ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ – ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2025: ΤΑ HIGHLIGHTS ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου γιορτάζει τα 70 του χρόνια και είναι τολμηρό, διεθνές και πιο πολυσυλλεκτικό από ποτέ – Δείτε τις κορυφαίες στιγμές του καλοκαιριού.
Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επιστρέφει το καλοκαίρι του 2025 και γιορτάζει την 70ή επέτειο από την ίδρυσή του, με ένα πλούσιο και πολυφωνικό πρόγραμμα που απλώνεται σε όλη την Αθήνα με επίκεντρο την Πειραιώς 260, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, αλλά και την Επίδαυρο. Από παγκόσμιες πρεμιέρες και μεγάλες επιστροφές, μέχρι πρωτότυπες αναθέσεις, χορό, μουσική, θέατρο και οπερατικές παραγωγές, το φετινό φεστιβάλ θα διαρκέσει 95 ημέρες και θα συμμετέχουν σε αυτό 3000 καλλιτέχνες από 14 χώρες του κόσμου, φέρνοντας τη μοναδική αυτή γιορτή της τέχνης σε παγκόσμια κλίμακα. Η διοργάνωση, η οποία έλαβε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1 εκατομμυρίου ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού για να τιμήσει αυτή την ξεχωριστή επέτειο, θα έχει συνολικό κόστος 7 εκατομμύρια ευρώ.
“Η επέτειος αυτή δεν αποτελεί για εμάς απλώς αφορμή για μια –επιβεβλημένη– ιστορική ανασκόπηση, είναι, κυρίως, ένα δημιουργικό εφαλτήριο προς το μέλλον. Μια ευκαιρία να στοχαστούμε ποιος είναι ο ρόλος του Φεστιβάλ σήμερα, μετά από δεκαετίες καθοριστικής παρουσίας στο ελληνικό αλλά και το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Η ιστορία του δεν είναι απλώς αρχειακή μνήμη· είναι μια ζωντανή, παλλόμενη παράδοση που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, θεμελιώνοντας το αύριο της καλλιτεχνικής έκφρασης” είπε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Ευαγγελάτου στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Απριλίου.
Και συνέχισε λέγοντας: “Στο φετινό μας, επετειακό πρόγραμμα καλούμε μεγάλες μορφές της σύγχρονης Τέχνης, αλλά ταυτόχρονα στρέφουμε το βλέμμα προς το μέλλον, δίνοντας βήμα σε φωνές της νεότερης γενιάς – για πρώτη φορά σε τόσο ευρεία κλίμακα! Παρουσιάζουμε, επιπλέον, Κύκλους έργων με έμπνευση από τη Λογοτεχνία και τις παραδόσεις μας. Δίνουμε πρωταγωνιστική θέση σε τρομερές γυναίκες που δείχνουν τον δρόμο στο Θέατρο, τον Χορό και τη Μουσική. Δημιουργούμε παγκόσμια γεγονότα στην Επίδαυρο, με έναν αστερισμό παραγωγών γεμάτο εκπλήξεις. Προσκαλούμε καλλιτέχνες από δεκάδες χώρες, σε ένα πρόγραμμα πιο διεθνές από ποτέ”.
Ανάμεσα στα φετινά highlights, η παρουσία του θρυλικού Théâtre du Soleil με την Αριάν Μνουσκίν, οι παγκόσμιες πρεμιέρες της «Αντιγόνης» του Ούλριχ Ράσε στην Επίδαυρο και του “Όρκου της Ευρώπης” του Wajdi Mouawad με την Ζιλιέτ Μπινός, αλλά και η μοναδική συναυλία του Θεόδωρου Κουρεντζή στην Επίδαυρο, καθώς και μια σειρά από ανατρεπτικές ελληνικές και διεθνείς προτάσεις που αναδεικνύουν τη σύγχρονη δημιουργία.
Αρκεί να αναφέρουμε την παράσταση του Théâtre du Soleil με την Αριάν Μνουσκίν να κάθεται στην καρέκλα της σκηνοθέτιδας, αλλά και τη “Χορτοφάγο” τη θεατρική μεταφορά της νομπελίστριας Χαν Γκανγκ που η σκηνοθέτιδα Ντεφλοριάν μετουσιώνει αριστοτεχνικά.
Πειραιώς 260: Το εργαστήρι του σύγχρονου πολιτισμού
Η καρδιά του φεστιβάλ, η Πειραιώς 260, φιλοξενεί για ακόμη μία χρονιά τολμηρές παραγωγές, διεθνείς συμπαραγωγές, νέες ελληνικές φωνές, θεματικούς κύκλους και παραστατικές μορφές που κινούνται ανάμεσα στο θέατρο, τον χορό, τη λογοτεχνία, την εικαστική εγκατάσταση και το αστικό πείραμα.
Μεγάλα διεθνή ονόματα και παγκόσμιες πρεμιέρες
Η αυλαία ανοίγει δυναμικά με το θρυλικό Théâtre du Soleil και την Αριάν Μνουσκίν, που επιστρέφουν στην Αθήνα με την παράσταση «Εδώ έχει δράκους» (Hic sunt dracones) – ένα ποιητικό και πολιτικό θέαμα, σε μια σπάνια ευρωπαϊκή στάση.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στο «Faustus in Africa!» του Handspring Puppet Company σε σύλληψη του William Kentridge, ένα πολυεπίπεδο θέαμα με επιρροές από την Αφρική, τον ευρωπαϊκό κλασικισμό και το πολιτικό θέατρο, αλλά και στη “Χορτοφάγο” τη θεατρική μεταφορά της νομπελίστριας Χαν Γκανγκ που η σκηνοθέτιδα Ντεφλοριάν μετουσιώνει αριστοτεχνικά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Κύκλος “Η σκηνή των Βιβλίων”, όπου ο Θανάσης Δόβρης σκηνοθετεί την παράσταση “Σωτηρία”, βασισμένη στη συλλογή διηγημάτων της Χαράς Ρόμβη, η Έλενα Μαυρίδου την παράσταση “Σαρμάντζα”, εμπνευσμένη από διηγήματα του Κωνσταντίνου Δομηνίκ, η Σοφία Καραγιάννη το “Μπουμπουλίνας 18” βασισμένο στο βιβλίο της Κίττυς Αρσένη, ενώ η Έμιλυ Λουΐζου σκηνοθετεί «Η πόλη των τυφλών» του Ζοζέ Σαραμάγκου και η Ιώ Βουλγαράκη την παράσταση “Μητροφάγο” βασισμένη στο βιβλίο του Ρόκε Λαρράκι.
Στις ξένες παραγωγές του ίδιου κύκλου ξεχωρίζουν “Τα χρόνια“ της Eline Arbo από το Het Nationale Theater – ITA Ensemble βασισμένο στο βιβλίο της Ανί Ερνό, αλλά και η παράσταση “Η χορτοφάγος” (Σκηνές από το μυθιστόρημα της Χαν Γκανγκ) που σκηνοθετεί στην πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα η Daria Deflorian.
Ελληνικές παραγωγές με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και το μέλλον
Ο κύκλος «Ρίζες», που διατρέχει το πρόγραμμα, φέρνει στη σκηνή την προφορική μνήμη και τις λαϊκές παραδόσεις μέσα από παραστάσεις όπως «Καραγκιόζης Mad Max» του Σπύρου Αγγελόπουλου σε σκηνοθεσία του ίδιου και του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου – μια κωμικοτραγική διασκευή του θεάτρου σκιών, ο «Κατσούρμπος» σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα – μια ανάγνωση της ερωτικής νουβέλας της Κρητικής Αναγέννησης με σύγχρονη δραματουργία, τα “Κακά σκηνικά” του Γιάννη Αποσκίτη σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα– μια εφιαλτική ανασκόπηση της ελληνικής κωμωδίας
Νέες δυνάμεις και μεγάλες μορφές
Η ίδια τόλμη, μπολιασμένη με την ορμή της νεότητας, διατρέχει το πρόγραμμά μας στην Αθήνα. Πρωτοεμφανιζόμενοι στο Φεστιβάλ νέοι Έλληνες δημιουργοί αλλά και ιδιοσυγκρασιακοί καλλιτέχνες από τις διεθνείς σκηνές θα παρουσιάσουν πρωτότυπα έργα Θεάτρου και Χορού στην Πειραιώς 260, χώρο που ανακάλυψε το Φεστιβάλ πριν 20 χρόνια και τον ανέδειξε ως τοπόσημο της πρωτοπορίας των παραστατικών τεχνών στη χώρα μας. Από τη Νοεμή Βασιλειάδου και τη Δαφίν Αντωνιάδου ως τον Κωνσταντίνο Παπανικολάου, τη Σοφία Αντωνίου, τον Αλέξανδρο Σταυρόπουλο και την Έμιλυ Λουίζου, η νεότητα πρωταγωνιστεί και συνομιλεί με την παγκόσμια πρωτοπορία: Kαρολίνα Μπιάνκι, Ίντιο Σισάβα, Φέι Ντρίσκολ και Μιτ Βάρλοπ είναι μερικοί μόνο από τους αναγνωρισμένους στο εξωτερικό καλλιτέχνες που μας συστήνουν τις διαφορετικές σκηνικές τους γλώσσες αυτό το καλοκαίρι.
Σύγχρονος χορός με διεθνή πνοή και ελληνική υπογραφή
Ο χορός καταλαμβάνει πολλούς χώρους της Πειραιώς 260. Εκεί, η Alexandra Waierstall επιστρέφει με το εξαιρετικά ευαίσθητο «Heart Moment», σε συνεργασία με τον βραβευμένο Hauschka, η Sydney Dance Company παρουσιάζει το «Impermanence», μία οπτικοακουστική σύνθεση για την απώλεια, τον χρόνο και την αντίσταση και η Faye Driscoll καταθέτει το καθηλωτικό «Weathering», μία περφόρμανς πάνω στη σωματικότητα και το συναίσθημα.
Στο ελληνικό μέτωπο, ξεχωρίζουν οι νέες δουλειές των Χριστίνας Γουζέλη & Paul Blackman, της Δαφίν Αντωνιάδου, της Παναγιώτας Καλλιμάνη, καθώς και το Urban Dance Contest στην Πλατεία της 260.
Πειραματισμοί, βίντεο, λόγος και ήχος
Η Carolina Bianchi παρουσιάζει την παράσταση «Η νύφη και το Καληνύχτα, Σταχτοπούτα», μια ωμή ματιά στη βία κατά των γυναικών και τους μύθους γύρω από το γυναικείο σώμα. Η βιντεοεγκατάσταση «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα καταλαμβάνει το Φουαγιέ Ε, ενώ μια νέα εικαστική εγκατάσταση φωτισμού από το γραφείο Objects of Common Interest ζωντανεύει τον εξωτερικό χώρο.
Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, πριν και μετά τις παραστάσεις, φιλοξενούνται pre-show και post-show talks με τους δημιουργούς, μετατρέποντας την εμπειρία σε διάλογο.
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Όταν το παγκόσμιο ρεπερτόριο αντηχεί κάτω από την Ακρόπολη
Ένας συμπαγής Κύκλος Κλασικής Μουσικής διατρέχει το πρόγραμμα του Ηρωδείου, με λαμπερά ονόματα από το παγκόσμιο στερέωμα. Μεγάλες ορχήστρες αλλά και διακεκριμένοι σολίστ, όπως η Γιούτζα Ουάνγκ, ο Ντανιίλ Τρίφονοφ, ο Ιμάνιουελ Αξ, θα εμφανιστούν φέτος στο ρωμαϊκό ωδείο,
Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει τη σεζόν με μια νέα παραγωγή της «Τουραντότ» του Πουτσίνι (1, 3, 5, 6, 8/6), σε σκηνοθεσία Αντρέι Σερμπάν και μουσική διεύθυνση Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι, ενώ κλείνει τον Ιούλιο με τον «Ριγολέττο» του Βέρντι (26, 27, 29, 30/7), σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και διεύθυνση Ντέρικ Ινούγιε.
Ανάμεσα στις δύο όπερες, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη (18 & 19/6) σε μια νέα ανάγνωση από την Ευαγγελάτου, με σύγχρονη αισθητική και αρχαιοελληνική δύναμη.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής (21/6), η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με τον Μιχάλη Οικονόμου παρουσιάζει ένα πολυπολιτισμικό πρόγραμμα με Μουσικές του Κόσμου, ενώ ακολουθούν οι Raining Pleasure, οι θρυλικοί Stranglers, ο αγαπημένος του κοινού Michael Kiwanuka, οι Air, ο Max Richter, αλλά και η μοναδική Hilary Hahn με τη Φιλαρμονική του Μονάχου υπό τον Andrés Orozco-Estrada. Ξεχωρίζουν επίσης οι εμφανίσεις της Sydney Dance Company (4/7), της Yuja Wang με τη Mahler Chamber Orchestra (15/7), του Nicola Piovani (8/7), αλλά και του Youssou N’Dour (11/7) σε μια βραδιά αφρικανικού ρυθμού.
Επίδαυρος 2025: Από Ζιλιέτ Μπινός μέχρι Μαρμαρινό και Κουρεντζή
Η αυλαία της Επιδαύρου ανοίγει στις 27 Ιουνίου με μια σπουδαία παγκόσμια πρεμιέρα: την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Γερμανού Ούλριχ Ράσε (έχουμε δει στην Επίδαυρο και τον εξαιρετικό ιδιοσυγκρασιακό του Αγαμέμνονα), με ένα λαμπερό καστ Ελλήνων ηθοποιών.
Ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί την “Ηλέκτρα” (4 & 5 Ιουλίου), αναδεικνύοντας τα διλήμματα της εκδίκησης και της δικαιοσύνης. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επανέρχεται με το “ζ – η – θ: Ο ξένος” (11 & 12 Ιουλίου), μια πρωτότυπη σκηνική ανάγνωση τριών ραψωδιών της Οδύσσειας, ενώ ο Γιάννης Χουβαρδάς παρουσιάζει “Οι Δύο Οιδίποδες” (25 & 26 Ιουλίου), μια ενιαία παράσταση που ενώνει τον Οιδίποδα Τύραννο και τον Οιδίποδα επί Κολωνώ σε μια αναδρομή από το τέλος προς την αρχή του μύθου.
Στο μεταξύ, στις 19 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα δούμε και μία πολύ σπουδαία συναυλία. Τον μοναδικό Θεόδωρο Κουρεντζή και την ορχήστρα του, την Utopia, να ερμηνεύουν την 4η Συμφωνία.
Στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients, ο διεθνώς καταξιωμένος δραματουργός και σκηνοθέτης Wajdi Mouawad παρουσιάζει τον “Όρκο της Ευρώπης” (1 & 2 Αυγούστου), μια διεθνή συμπαραγωγή που αντλεί έμπνευση από τις αρχαίες ηρωίδες και τις επανασυνδέει με σύγχρονα ζητήματα ταυτότητας, εκτοπισμού και συλλογικής μνήμης.
Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την “Ανδρομάχη” (8 & 9 Αυγούστου) του Ευριπίδη, μια τραγωδία που φωτίζει τη μοίρα των ηττημένων και των γυναικών στον απόηχο του πολέμου, ενώ ο Θεόδωρος Τερζόπουλος (22 & 23 Αυγούστου) επαναφέρει τη μνημειώδη “Ορέστεια” του Αισχύλου, μετά την επιτυχημένη της πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από την ανάγνωση της ΗλέκτραςΤέλος, συνεχίζονται οι “Μικροί Ιχνευτές”, το Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά, που τους φέρνει σε επαφή με τους αρχαίους μύθους, αλλά και η “Πάροδος” – Studio Residency (15-28 Ιουνίου), ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τη δραματουργία του αρχαίου δράματος, που φέτος θα έχει επικεφαλής τον Δημήτρη Καραντζά.
Μικρή Επίδαυρος: Σύγχρονες αναγνώσεις και πολλή μουσική
Η Μικρή Επίδαυρος 2025 παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που παντρεύει το αρχαίο δράμα με σύγχρονες αναγνώσεις, τη μουσική με την ποίηση, τη θεατρική πράξη με τον κινηματογράφο.
Στο θέατρο, η Όλια Λαζαρίδου ανοίγει την αυλαία με το «Θήβα Μοναξιά» (4-5 Ιουλίου), έναν ποιητικό μονόλογο βασισμένο στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Ακολουθούν οι «Ιαχές» (11-12 Ιουλίου) με τον Χρήστο Στέργιογλου και τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη, μια μουσικοθεατρική σύνθεση που γεφυρώνει αρχαία ποίηση και σύγχρονους ήχους, με άξονα τον ξεριζωμό και τη σκλαβιά. Στις 25-26 Ιουλίου, ο Γιάννης Σκουρλέτης και η ομάδα bijoux de kant παρουσιάζουν δύο μονολόγους εμπνευσμένους από τον Οιδίποδα επί Κολωνώ και τη Λυσιστράτη, σε σύγχρονη γραφή των Γιάννη Παλαβού και Άρη Αλεξανδρή.
Στον κινηματογράφο, το Φεστιβάλ σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζει την ταινία Ηλέκτρα 7 (18 Ιουλίου), μια σύνθεση επτά σκηνοθετών, εμπνευσμένη από τη Σοφόκλεια Ηλέκτρα, με εστίαση σε μια φανταστική μητροκτονία στη σύγχρονη Ελλάδα.
Στο μουσικό μέρος, ξεχωρίζουν οι Seeds, το ντουέτο του Μιχάλη και Χρήστου Καλκάνη (2 Αυγούστου) που συνδυάζει παραδοσιακό τραγούδι, ποίηση και ηλεκτρονική μουσική, το αφιέρωμα στον Άστορ Πιατσόλα (9 Αυγούστου) με τη φωνή της Αλίκης Καγιαλόγλου υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, και η παράσταση «Νύχτα Μαγικιά» (16 Αυγούστου), με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο σε λυρικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ακολουθούν τα «Τραγούδια του Μεσοπολέμου» (23 Αυγούστου) με τον Αντώνη Σουσάμογλου και η προσωπική μουσική παράσταση της Μαρίνας Σπανού (30 Αυγούστου), εμπνευσμένη από τις επιδαύριες μνήμες της.
Λυκαβηττός: Το αστικό θέατρο της μουσικής
Το 2025 το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Τεχνόπολη! Στις 28 Μαΐου, η nu jazz σκηνή της Ελλάδας συναντά την αφρικανική διασπορά, σε ένα αφροφουτουριστικό ταξίδι ήχου, groove και πειραματισμού.
Στις 29 Μαΐου, οι θρυλικοί Spiritualized, πρωτεργάτες του space rock, επιστρέφουν στην Αθήνα με μια συναυλία-εμπειρία που θα γεμίσει τον λόφο με ηλεκτρισμένη συγκίνηση, ενώ στις 31 Μαΐου μία από τις πιο αντισυμβατικές και αινιγματικές μορφές της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής την τελευταία δεκαετία, η Arca (Αλεχάντρα Γκέρσι) θα δηλώσει παρούσα. Την 1 Ιουνίου η Νalyssa Green θα κατασκηνώσει για ένα βράδυ στη σκηνή του Λυκαβηττού και υποδέχεται τις φίλες και τους φίλους της για να τραγουδήσουν μαζί τα δικά της.
Ηλεκτρονικές μουσικές, βίντεο, εγκαταστάσεις και αστικές δράσεις
Το Φεστιβάλ επεκτείνει τα όριά του με δράσεις σε εναλλακτικούς και τεχνολογικά προηγμένους χώρους, όπου κυριαρχεί η ηχητική εμπειρία και η πολυμεσική σύνθεση. Στις 11 Ιουλίου, το ντουέτο BICEP παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο CHROMA AV DJ set, συνοδευόμενο από ένα πρωτοφανές laser LED show, σε συνεργασία με τους Modeselektor και Future666. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό event του καλοκαιριού στην Αθήνα.
Subset Festival: Ένα ηχητικό και σκηνικό σύμπαν
Από τις 4 Ιουνίου, το Subset Festival καταλαμβάνει τον χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» και παρουσιάζει τον Δημήτρη Καμαρωτό και την «Αναλογία του Χρόνου», βασισμένη στα έργα του Γιώργου Βέλτσου, τους Mouse on Mars, σε μια απογειωτική εμφάνιση που συνδυάζει σύγχρονη τεχνολογία, visual και sound design και τη Νορβηγο-μεξικανή Carmen Villain, σε ambient και experimental ηχοτοπία στο Αμφιθέατρο Δεσποτόπουλος. Στο ίδιο πλαίσιο, φιλοξενείται και η ηχητική εγκατάσταση «4DSOUND» του Monom Berlin, σε επιμέλεια Σταύρου Γασπαράτου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το κοινό βιώνει τον ήχο σαν τρισδιάστατο σώμα μέσα στον χώρο, με τεχνολογία αιχμής.
Αδριάνειο Υδραγωγείο & Κηφισός: Site-specific εμπειρία με οικολογικό αποτύπωμα
Η πιο ποιητική ίσως δράση του φετινού φεστιβάλ πραγματοποιείται από τον Γιώργο Σαχίνη, στην εγκατάσταση «Κρυφό νερό». Πρόκειται για ένα περιπατητικό έργο, εμπνευσμένο από το υδάτινο σύστημα του Αδριάνειου Υδραγωγείου και του Κηφισού ποταμού, με στάσεις, ήχους, προβολές και ποιητικές αναφορές, που φέρνει σε επαφή το κοινό με το αόρατο φυσικό τοπίο της πόλης.
ΚΠΙΣΝ / ΘΟΛΟΣ
ΗΧΗΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Από τις 6 έως τις 12 Ιουνίου, στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, η MONOM, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζει μια μοναδική ηχητική εγκατάσταση με την τεχνολογία 4DSOUND. Ο χώρος μεταμορφώνεται σε ένα ολογραφικό ακουστικό περιβάλλον, όπου ο ήχος περιβάλλει το κοινό από παντού, δημιουργώντας μια πολυδιάστατη εμπειρία. Με ζωντανές μουσικές παραστάσεις και συναρπαστικούς ηχητικούς κόσμους, το κοινό θα βιώσει έναν νέο τρόπο αντίληψης της μουσικής. Κορύφωση της δράσης, η νέα ανάθεση έργου στους William Russel (ηχητικός σχεδιασμός) και Σοφιάννα Θεοφάνους (κείμενο/δραματουργία).
Grape – Greek Agora of Performance
Το grape – Greek Agora of Performance, η επιτυχημένη Αγορά για τις ελληνικές παραστατικές τέχνες του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, πραγματοποιείται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά (21 – 24 Ιουλίου). Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2025 προτείνει επτά ξεχωριστές παραστάσεις που εκπροσωπούν τη φρεσκάδα, την πολυμορφία και την τόλμη της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Από τον χορό έως το ντοκιμαντέρ επί σκηνής και από τον φιλοσοφικό στοχασμό έως τον λαϊκό λόγο, το πρόγραμμα του grape συγκροτεί ένα αντιπροσωπευτικό παζλ νέας καλλιτεχνικής γραφής.
Η Πατρίσια Απέργη παρουσιάζει το δυναμικό χοροθεατρικό έργο «Hystory», ένα σωματικό σχόλιο πάνω στη γυναικεία εμπειρία, την ιστορία και την υστερία, η Κατερίνα Γιαννοπούλου καταθέτει την παράσταση «Phenomenon», σε κείμενο του Γρηγόρη Λιακόπουλου, διερευνώντας με σκηνικά μέσα τα πολιτισμικά φαινόμενα και τις μεταμορφώσεις της ταυτότητας, η Δαφίν Αντωνιάδου επιστρέφει με το έργο «Darkest White», μια χορογραφία που εστιάζει στην αντίστιξη φωτός και σκότους, έντασης και απουσίας kai o Κωνσταντίνος Παπανικολάου υπογράφει το «Επαρκώς δημιουργικό (Sufficiently creative)», μια σκηνική έρευνα πάνω στη δημιουργικότητα, την εργασία και το (ανύπαρκτο) όριο μεταξύ ζωής και τέχνης. Παράλληλα, η Σοφία Αντωνίου παρουσιάζει το έργο «Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού», βασισμένο στο βιβλίο του Ντιντιέ Εριμπόν, δίνοντας φωνή σε μια ηρωίδα της καθημερινότητας, με γλώσσα ποιητική και πολιτική, η Νοεμή Βασιλειάδου φέρνει επί σκηνής τις «Κλημεντίνες χωρίς κουκούτσι», μια παράσταση για την εσωτερική ωρίμανση, τη μνήμη και την τρυφερότητα και τέλος, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας υπογράφει τις «Γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μια στοχαστική και απρόβλεπτη performance.