Υπονοούμενα και ψίθυροι, στο ΠΑΣΟΚ μετά την διαγραφή Μπατζελή

Διαβάζεται σε 4'
Υπονοούμενα και ψίθυροι, στο ΠΑΣΟΚ μετά την διαγραφή Μπατζελή

Δεν φαίνεται πως η υπόθεση θα αποτελέσει αφορμή εσωκομματικής κρίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση

Η μονοετής διαγραφή της Κατερίνας Μπατζελή προκάλεσε σκέψεις, υπονοούμενα και ψιθύρους σε μια μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Όμως τίποτε δεν δείχνει πως θα αποτελέσει αφορμή για κάποιου είδους εσωκομματική κρίση. Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα να οριοθέτησε θεσμικά και τον τρόπο που εφεξής θα εκφράζονται οι επιμέρους προσεγγίσεις για την πολιτική του κόμματος.

Η πρώην υπουργός δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της για την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ την οποία και χαρακτήρισε ακραία. Λέγοντας επίσης πως για τους επόμενους 12 μήνες που θα διαρκέσει η πειθαρχική ποινή θα είναι «φίλη στο ΠΑΣΟΚ». Αποτίμησε την απόφαση της επιτροπής ως προειλημμένη σχολιάζοντας πως «δεν γνωρίζω τους λόγους ενώ δικαιολόγησε το ότι δεν ανασκεύασε τη δήλωσή της προ μερικών εβδομάδων που οδήγησε στην διαγραφή επικαλούμενη το ότι επρόκειτο να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Δηλώσεις

Την κυρίαρχη άποψη στο στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε δημόσια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος. Λέγοντας πως επρόκειτο για «μια εσωκομματική διαδικασία που ολοκληρώθηκε» προσθέτοντας πως «προφανώς υπήρχε μια δυσάρεστη κατάσταση και εσωκομματικοί τριγμοί μετά από το άνοιγμα αυτής της διαδικασίας.

Θεωρώ ότι κλείνει με τον θεσμικό τρόπο». Επισήμανε παράλληλα πως εφεξής «έχουμε δύο δρόμους, είτε να συνεχίσουμε την υπερανάλυση, την ενδοσκόπηση και την εσωστρέφεια και να οδηγηθούμε σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία αποδυνάμωσης του κινήματος μας, είτε να βγούμε εκεί έξω, με όρους εξωστρέφειας, δυναμικής, με πίστη στις θέσεις μας, τις προτάσεις μας, να προτάξουμε το πολιτικό μας πρόγραμμα και τις πολιτικές μας θέσεις».

Την επιλογή να μην δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για την εξέλιξη έκανε ο Παύλος Γερουλάνος. Λέγοντας πως «ότι έχω να πω για το θέμα θα το πω μέσα στα όργανα». Εκτίμησε όμως ότι πρόκειται για «μία δυστυχέστατη εξέλιξη, σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πολύ ευάλωτα για το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους διαγραφές δεν μας βοηθούν». Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα και θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Αλλά υπάρχουν τρόποι και τρόποι να διαχειριστείς ένα θέμα».

Η πλέον αιχμηρή αντιμετώπιση της διαγραφής της Κατερίνας Μπατζελή προήλθε, όπως αναμένονταν από τον Χάρη Δούκα. Το πρόσωπο άλλωστε που υποστήριξε η πρώην υπουργός στις εσωκομματικές εκλογές.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων εξαρχής είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή σε πειθαρχική διαδικασία. Σε προσωπική του δήλωση επισήμανε μεταξύ άλλων πως «οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν έλυσαν ποτέ και ούτε θα λύσουν πολιτικά προβλήματα. Η παράταξη χρειάζεται ομοψυχία και σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες χτίζονται με συλλογικές λειτουργίες και συντροφικότητα». Πάντως δεν διαφαίνεται ότι από την πλευρά του Χάρη Δούκα θα υπάρξει περεταίρω κλιμάκωση.

Με υπονοούμενα αντέδρασε σε ανάρτησή του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε χαρακτηριστικά με σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Στον Όρθρο της Μεγάλης Τρίτης διαβάζεται από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, 15- 23, 39) η καταδίκη των Φαρισαίων.Μετά έμαθα για την «τιμωρία» της Κατερίνας»…

Για τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Ως ένα ακόμη δείγμα της «ομαλοποίησης» που φαίνεται να προκύπτει στο ΠΑΣΟΚ είναι και η πρωτοβουλία του Κώστα Τσουκαλά, με την οποία σχολίασε την ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για απαγόρευση των συναυλιών στα Εξάρχεια προκειμένου να μην γίνονται επεισόδια όπως αυτά του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ανέφερε πως «η γενική απαγόρευση των συναυλιών σε περιοχές της Αθήνας αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία αδυναμίας να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους. Αποδοχή αποτυχίας που δεν μπορεί να κρυφτεί από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Μια θέση στήριξης της αντίστοιχης που διατύπωσε ο Δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας. Είχε αναφέρει αναφορικά με τα επεισόδια πως «μολότοφ θα έπεφταν ή γινόταν συναυλία ή δεν γινόταν. Δεν μπορούν να μαζέψουν τις μολότοφ όπως δεσμεύθηκαν προεκλογικά και τους φταίει η συναυλία ενός γνωστού αθλητικού συλλόγου υπέρ της οποίας  ψήφισε και η παράταξη Μπακογιάννη στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα