Τριάντα επιτυχημένες ρυθμίσεις για κάθε ένα πλειστηριασμό

Διαβάζεται σε 4'
Τριάντα επιτυχημένες ρυθμίσεις για κάθε ένα πλειστηριασμό
Διαμερίσματα (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Οι πλειστηριασμοί είναι η ύστατη λύση τόνισε o Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece, Τ. Πανούσης καθώς μόνο το 20% των περιπτώσεων καταλήγει εκεί. Από την πλευρά του ο Δ/νων Σύμβουλος της CEPAL HELLAS, Θ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος εξωδικαστικός θα οδηγήσει σε αύξηση των ρυθμίσεων.

“Για κάθε τριάντα επιτυχημένες ρυθμίσεις δανείων που γίνονται από τους εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (Servicers) αντιστοιχεί ένας πλειστηριασμός”, τόνισε χθες στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, o Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece, Τάσος Πανούσης. “Οι πλειστηριασμοί είναι η ύστατη λύση τόνισε χαρακτηριστικά o κ. Πανούσης καθώς μόνο το 20% των περιπτώσεων καταλήγει εκεί”, σημείωσε.

Σε συζήτηση που έγινε αναφορικά με τις νέες προκλήσεις και μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, τις νομικές καθυστερήσεις και τη λειτουργία των servicers ο κ. Πανούσης παρουσίασε την εικόνα από τη σκοπιά του μεγαλύτερου διαχειριστή δανείων στη Νότια Ευρώπη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά , η εταιρεία διαχειρίζεται 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 40% έχει ήδη ρυθμιστεί και εξυπηρετείται. Σε επίπεδο συνολικών νομικών απαιτήσεων το ποσό αντιστοιχεί σε 72 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, το ποσό των ρυθμίσεων που έχει κάνει η doValue, ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ και αφορά στο 40% του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται η εταιρία, ενώ το 80% των ανακτήσεων που επιτυγχάνει, προέρχεται από ρυθμίσεις και συναινετικές λύσεις, σε αντίθεση με ποσοστό 20% ανακτήσεων, το οποίο προέρχεται από πλειστηριασμούς.

Παράλληλα ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην επικοινωνία με τους οφειλέτες, καθώς “μόνο για το 50% έχουμε στοιχεία. Διαχειριζόμαστε ένα εκατ. δανειολήπτες είπε ο κ. Πανούσης και από αυτούς μπορούμε να επικοινωνήσουμε περίπου με το 50% αυτών για τους οποίους έχουμε διαθέσιμα στοιχεία επικοινωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε προτείνει λύσεις στην Πολιτεία για να αποκτήσουμε πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας των οφειλετών για να τους προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις”.

Ερωτηθείς για την πορεία των τιτλοποιήσεων o Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece, ανέφερε ότι η εταιρεία διαχειρίζεται 7 συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ από τις οποίες μόνο 2 εξ αυτών εμφανίζουν υποαπόδοση, που οφείλεται, όπως είπε, στο ότι “τα επιχειρηματικά σχέδια προέβλεπαν επαναγορά δανείων από τις τράπεζες, κάτι που δεν έχει προχωρήσει ενεργά”. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Πανούσης απέκλεισε την πιθανότητα να περιέλθουν σε κίνδυνο οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, με βάση τη σημερινή εικόνα των τιτλοποιήσεων.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Πανούσης τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την επιστροφή ρυθμισμένων δανείων στις τράπεζες, επιτάχυνση στη νομική εκτέλεση, να προχωρήσει η ίδρυση του φορέα επαναμίσθωσης ακινήτων και ωρίμανση του χαρτοφυλακίου σε νομικό και τεχνικό επίπεδο.

Επιτυχημένο εργαλείο ο εξωδικαστικός

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CEPAL HELLAS, Θεόδωρος Αθανασόπουλος, χαρακτήρισε στο ίδιο πάνελ τον εξωδικαστικό μηχανισμό ως “αναγκαιότητα”, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα “πετυχημένο εργαλείο”, καθώς έχουν ήδη ρυθμιστεί υποθέσεις ύψους 10 δις. ευρώ. Όπως είπε, “πριν τον εξωδικαστικό δεν υπήρχε συνολική διαδικασία για να λύσει κάποιος τις διαφορές του και πρόκειται για ένα σύνθετο σύστημα με βάση τα στοιχεία των πιστωτών”.

Παράλληλα, ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στην επέκταση της περιμέτρου του εξωδικαστικού που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των ρυθμίσεων. Περιέγραψε μάλιστα με σαφήνεια το πεδίο των οφειλών: από τα 89 δισ. ευρώ δανείων που διαχειρίζονται οι servicers, τα 40 δισ. είναι στον «Ηρακλή» και τα 33 δισ. έχουν πωληθεί. Οι οφειλέτες φτάνουν τα 2,7 εκατομμύρια από τους οποίους οι 600.000 ανήκουν στο σχήμα του Ηρακλή. “Έχουμε κάνει 6 δισ. ρυθμίσεις το 2023 – είναι μεγάλος όγκος, αλλά χρειάζεται επιτάχυνση”, σημείωσε σχετικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα