Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση πυραύλων αέρος-αέρος στην Αυστραλία

Διαβάζεται σε 4'
Πύραυλοι, φωτογραφία αρχείου
Πύραυλοι, φωτογραφία αρχείου ISTOCK

Περίπου 200 πυραύλους AIM-120C και ισάριθμους AIM-120D αναμένεται να προμηθεύσουν οι ΗΠΑ την Αυστραλία, η οποία απορρίπτει την έκκληση της Κίνας να ενώσουν τις δυνάμεις τους εν μέσω εμπορικού πολέμου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τετάρτη (09/04) την πώληση πυραύλων αέρος-αέρος στην Αυστραλία έναντι ποσού 1,04 δισεκ. δολαρίων, στο πλαίσιο της συμμαχίας AUKUS, που κλείστηκε πίσω από την πλάτη της Γαλλίας και σκοπό έχει να αντιμετωπιστεί η αύξηση της ισχύος της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού.

Η τριμερής συμφωνία κλείστηκε το 2021 ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΗΒ και την Αυστραλία και προβλέπει την ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεών τους και την αντιμετώπιση των κινεζικών φιλοδοξιών στον νότιο Ειρηνικό.

«Η προταθείσα πώληση θα βελτιώσει τη δυνατότητα της Αυστραλίας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές», ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία συνεργασίας ως προς την άμυνα και την ασφάλεια (DSCA) στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πρόκειται για περίπου 200 πυραύλους AIM-120C και ισάριθμους AIM-120D, καθώς και συναφή εξοπλισμό, διευκρίνισε.

«Η Αυστραλία είναι από τους πιο σημαντικούς συμμάχους μας» στην περιοχή, σημείωσε η DSCA, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητο για το αμερικανικό εθνικό συμφέρον να βοηθήσουμε τον σύμμαχό μας να αναπτύξει και να διατηρήσει δυνατότητα άμυνας ισχυρή και έτοιμη προς χρήση».

Μετά το πράσινο φως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μένει ακόμη η συναλλαγή να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, κάτι πάντως που γενικά δεν είναι παρά τυπική διαδικασία.

Τόσο η Αυστραλία, όσο και η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην AUKUS, συμφωνία που κλείστηκε επί των ημερών του τέως προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η τριμερής συμμαχία ιδρύθηκε εν αγνοία της Γαλλίας, που είδε να ακυρώνεται συμφωνία μεγάλης αξίας για την πώληση υποβρυχίων την οποία είχε συνάψει με την Αυστραλία.

Στο πλαίσιο της AUKUS, η Αυστραλία θα αποκτήσει στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από το 2040.

Η Κίνα έχει επικρίνει έντονα τη συμμαχία, στην οποία βλέπει απειλή για τη δική της ασφάλεια.

Η χθεσινή ανακοίνωση έγινε με φόντο την κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο σε άλλο πεδίο, αυτό του εμπορίου. Αν και ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή των παγκόσμιων «ανταποδοτικών» τελωνειακών δασμών του, αύξησε ακόμη περισσότερο εκείνους που επέβαλε στην Κίνα, μετατρέποντας την παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο σε αναμέτρηση των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.

Η Αυστραλία απέρριψε την έκκληση της Κίνας να ενώσουν τις δυνάμεις τους

Εν τω μεταξύ, η Αυστραλία απέρριψε την παρότρυνση της Κίνας να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ό,τι αφορά το εμπόριο σήμερα, καθώς το Πεκίνο βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρων για να αντιμετωπίσει τους επιπρόσθετους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς, που αυξήθηκαν στο 125% για τα προϊόντα.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αυστραλία, ο Σιάο Τσιάν, κάλεσε την Καμπέρα και άλλους εμπορικούς εταίρους της χώρας του να «αντιμετωπίσουν μαζί τις παγκόσμιες αλλαγές» σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sydney Morning Herald.

«Με δεδομένες τις νέες συνθήκες, η Κίνα είναι έτοιμη να δράσει χέρι με χέρι μαζί με την Αυστραλία», διαβεβαίωσε ο κ. Σιάο.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μαρλς έσπευσε να βάλει στον πάγο την ιδέα πως θα υπάρξει κοινή δράση της Καμπέρας και του Πεκίνου.

«Αυτό δεν πρόκειται να γίνει», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο 9 news, «δεν νομίζω πως θα κρατήσουμε το χέρι της Κίνας».

«Δεν θέλουμε να δούμε εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Αμερική και την Κίνα, για να είμαι σαφής (…) ο σκοπός μας είναι να διαφοροποιήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές μας».

Η Αυστραλία θεωρείται σύμμαχος κλειδί των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και της Ωκεανίας, ιδίως καθώς αυξάνεται η στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική ισχύς της Κίνας.

Αλλά η Κίνα είναι ταυτόχρονα ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία είναι αντιμέτωπη με επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% στα εμπορεύματα που εξάγει στις ΗΠΑ. Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με δασμούς 125% στα προϊόντα της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα