ΕΚΤ: Νέα μείωση επιτοκίων στον απόηχο των δασμών Τραμπ
Διαβάζεται σε 2'
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για έβδομο μήνα, επικαλούμενη την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη λόγω των δασμών του Τραμπ. Στο 2,25% το βασικό επιτόκιο.
- 17 Απριλίου 2025 15:38
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε στην αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, μειώνοντας το επιτόκιο καταθέσεων κατά 0,25% στο 2,25%, ακολουθώντας τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων.
Πρόκειται για την έβδομη μείωση του επιτοκίου τα τελευταία 12 μήνες, καθώς οι εμπορικές εντάσεις και η αδύναμη επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώνουν την ήδη αδύναμη οικονομική ανάπτυξη.
Η ΕΚΤ ανέφερε ότι η πρόοδος του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% είναι σαφής, αλλά υποστήριξε ότι η αυξημένη αβεβαιότητα και η συνεχιζόμενη εμπορική ένταση είναι πιθανό να μειώσουν την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Οι αγορές αναμένουν τουλάχιστον δύο επιπλέον μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος, με μερικούς αναλυτές να προβλέπουν και τρίτη, λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των πληθωριστικών πιέσεων.
Ο “ουδέτερος” ρόλος των επιτοκίων της ΕΚΤ
Τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι πλέον στο υψηλότερο επίπεδο του «ουδέτερου επιτοκίου», το οποίο δεν περιορίζει ούτε ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη.
Αν και αυτός ο δείκτης θεωρείται σημαντικός για την κατανόηση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ συνεχίζει να διατηρεί την πολιτική της “συνάντηση προς συνάντηση”, αναφέροντας ότι η μελλοντική πορεία εξαρτάται από τα δεδομένα που θα προκύψουν.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, αναμένεται να σχολιάσει τη σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει η οικονομία της ευρωζώνης και την επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία προβλέπεται να μειώσει την οικονομική επέκταση έως και 0,5%.
Η Λαγκάρντ μπορεί επίσης να αναφέρει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω της ισχυρής ανόδου του ευρώ, της πτώσης του ενεργειακού κόστους και των λιγότερο θετικών προοπτικών ανάπτυξης.
Επιπτώσεις από τις εμπορικές εντάσεις
Η πρόεδρος της ΕΚΤ θα τονίσει επίσης ότι οι μεγάλες αμερικανικές δασμοί στις κινεζικές εξαγωγές θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Κίνα να μειώσει τις τιμές και να βρει άλλες αγορές, μειώνοντας έτσι τον πληθωρισμό πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Με αυτή την κίνηση, η ΕΚΤ δείχνει να προσαρμόζεται στις οικονομικές προκλήσεις που δημιουργούν οι εμπορικές εντάσεις και η αβεβαιότητα, ενώ παράλληλα διατηρεί την προσοχή της στις εξελίξεις που αφορούν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.