Δασμοί: Η ΕΕ περιμένει από τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν τις απαιτήσεις τους
Διαβάζεται σε 5'
Αβέβαιο παραμένει το μέλλον των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ. Άκαρπες ως τώρα οι διαπραγματεύσεις για τους δασμούς και την εμπορική πολιτική.
- 15 Απριλίου 2025 22:43
Περιορισμένη είναι ο πρόοδος που σημείωσαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ για την εξομάλυνση των εμπορικών διαφορών αυτήν την εβδομάδα, καθώς αξιωματούχοι από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατέστησαν σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος των δασμών που επιβλήθηκαν στην ΕΕ δεν πρόκειται να καταργηθούν.
Ο επικεφαλής της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, και τον εμπορικό αντιπρόσωπο, Τζέιμιζον Γκρίερ, στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα (14/4), έφυγε από τη συνάντηση χωρίς σαφή εικόνα για τη στάση και τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις συζητήσεις και επικαλείται σε ανάλυση της η Bloomberg. Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, υπέδειξαν ότι οι 20% «αντισταθμιστικοί» δασμοί —οι οποίοι έχουν μειωθεί στο 10% για 90 ημέρες— καθώς και άλλοι δασμοί που πλήττουν τομείς όπως τα αυτοκίνητα και τα μέταλλα, δεν θα καταργηθούν πλήρως.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ένα εκτεταμένο σύνολο δασμών αυτόν τον μήνα, στην προσπάθειά του να αναδιαρθρώσει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, να επιστρέψει τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία στις ΗΠΑ, καθώς και να αυξήσει τα έσοδα για την επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων. Η κυβέρνησή του έχει προχωρήσει επίσης με σχέδιο να επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές ημιαγωγών και φαρμακευτικών προϊόντων. Όλοι οι νέοι δασμοί του Τραμπ πλήττουν περίπου €380 δισεκατομμύρια των αγαθών της ΕΕ.
«Πρέπει να ακούσουμε περισσότερα από τους Αμερικανούς. Χρειαζόμαστε μια πιο σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα που προτιμούν από αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος εμπορίου της ΕΕ, Όλοφ Γκίλ, την Τρίτη.
Ο Γκίλ ανέφερε μάλιστα ότι ο Σέφκοβιτς επανέλαβε την προσφορά για αμοιβαία κατάργηση όλων των δασμών σε βιομηχανικά αγαθά. «Η ΕΕ κάνει το μέρος της. Τώρα είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να ορίσουν τη θέση τους. Όπως σε κάθε διαπραγμάτευση, αυτό πρέπει να είναι ένας δρόμος αμφίδρομος… με και τις δύο πλευρές να προσφέρουν κάτι», δήλωσε.
Ο Γκίλ είπε ότι η συνάντηση ήταν μια «στοχευμένη συνάντηση» για τον προσδιορισμό της πορείας, με το σχέδιο για μηδενικούς δασμούς και την υπερπαραγωγή παγκοσμίως στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου να συζητούνται επίσης. Πρόσθεσε ότι τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων είναι «αδιαπραγμάτευτα».
«Ο Επίτροπος επανέλαβε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ μοιράζονται πολλές προκλήσεις και θα μπορούσαν να τις αντιμετωπίσουν από κοινού προς όφελος και των δύο πλευρών», είπε. «Η ΕΕ θα συνεχίσει να προσεγγίζει αυτές τις συνομιλίες με δημιουργικό τρόπο, με στόχο να εντοπίσει τομείς κοινού συμφέροντος. Είναι σαφές ότι θα απαιτηθούν σημαντικές κοινές προσπάθειες για να επιτευχθεί ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα εντός του 90ήμερου διαστήματος».
Η ΕΕ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να καθυστερήσει για 90 ημέρες την εφαρμογή αντεπίστροφων δασμών εναντίον των ΗΠΑ, λόγω των δασμών 25% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μειώσει τη λεγόμενη «αντισταθμιστική» του πολιτική για τις περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η ΕΕ δήλωσε ότι τα μέτρα της, τα οποία αφορούν περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ αμερικανικών αγαθών, θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την 90η ημέρα, εάν οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Παράλληλα, η ΕΕ προετοιμάζεται για νέα αντεπίστροφα μέτρα σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και συνεχίζει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες.
Η θέση των ΗΠΑ και η άρνηση για αμοιβαία κατάργηση δασμών
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρότειναν ότι οι τομείς των δασμών πρέπει να παραμείνουν, αλλά ορισμένοι δασμοί στα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν με την αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγής και των εξαγωγών από τις ΗΠΑ. Η ΕΕ έχει προσφέρει την αμοιβαία κατάργηση όλων των δασμών σε βιομηχανικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, κάτι που οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την ως τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ και καταγγέλλοντας το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ ως ένδειξη αθέμιτης εμπορικής σχέσης. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν τις ευρωπαϊκές χημικές βιομηχανίες να παράγουν περισσότερα πρώτα υλικά για τη φαρμακευτική βιομηχανία στην Αμερική και να ενσωματώσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η ΕΕ πρότεινε την αύξηση των αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, αλλά οι αξιωματούχοι του Τραμπ δεν δείχνουν ενδιαφέρον να εξετάσουν αυτήν την εναλλακτική λύση ως αντίβαρο στους δασμούς. Ο Τραμπ, ωστόσο, πρότεινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι αγορές ενέργειας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη του εμπορικού πλεονάσματος της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αγοράσει αντίστοιχο ποσό ενέργειας από τις ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν να συζητηθούν οι μη δασμολογικές φραγές, όπως οι κανονισμοί για την ψηφιακή τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και τα πρότυπα τροφίμων. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.