Οι Γάλλοι, οι φρεγάτες και στο βάθος… καλώδιο και Τουρκία
Διαβάζεται σε 6'
Με Μητσοτάκη και Δένδια θα συναντηθεί σήμερα ο Γάλλος ΥΠΕΘΑ, Λακορνί. Πρόταση για τρεις επιπλέον Belharra. Την Τετάρτη συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ. Αναμένεται η NAVTEX για το καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου
- 14 Απριλίου 2025 06:08
Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιέν Λακορνί, σήμερα στην Αθήνα, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συγκυρία:
Η γαλλική πλευρά έχει καταθέσει πρόταση για τρεις ακόμη φρεγάτες Belharra. Ενώ η ελληνική πλευρά αναζητεί συμμάχους απέναντι στην Τουρκία και για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, που παραμένει στον αέρα.
Ο κ. Λακορνί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού πρώτα δει τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, με τον οποίο θα επισκεφθούν μάλιστα και τη γαλλική φρεγάτα Alsace στο λιμάνι του Πειραιά.
Στο φαληρικό όρμο έχει καταπλεύσει εν τω μεταξύ και το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” . Το εντυπωσιακό σκάφος μήκους 260 μέτρων, μεταφέρει 22 αεροπλάνα Rafale, αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης και ελικόπτερα, ενώ έχει στη δύναμή του αναγνωριστικά και διασωστικά σκάφη. Κατά την πορεία του, συνοδεύεται επίσης από ένα υποβρύχιο και μία φρεγάτα.
Το βραχυκύκλωμα με το καλώδιο
Το κυριότερο όμως είναι ότι το “Charles de Gaulle” συμμετείχε τις προηγούμενες ημέρες σε κοινές ασκήσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία νοτίως της Κρήτης. Και αυτό ενώ η Τουρκία απειλεί πως θα στείλει ξανά πολεμικά πλοία εφόσον ξεκινήσουν πάλι οι έρευνες για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου (Grate Sea Interconnector- GSI).
Οι ερεύνες υποτίθεται ότι θα ξεκινήσουν ξανά μέσα στον Απρίλιο. Ωστόσο η NAVTEX δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Υπενθυμίζεται ότι στο έργο συμμετέχει η γαλλική εταιρεία Nexans και στην Αθήνα προφανώς ποντάρουν σε γαλλική “κάλυψη”, πολιτικά και ακόμη και στρατιωτικά. Σημειωτέον επίσης ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, το οποίο προφανώς θα ασχοληθεί και με αυτό το ζήτημα.
“Πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου, εξάλλου η πόντιση καλωδίων επιφανειακών προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο και δεν απαιτείται η οποιαδήποτε άδεια. Η αίσθηση και η προσδοκία μου είναι ότι θα συνεχιστεί κανονικά το έργο”, δήλωσε πάντως την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Το παρασκήνιο με τις Belharra
Ο κ. Λακορνί φτάνει όμως στην Αθήνα και λίγο μετά την κατάθεση πρότασης από τη γαλλική Naval Group για απόκτηση και τριών ακόμη φρεγατών Belharra με συμμετοχή μάλιστα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό 40%. Αλλά και ενώ οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη φρεγάτα είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όπως επιβεβαιώσε και ο κ.Δένδιας από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
Μάλιστα ο κ.Δένδιας διαμήνυσε ότι: “Ελπίζουμε να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση για την καλύτερη τιμή αγοράς, μιας και εμείς είμαστε μια μικρή χώρα” και πρόσθεσε ότι “περιμένουμε μια φιλική χώρα και επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό”.
Η πρόταση της Naval Group αφορά ειδικότερα στη δημιουργία τοπικής γραμμής παραγωγής στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τα οποία η γαλλική κρατική εταιρεία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MOU). Υπενθυμίζεται ότι τρεις FDI κατασκευάζονται, ήδη, σε γαλλικά ναυπηγεία στη Λοριάν και η πρώτη εξ αυτών αναμένεται να προστεθεί στον ελληνικό στόλο εντός του 2025.
Εφόσον κλείσει η συμφωνία για τρεις επιπλέον φρεγάτες συν τη μία που όπως φαίνεται θα κλειδώσει ούτως ή άλλως, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει συνολικά επτά Belharra.
Το ανοιχτό μέτωπο για τους Meteor
Η επίσκεψη του κ.Λεκορνί στην Αθήνα πραγματοποιείται όμως και με φόντο τις ελληνικές αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο πώλησης στην Τουρκία των πυραύλων αέρος – αέρος Meteor.
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να αποκτήσει 40 Eurofighter Typhoon. Αρχικά 20 μεταχειρισμένα αεροσκάφη από τη Μεγάλη Βρετανία και εν συνεχεία 20 επιπλέον νεότευκτα από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA, στην οποια μετέχουν εκτός απο τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Η Τουρκία έθεσε όμως ως όρο για την αγορά των Eurofighter Typhoon τον εξοπλισμό τους με πυραύλους Meteor, τους οποιους θα διαθέτουν και τα Rafale της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Επομένως πώληση των Meteor στην Τουρκία θα ξανά άλλαζε τις ισορροπίες στον αέρα, όπου η ελληνική πλευρά έτεινε να αποκτήσει το πλεονέκτημα.
Εάν η Τουρκία αποκτήσει και Meteor για τα 40 Eurofighter Typhoon η αεροπορία της θα έχει αριθμητικό και ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της ελληνικής. Διότι τα 24 Rafale που θα διαθέτει η Ελλάδα μπορούν να φέρουν έως τέσσερις Meteor το καθένα και η χώρα μας έχει συμφωνήσει για 36 πυραύλους αυτού του τύπου.
Ενώ κάθε Eurofighter Typhoon μπορεί να φέρει έως και έξι Meteor. Επομένως δυνητικά η Τουρκία θα μπορεί να διαθέτει μέχρι και 240 Meteor, αν και στην πράξη ο αριθμός αυτός λογικά θα είναι μικρότερος. Ωστόσο είναι σαφές γιατί η χώρα μας έχει κάθε λόγο να μπλοκάρει μία συμφωνία πώλησης Meteor στην Τουρκία.
Προσπάθεια μέχρι τελευταία στιγμή
Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιανουαρίου ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δημοσιοποίησε ότι κάλεσε την πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, Laurence Auer, για να της εκφράσει την αντίθεση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο πώλησης Meteor στην Τουρκία.
Εν συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, δύο φορές, πρώτα στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 3 Φεβρουαρίου και εν συνέχεια κατά τη συνάντηση τους στο Παρίσι στις 10 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της Συνόδου για την τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο το Παρίσι φαίνεται πως οχυρώνεται πίσω από το “yes” των Βρετανών στην πώληση των Meteor. Η Μεγάλη Βρετανία όπως αναφέρθηκε θα είναι ιδιαίτερα κερδισμένη από ένα deal που θα περιλαμβάνει και αγορά 20 μεταχειρισμένων Eurofighter Typhoon από το δικό της στόλο. Αλλά και η Γερμανία και η Ιταλία φέρονται θετικές στη συμφωνία.
Καθίσταται επομένως σαφές ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτραπεί η πώληση Meteor στην Τουρκία. Αλλά σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι τέλους, επικαλούμενη το παλιό σύνθημα “Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία”.