Δασμοί Τραμπ: To “βαρόμετρο” iPhone για τη “δοσολογία” και οι νέες προειδοποιήσεις
Διαβάζεται σε 7'
Oι αγορές στην Ασία αντέδρασαν θετικά στα νέα δεδομένα, δείγμα ότι και σε αυτούς τους καιρούς της έντονης αβεβαιότητας, υπάρχουν και κάποιοι και κάποιες που βγάζουν πακτωλούς χρήματος. Ειδικά όσοι …. “προβλέπουν σωστά”.
- 14 Απριλίου 2025 08:06
Τις νέες εξειδικεύσεις για το πώς και πότε θα διαμορφωθεί η εικόνα για τους δασμούς στα τεχνολογικά προϊόντα αναμένει η υφήλιος, μετά τις νέες “διευκρινίσεις” του Ντόναλντ Τραμπ, για το ύψος των επιβαρύνσεων σε ημιαγωγούς και άλλα προϊόντα, που ήλθαν τα χαράματα της Δευτέρας.
«Κανένας δεν θα γλιτώσει (…) ειδικά η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται με μακράν τον χειρότερο τρόπο», ανέφερε ο πρόεδρος μέσω Truth Social, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εξαίρεσης από τους επιπρόσθετους δασμούς -145% για την Κίνα- που παραχωρήθηκε από την κυβέρνησή του σε προϊόντα τεχνολογίας, κυρίως σε smartphones και υπολογιστές, καθώς και ημιαγωγούς.
Ο φόβος της εκτίναξης του κόστους για την απόκτηση ενός “έξυπνου iPhone” ή ενός φορητού υπολογιστή Dell, εμβληματικών “αντικειμένων πόθου” για κάθε Αμερικανό, κι όχι μόνο, έφερε το εν λόγω πάγωμα, που ωστόσο, εν συνεχεία, συνοδεύτηκε από “διευκρινίσεις” που εντείνουν τη σύγχυση, καθώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραπέμπουν σε μια “σαλαμοποίηση” των δασμών στα έξυπνα τηλέφωνα και τους υπολογιστές, με βάση τα εξαρτήματά τους. Πάντως σήμερα αναμένονται νέες δηλώσεις του προέδρου, ώστε να φανεί τι ακριβώς θα γίνει.
«Εξετάζουμε τους ημιαγωγούς και το σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού με ηλεκτρονικά προϊόντα», σημείωσε, πάντως, χαρακτηριστικά, ο κ. Τραμπ στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, παραπέμποντας σε μια παράταση λίγων μηνών για τη νέα πραγματικότητα.
Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησής του, ο Χάουαρντ Λάτνικ, είχε επίσης εκφραστεί για το ζήτημα, μιλώντας για συγκεκριμένους τομεακούς τελωνειακούς δασμούς, ειδικά για τους ημιαγωγούς, «πιθανόν σε έναν ή δυο μήνες». «Ο πρόεδρος θα παρουσιάσει τη (δασμολογική) πολιτική του για τους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά προϊόντα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.
«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην Κίνα για θεμελιώδη πράγματα που έχουμε ανάγκη. Τα φάρμακά μας και οι ημιαγωγοί μας πρέπει να παράγονται στην Αμερική», επέμεινε.
Το σήμα της Κίνας
Στο μεταξύ, η Κίνα απηύθυνε έκκληση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο να επανεξετάσει τις αποφάσεις του σχετικά με τους υψηλούς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, τονίζοντας την ανάγκη να διορθωθούν τα «λάθη» και να δοθεί προσοχή στις «φωνές λογικής» που ζητούν συνεργασία και ισορροπία στο διεθνές εμπόριο.
Παρότι το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου αναγνώρισε το «μικρό βήμα» που έκανε η Ουάσιγκτον εξαιρώντας τα προϊόντα τεχνολογίας, «παροτρύνουμε τις ΗΠΑ να (…) κάνουν ένα μεγάλο βήμα για να διορθώσουν τα σφάλματά τους, να ακυρώσουν τελείως την κακή πρακτική των ανταποδοτικών τελωνειακών δασμών και να επιστρέψουν στον σωστό δρόμο του αμοιβαίου σεβασμού», τόνισε εκπρόσωπός του χθες.
Ο προστατευτισμός «δεν οδηγεί πουθενά», επανέλαβε εξάλλου ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Nhan Dan, όργανο του κομμουνιστικού κόμματος του Βιετνάμ.
«Οι δυο χώρες μας πρέπει να προασπιστούν σθεναρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα, τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων της βιομηχανίας του εφοδιασμού, καθώς και το διεθνές περιβάλλον ανοίγματος και συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Σι στο άρθρο αυτό, που δημοσιεύτηκε την ημέρα που άρχισε στο Βιετνάμ περιοδεία στην Ασία.
Καθώς υφίσταται αθροιστικά τελωνειακούς δασμούς 145% στα προϊόντα της με αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, πλην εξαιρέσεων, το Πεκίνο ανταπέδωσε ανεβάζοντας στο 125% τους δικούς του δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα από το Σάββατο.
Ενώ ανέβασε ακόμη περισσότερο τους επιπρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα την περασμένη εβδομάδα, ο μεγιστάνας φάνηκε να δίνει ανάσα σε άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας αναστολή για 90 ημέρες των βαρύτερων δασμών και αφήνοντας να εφαρμόζονται δασμοί «βάσης» 10% μέχρι τότε.
Ο ΠΟΕ και οι αναφορές για τους φτωχούς του πλανήτη.
Στην όλη συζήτηση, πάντως, τόσο από την Κίνα, όσο κι από οργανισμούς μπαίνει και η επίπτωση που θα έχουν οι δασμοί στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το θέμα μάλιστα το “σηκώνει” η Κίνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, ζήτησε να μην εφαρμοστούν οι επιπρόσθετοι δασμοί που θα κατάφερναν βαρύ πλήγμα σε «αναπτυσσόμενες χώρες», «ιδιαίτερα τις λιγότερο ανεπτυγμένες εξ αυτών».
Οι δασμοί αυτοί «θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και ανθρωπιστική κρίση», τόνισε και ο κινέζος υπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι παρά την κλιμάκωση των εντάσεων για το εμπόριο ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή «αισιόδοξος» για την πιθανότητα να κλειστεί συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Οι αγορές
Στο μεταξύ οι αγορές στην Ασία αντέδρασαν θετικά στα νέα δεδομένα, δείγμα ότι και σε αυτούς τους καιρούς της έντονης αβεβαιότητας, υπάρχουν και κάοιοι και κάποιες που βγάζουν πακτωλούς χρήματος. Ειδικά όσοι… “προβλέπουν σωστά”.
Σημειώνεται ότι σήμερα ο δείκτης Nikkei 225 εκτινάχθηκε 2% πάνω από τις 34.000 ενώ ο ευρύτερος Topix Index κέρδισε 1,4% στις 2.500 τη Δευτέρα, ανακτώντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση μετά την εξαίρεση των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τους πρόσφατα ανακοινωθέντες «αμοιβαίους» δασμούς του, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.
Υπενθυμίζεται ότι ο κορυφαίος εμπορικός διαπραγματευτής της Ιαπωνίας, Akazawa Ryosei, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Scott Bessent και τον εμπορικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ Jamieson Greer αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι μετοχές τεχνολογίας πρωτοστάτησαν στο ράλι, με αξιοσημείωτα κέρδη από την Disco Corp (+4,6%), την Tokyo Electron (+4,3%), την Advantest (+5,1%), τον Όμιλο SoftBank (+3,4%) και την Keyence (+1,4%).
Την ίδια ώρα, οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκαν 542 μονάδες ή 2,6% στις 21.461 το πρωί της Δευτέρας, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση και φθάνοντας σε υψηλό δύο μηνών. Η άνοδος ακολούθησε την παύση των δασμών στις κινεζικές ηλεκτρονικές εισαγωγές από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα.
Οι αγορές αντέδρασαν επίσης θετικά στα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι τα νέα δάνεια γιουάν της Κίνας εκτινάχθηκαν στα 3,64 τρισεκατομμύρια CNY τον Μάρτιο από 1.010 δισεκατομμύρια CNY τον Φεβρουάριο, πολύ πάνω από τις προσδοκίες, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του δανεισμού τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.
Τα κέρδη, ωστόσο, μετριάστηκαν από τα σχόλια του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ, ο οποίος σημείωσε ότι η δασμολογική εξαίρεση «δεν ήταν μόνιμη». Ορισμένοι έμποροι ήταν επίσης προσεκτικοί εν όψει των εμπορικών στοιχείων της Κίνας τον Μάρτιο, που πιθανότατα θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα. Όλοι οι κλάδοι συνέβαλαν στο ράλι, με τις μετοχές της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών και των καταναλωτών να προηγούνται. Μεταξύ των μεγάλων κεφαλαίων, οι αξιόλογοι κερδισμένοι περιελάμβαναν τους Lenovo Group (8,6%), Sunny Optical (6,2%), Zhejiang Leapmotor (4,9%), SMIIC (3,0%) και Pop Mart Intl. (2,8%).
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,4% σε περίπου 3.250 ενώ το Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 0,7% στις 9.905 τη Δευτέρα, με τις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας να ανεβαίνουν για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση καθώς, όπως αναφέρει ο ιστότοπος tradingeconomics.com, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαιρούσε βασικά προϊόντα τεχνολογίας από τους αμοιβαίους δασμούς του. Οι εξαιρέσεις ισχύουν για είδη που κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των smartphone, των υπολογιστών, των ημιαγωγών, των ηλιακών κυψελών και των επίπεδων οθονών.
Οι μετοχές της τεχνολογίας οδήγησαν στην άνοδο, με ισχυρές επιδόσεις από την Luxshare Precision (+2,0%), την Goertek (+3,5%), την Zhongji Innolight (+6,4%), τη Shanghai Belling (+4,4%) και την Lens Technology (+3,0%)