Μεγάλη Τρίτη: Τι ψάλλεται σήμερα στις Εκκλησίες
Διαβάζεται σε 3'
Σήμερα οι πιστοί θα ακούσουν να ψάλλεται στους Ορθόδοξους ναούς η παραβολή των Δέκα Παρθένων με το “Ἰδού ὁ Νυμφίος ἔρχεται”. Τι συμβολίζει η ημέρα.
- 15 Απριλίου 2025 15:46
Σήμερα Μεγάλη Τρίτη η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλει και τιμά την παραβολή των Δέκα Παρθένων. Κεντρικό μήνυμα της ημέρας είναι η αναμονή του Νυμφίου Χριστού, όπως αποτυπώνεται και στον ύμνο που ψάλλεται στους ναούς: «Ἰδού ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός…».
Ο Ιησούς Χριστός, όταν ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα και πλησίαζε προς το εκούσιο Πάθος, έλεγε στους μαθητές Του ορισμένες παραβολές για να τους προετοιμάσει. Μερικές, μάλιστα, τις έλεγε για να καυτηριάσει τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους. Μια από αυτές, τη σημερινή των Δέκα Παρθένων, την είπε για να παρακινήσει μεν όλους προς την ελεημοσύνη, αλλά και να διδάξει όλους μας να είμαστε έτοιμοι πριν μας προλάβει το τέλος του θανάτου.
Μεγάλη Τρίτη: Η παραβολή των Δέκα Παρθένων
Σύμφωνα με το saint.gr, “η παραβολή αναφέρει πως η νύκτα της παρούσης ζωής τρέχει πολύ γρήγορα, έτσι οι παρθένες όλες νύσταξαν και κοιμήθηκαν, δηλαδή πέθαναν, γιατί ο θάνατος λέγεται και ύπνος. Καθώς κοιμόντουσαν, στη μέση της νύχτας ακούσθηκε μια δυνατή φωνή που έλεγε: «Να ΄τος ο Νυμφίος, έρχεται! Βγείτε όλες να Τον προϋπαντήσετε!». Τότε οι φρόνιμες παρθένες που είχαν φροντίσει να έχουν άφθονο λάδι, συνάντησαν τον Νυμφίο και μπήκαν μέσα μαζί Του, όταν ανοίχθηκαν οι πύλες. Αυτές κοντά στις άλλες αρετές και μάλιστα της παρθενίας, φρόντισαν να έχουν άφθονο και το λάδι της ελεημοσύνης. Αντίθετα οι άλλες πέντε παρθένες που δεν είχαν αρκετό λάδι, όταν ξύπνησαν ζητούσαν λίγο από τις φρόνιμες, αλλά μετά θάνατο δεν είναι εύκολο να αγοράσεις λάδι από αυτούς που το πουλούν, δηλαδή τους φτωχούς. Αυτές, η παραβολή, τις ονομάζει μωρές, γατί ενώ κατόρθωσαν το δυσκολώτερο, την ”παρθενία”, παραμέλησαν το ευκολώτερο γιατί ήταν ανελεήμονες καρδιές.
Όποιος λοιπόν κατορθώσει μια αρετή – έστω μεγάλη – αλλά δε φροντίσει και για τις άλλες και ιδίως την ελεημοσύνη, δε μπορεί να μπει μαζί με το Χριστό στην αιώνια ανάπαυση και γυρίζει πίσω ντροπιασμένος. Και τίποτα δεν είναι πιό λυπηρό και πιο ντροπιαστικό από μια “παρθένο” που νικιέται απ’ τον έρωτα των χρημάτων”.
Παράλληλα, η Εκκλησία αναφέρεται και στην παραβολή των Ταλάντων, υπενθυμίζοντας στους πιστούς ότι τα χαρίσματα του Θεού δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτα, αλλά να αξιοποιούνται με κόπο και πίστη.
Το βράδυ, κατά την ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης, αποκορύφωμα της κατανυκτικής ατμόσφαιρας αποτελεί η ψαλμωδία του περίφημου τροπαρίου της Κασσιανής.