Σύγκρουση Τραμπ – Χάρβαρντ: “Παγώνουν” επιχορηγήσεις ύψους 2,2 δισ.
Διαβάζεται σε 5'
Η κυβέρνηση Τραμπ παγώνει επιχορηγήσεις 2,2 δισ. δολαρίων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ διότι αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της.
- 15 Απριλίου 2025 08:21
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (14/04) ότι αποφάσισε το πάγωμα επιχορηγήσεων ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προοριζόμενων για το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, από τα πλέον περίβλεπτα στον κόσμο, εξαιτίας της άρνησής του να δεχτεί τις απαιτήσεις της.
Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει κορυφαία πανεπιστήμια ότι αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους Εβραίους φοιτητές, καθώς οι πανεπιστημιακοί χώροι σε όλη τη χώρα αναστατώθηκαν από διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα και της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ πέρυσι.
«Η παρακώλυση της μαθησιακής διαδικασίας στις πανεπιστημιουπόλεις αυτά τα τελευταία χρόνια είναι απαράδεκτη. Η παρενόχληση εβραίων φοιτητών είναι αφόρητη (…) Η κοινή ειδική επιχειρησιακή ομάδα για τον αγώνα εναντίον του αντισημιτισμού ανακοινώνει το πάγωμα επιχορηγήσεων 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων αρκετών ετών», τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ απέρριψε τις αξιώσεις της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία το κατηγορεί ότι επιτρέπει να ανθίζει ο αντισημιτισμός και απειλούσε να του κόψει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια από την επιχορήγηση.
Σε μια αυστηρή επιστολή, την οποία υπογράφουν δύο δικηγόροι του πανεπιστημίου και η οποία απευθύνεται στη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, το Χάρβαρντ διαβεβαιώνει ότι “δεν θα παραιτηθεί από την ανεξαρτησία του ή τα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα δικαιώματά του”.
“Ούτε το Χάρβαρντ ούτε κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο μπορεί να επιτρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να το κυριεύσει”, προσθέτουν οι δικηγόροι στην επιστολή. “Το Χάρβαρντ δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί αξιώσεις που υπερβαίνουν τη νόμιμη εξουσία αυτής της κυβέρνησης ή οποιασδήποτε άλλης”.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σε δική του επιστολή την Παρασκευή ότι το Χάρβαρντ “τα τελευταία χρόνια απέτυχε να ανταποκριθεί και στις πνευματικές και στις πολιτικές συνθήκες που δικαιολογούν τη χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση”.
Οι απαιτήσεις Τραμπ
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Άλαν Γκάρμπερ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος απέστειλε μια “διευρυμένη λίστα απαιτήσεων” την Παρασκευή μαζί με προειδοποίηση ότι το πανεπιστήμιο “πρέπει να συμμορφωθεί” για να διατηρήσει τη “χρηματοδοτική του σχέση” με την κυβέρνηση.
“Ενημερώσαμε την κυβέρνηση μέσω του νομικού μας συμβούλου ότι δεν θα δεχθούμε την προτεινόμενη συμφωνία,” έγραψε σε επιστολή του. “Το πανεπιστήμιο δεν θα παραχωρήσει την ανεξαρτησία του ούτε θα αποδεχτεί τη κατάργηση των συνταγματικών του δικαιωμάτων.”
Ο Γκάρμπερ πρόσθεσε ότι το πανεπιστήμιο δεν “παίρνει ελαφριά” την υποχρέωσή του να πολεμήσει τον αντισημιτισμό, αλλά ανέφερε ότι η κυβέρνηση υπερέβαινε τα όρια.
Όντως, στις αρχές Απριλίου, ο Λευκός Οίκος απέστειλε μια λίστα απαιτήσεων στο Χάρβαρντ, η οποία υποτίθεται ότι αποσκοπεί στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Αυτές περιλάμβαναν αλλαγές στη διακυβέρνηση, τις διαδικασίες πρόσληψης και τις διαδικασίες εισαγωγής.
Η επιστολή περιλάμβανε 10 κατηγορίες για προτεινόμενες αλλαγές που, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η “χρηματοδοτική σχέση” του Χάρβαρντ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε αρκετά αιτήματα προς τη διοίκηση του πανεπιστημίου, κυρίως το τέλος των προγραμμάτων “DEI” (διαφορετικότητα, δικαιοσύνη και συμπερίληψη) και αλλαγές στα προγράμματα που “τροφοδοτούν την αντισημιτική παρενόχληση”, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Washington Post.
Μερικές από τις απαιτήσεις περιλάμβαναν ακόμα: την αναφορά φοιτητών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση που είναι “εχθρικοί” προς τις αμερικανικές αξίες και τη διασφάλιση ότι κάθε ακαδημαϊκό τμήμα είναι “πολυφωνικό”.
Το πανεπιστήμιο, κοντά στη Βοστόνη, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, είναι το πρώτο που απέρριψε τις αξιώσεις της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι έχει να χάσει τα περισσότερα — λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοδότησή του, και δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να “ελέγξει” την κοινότητά του.
Οι εκτεταμένες αλλαγές που απαιτούσε ο Λευκός Οίκος θα είχαν μεταμορφώσει τη λειτουργία του και θα παρέδιδαν σημαντικό έλεγχο στην κυβέρνηση, αναφέρει το BBC.
Οι δικηγόροι του Χάρβαρντ δηλώνουν ότι το πανεπιστήμιο έχει λάβει σημαντικά μέτρα τους τελευταίους 15 μήνες για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. “Κατά συνέπεια, το Χάρβαρντ βρίσκεται σε πολύ διαφορετική θέση σε σχέση με πριν από έναν χρόνο”, γράφουν.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η επιστολή της κυβέρνησης “αγνοεί τις προσπάθειες του Χάρβαρντ και παρουσιάζει αξιώσεις οι οποίες, σε αντίθεση με την Πρώτη Τροπολογία, παραβιάζουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες που εγγυάται εδώ και πολύ καιρό το Ανώτατο Δικαστήριο”.
Η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος εγγυάται τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.
Μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βάλει στο στόχαστρο τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία ήταν για έναν και πλέον χρόνο πεδία, σε διάφορους βαθμούς, ενός φοιτητικού κινήματος που κατήγγελλε τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Η κυβέρνηση έκοψε ήδη για τους ίδιους λόγους επιχορήγηση 400 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, το οποίο άρχισε τις τελευταίες εβδομάδες δραστικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ζήτησε η διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει αυτά τα κονδύλια.