγονται από τις ΗΠΑ που δεν συμμορφώνονται με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (Ο Καναδάς και το Μεξικό απαλλάχθηκαν από τους τελευταίους δασμούς του Τραμπ επειδή εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμούς 25% που σχετίζονται με τους κανόνες των ΗΠΑ για τη φαιντανύλη). Ο Κάρνεϊ λέει ότι ο Καναδάς θα ανταποδώσει τους «αδικαιολόγητους, αδικαιολόγητους» δασμούς.
Η διπλωματική πρόκληση της Μελόνι
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υποσχέθηκε σήμερα να προστατεύσει τις επιχειρήσεις που θα υποστούν συνέπειες, από την επιβολή των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η Μελόνι βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή διπλωματική πρόκληση ισορροπίας καθώς η ίδια, είναι σύμμαχος του Τραμπ, ενώ θα πρέπει να προστατεύσει τον εξαγωγικό τομέα της Ιταλίας που θα υποφέρει από την επιβολή δασμών 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
“Φυσικά δεν συμφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ, αλλά είμαστε έτοιμοι ν’ αναπτύξουμε όλα τα εργαλεία -τόσο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, αλλά και οικονομικά- που είναι αναγκαία για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των τομέων που θα μπορούσαν να πληγούν”, δήλωσε η Μελόνι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της, σε ένα συνέδριο του κόμματος της Λέγκας, που είναι κυβερνητικός σύμμαχος της.