Αλέξανδρος Καριώτογλου, ο φωτισμένος ιερέας: Εκκλησία δεν είναι τα άμφια και η εξουσία

Διαβάζεται σε 4'
Πατήρ Αλέξανδρος Καριώτογλου
Πατήρ Αλέξανδρος Καριώτογλου 24 MEDIA

Ο Αλέξανδρος Καριώτογλου, Πρεσβύτερος στον ναό του αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, μιλάει για τη διαφορά πίστης και δογματισμού, για τις γυναίκες στην Εκκλησία, τις λειτουργίες στη Δημοτική, την αποδοχή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τι σημαίνει τελικά “αμαρτία”.

“Έχει ο Θεός”: Μια φράση που θα μπορούσε να ακουστεί αρκετά παθητικά αν κανείς την βλέπει μέσα από τα στεγανά του δογματισμού. Από την άλλη, υπάρχει και η ενεργητική αποδοχή. Η αποδοχή του λάθους, της αδυναμίας, και η προσπάθεια για διαρκή αλλαγή βρίσκοντας κανείς νόημα στην πίστη στον συνάνθρωπο, στη δύναμη της αλληλεγγύης, αλλά και στον “θεό” που κάπου κρύβεται μέσα μας, ή αρνούμαστε να τον δούμε. “Πιστός είναι αυτός που εφαρμόζει την αλληλεγγύη και την αποδοχή στην πράξη” μας λέει ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, που φιλοξενήσαμε στη “Χώρα των Στερεοτύπων”, εν μέσω μιας συζήτησης για τη θρησκεία, τη διαφορετικότητα, τη δική του “επαναστατικότητα” και την ομαδική και προσωπική μας Ανάσταση.

Πρόκειται για τον θεολόγο και Πρεσβύτερο στον ιστορικό ναό του αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα που είχε τεθεί σε αργία προ δύο ετών με τεράστιο κύμα συμπαράστασης να εκφράζεται προς το μέρος του και τελικά να επιστρέφει στα καθήκοντά του. Ένας άνθρωπος που έχει στήσει μια ενορία δημοκρατικών διαδικασιών, με ομιλίες, συμμετοχή των πιστών σε διαδικασίες και χορωδίες, με δράσεις αλληλεγγύης στις γειτονιές, με χορούς και γιορτές, με μυστήρια στη δημοτική γλώσσα, με ανοιχτά μάτια και για ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών. Και φυσικά, είναι ο ιερέας που βάφτισε παιδί ομόφυλου ζευγαριού, δείχνοντας τον δρόμο.

Όπως μας λέει, μεταξύ άλλων, “η διασύνδεση Κράτους και Εκκλησίας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα”, παραδέχεται πως η Εκκλησία διατηρεί ακόμη πυλώνες συντήρησης στους κόλπους της, ενώ απομυθοποιεί την αμαρτία, στέλνοντας ένα υπέροχο μήνυμα για την Ανάσταση. Είτε πιστεύει κανείς, είτε όχι, αξίζει να τον ακούσει καθώς περιγράφει μια Εκκλησία που σίγουρα θα έφερνε πολύ περισσότερο κόσμο στο πλάι της, με διαφάνεια και ταπεινότητα σε όλα τα επίπεδα. Να σημειωθεί πως ο Αλέξανδρος Καριώτογλου χειροτονήθηκε στα 66 του μετά τη συνταξιοδότησή τους ως καθηγητής και σχολικός σύμβουλος και λειτουργεί αφιλοκερδώς.

αν δεν βιώσουμε τα λάθη μας δεν θα μπορέσουμε να πιστέψουμε στην Ανάστασή μας

Ο Αλέξανδρος Καριώτογλου με δικά του λόγια:

  • οι άνθρωποι έρχονται για να ακούσουν τα μυστήρια στη δημοτική
  • φέρνουμε ψυχοθεραπευτές για θέματα σχέσεων, για ζητήματα πένθους, έχουμε καλεσμένους για θέματα φιλοσοφίας
  • όταν διαλύουμε τις δεισιδαιμονίες οι άνθρωποι απελευθερώνονται
  • δεν με ενδιαφέρουν τα ωραία άμφια, με ενδιαφέρει να είμαστε ένα Σώμα
  • οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι είναι αδελφοί μας, δεν αποκλείεται κανένας
  • η Εκκλησία είναι ένας χώρος συντήρησης, διαιωνίζονται αγκυλώσεις, εγώ για παράδειγμα δεν μπορώ το καπέλο
  • η σύνδεση Κράτους και Εκκλησίας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα
  • ο δογματισμός είναι το να κολλάμε σε κάτι, το δόγμα είναι μόνο η πρακτική εφαρμογή της Πίστης
  • πιστός είναι αυτός που εφαρμόζει την αλληλεγγύη και την αποδοχή στην πράξη
  • υπάρχουν ιερείς που ενδιαφέρονται μόνο για το ύφασμα που έχουν τα άμφιά τους
  • τώρα που είσαι έφηβος, να αναζητάς πάντα την αλήθεια
  • η Εκκλησία δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνει στα προγράμματα εκπαίδευσης
  • η αμαρτία είναι η λαθεμένη στόχευση στη ζωή, αυτό που έλεγαν και οι Αρχαίοι Έλληνες
  • ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία, όλες οι θρησκείες έχουν τις τελετουργίες. Ο Χριστιανισμός είναι ο τρόπος ζωής για να βρει κανείς την αλήθεια, ένας δύσκολος δρόμος
  • πρέπει να απενοχοποιήσουμε τους ανθρώπους, νομίζουν πως η συντήρηση της ενοχής είναι επιταγή του Χριστού
  • αν δεν βιώσουμε τα λάθη μας δεν θα μπορέσουμε να πιστέψουμε στην Ανάστασή μας
  • στη Θεία Λειτουργία μας, όταν ο ψάλτης θα διαβάσει τον Απόστολο, αμέσως μετά μια κοπέλα θα διαβάσει τον Απόστολο σε μετάφραση
Να γίνονται ιερά μυστήρια στη δημοτική γλώσσα;

ΨΗΦΙΣΤΕ

Στη Χώρα των Στερεοτύπων – Podcast

Κάθε Πέμπτη, ο Χρήστος Δεμέτης και η ψυχολόγος Εύη Καραγεώργου καταγράφουν τα ταμπού και τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας και προσπαθούν να τα “φωτίσουν” μιλώντας με ανθρώπους που έχουν “συνδεθεί” με αυτά. Συζητήσεις για στερεότυπα που λίγο – πολύ έχουν αγγίξει όλους μας, για τα ταμπού που μας ταλαιπωρούν, αλλά και για τις κοινωνικές παθογένειες που έχουν έρθει στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.

Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcast της εκπομπής και να κάνετε subscribe στο Spotify και στα Apple Podcasts.

Στείλτε μας σχόλια/ερωτήσεις/προτάσεις για θέματα [email protected]. Ακολουθήστε τον Χρήστο Δεμέτη στο Twitter και στο Instagram. Ακολουθήστε την Εύη Καραγεώργου στο LinkedIn.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα