“Ελλάς- Γαλλία- συμμαχία” με μία ακόμη φρεγάτα

Διαβάζεται σε 5'
Τελετή καθέλκυσης της δεύτερης φρεγάτας Belharra «ΝΕΑΡΧΟΣ», από τα ναυπηγεία του Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας
Φρεγάτα Belharra (Φωτογραφία Αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυβέρνηση αναθερμαίνει την αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, κοιτάζοντας προς την Τουρκία. Σιγή ασυρμάτου για το καλώδιο και τους Meteor. Το μήνυμα Μητσοτάκη στην ΕΕ. Επίθεση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ στο Δένδια για τη Belharra

Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιέν Λακορνί, στην Αθήνα επισφράγισε την προμήθεια 16 πυραύλων Exocet για την “Ασπίδα του Αχιλλέα” και άνοιξε το δρόμο και για τέταρτη φρεγάτα Belharra.

Η κυβέρνηση επομένως “φωνάζει” ξανά το γνωστό σύνθημα “Ελλάς- Γαλλία– συμμαχία”, παρά το “μούδιασμα” για την διαφαινόμενη πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία- ή και εξαιτίας αυτού.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αναφέρθηκε δημοσίως στους Meteor, αλλά έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην ΕΕ για αποκλεισμό της Τουρκίας από το εξοπλιστικό πρόγραμμα ReArm Europe και από την ευρωπαϊκή αμυνα. Τόνισε ειδικότερα ότι ως Ευρώπη πρέπει “να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε”. Και πρόσθεσε:

“Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση.”

Αυτό φέρεται να ήταν και το βασικό θέμα της συνάντησης, καθώς με τα σημερινά δεδομένα η Τουρκία μπορεί να συμμετέχει σε ποσοστό 35% σε προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ταμείο Security Action for Europe (SAFE) των 150 δισ. ευρώ.

Και αυτό τη στιγμή που Ευρωπαίοι εταίροι αλλά και η Μεγάλη Βρετανία θέλουν να εντάξουν την Τουρκία στην άμυνα της ΕΕ, με το σκεπτικό ότι διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ και δεν έχει πρόβλημα με την αποστολή στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές, σε αντίθεση με πολλές ευρωπαικές χώρες.

Κάτι που προφανώς θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, αφού μία “ειδική σχέση” της Τουρκίας με την ΕΕ για την άμυνα, θα έδινε στην Αγκυρα όλα τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με την Ευρώπη χωρίς καμία υποχρέωση και θα την έχριζε “τοποτηρητή” με αυξημενο ρόλο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Νύξεις για Μeteor, ανακοινώσεις για Belharra, σιγή για το καλώδιο

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε διαμηνύσει νωρίτερα κατά τις κοινές δηλώσεις με Λακορνί, πως στην πρωτοβουλία ReAarm δεν υπάρχει χώρος για χώρες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να προκαλέσουν αναταραχές στην περιοχή.

Και ενώ δημοσίως δεν αναφέρθηκε ευθέως ούτε εκείνος στους Meteor, ήταν σαφής η αιχμή του πως: “Η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρήσει η Ελλάδα ένα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού”.

Δημοσίως επίσης δεν ετέθη το θέμα του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, το οποίο έχει “βραχυκυκλώσει” λόγω των τουρκικών απειλών. Παρότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαβεβαιώνει αορίστως ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες έκαναν λόγο για έναρξη ερευνών μέσα στον Απρίλιο.

Σημειωτέον πάντως ότι η γαλλική φρεγάτα Alsace, την οποία επισκέφθηκαν μετά τη συνάντηση τους Δένδιας- Λακορνί, αποτελεί μέρος της συνοδείας του αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle”, που τις προηγούμενες ημέρες συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις νοτίως της Κρήτης. Γεγονός που συνιστά βεβαίως μήνυμα προς την Τουρκία. Αν και καμία χώρα δεν μπορεί να προσδοκά ότι θα δώσει κάποιος άλλος τις δικές της μάχες.

Κατά την επίσκεψη στη φρεγάτα Alsace ο κ. Δένδιας προανήγγειλε ότι θα εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας Belharra. Οι σχετικές συζητήσεις ήταν άλλωστε σε προχωρημένο στάδιο και η ελληνική πλευρά διαπραγματευόταν απλώς μία καλύτερη τιμή. Το ΚΥΣΕΑ σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεδριάσει την Τετάρτη και θα επικυρώσει επίσημα την τέταρτη φρεγάτα.

Ο κ.Λακορνί έθεσε και από πλευράς γαλλικής κυβέρνησης την πρόταση της Naval Group για απόκτηση και τριών ακόμη φρεγατών Belharra με συμμετοχή μάλιστα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό 40% στην κατασκευή τους και δη στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Επιθέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά Δένδια

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πάντως εξαπέλυσαν επίθεση στον κ.Δένδια για την προαναγγελία της τέταρτης Belharra, διότι όπως τόνισαν ο υπουργός Άμυνας δεν είχε ενημερώσει σχετικά την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της στις 10 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) στη Βουλή στις 2 Απριλίου είχε μεταξύ άλλων σημειώσει ότι ο ΥΠΕΘΑ θα πρέπει να ενημερώνει και να έχει τη γνώμη της  επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Καθώς και ότι στο εξής θα είναι απαράβατος όρος η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό τουλάχιστον 25% σε κάθε πρόγραμμα.

Το ΠΑΣΟΚ έθεσε λοιπόν το ερώτημα γιατί ο κ.Δένδιας δεν ενημέρωσε για τη Belharra την αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συνεδρίασε μόλις πριν τρεις ημέρες, καθώς και εάν ισχύει το 25% τόσο για τη φρεγάτα όσο και για τους Exocet. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έκανε λόγο για αιφνιδιασμό και έθεσε το ερώτημα εάν η σχετική απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας “εξευμενισμού της Γαλλίας για το θέμα προμήθειας ή μη της Τουρκίας με τους γαλλικούς πυραύλους Meteor.”

Σημειωτέον ότι σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση φρεγατών Belharra ήταν ένθερμη εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη ανανέωσης του στόλου, δεδομένου ότι το σύνολο των πολεμικών μας πλοίων είναι απαρχαιωμένο, με ορισμένα να χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980. Και προφανώς, το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας και θα ήταν θετικό και στις τρεις επιπλέον που προτείνει η γαλλική πλευρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα