Μεγάλη Παρασκευή: Τι ώρα γίνεται η περιφορά του Επιταφίου
Διαβάζεται σε 3'
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι πιστοί συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου. Τι ώρα είθισται να πραγματοποιείται.
- 18 Απριλίου 2025 15:29
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια από τις πιο θρησκευτικά φορτισμένες ημέρες της Χριστιανικής Εκκλησίας, αφιερωμένη στη σταύρωση και το πάθος του Ιησού Χριστού.
Στις εκκλησίες, το κλίμα είναι βαρύ και πένθιμο, καθώς οι ύμνοι εκφράζουν τη θλίψη για τον θάνατο του Χριστού και την αναμονή της Ανάστασης.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τελέστηκε η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, με την αποκαθήλωση του σώματος του Ιησού, το κατέβασμά του από τον Σταυρό και την τοποθέτησή του στον Επιτάφιο.
Το βράδυ, οι πιστοί συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου, κρατώντας κεριά και ψάλλοντας πένθιμους ύμνους, εκφράζοντας την αγάπη, την ευλάβεια και την ελπίδα για την Ανάσταση που θα ακολουθήσει.
Η ατμόσφαιρα στην εκκλησία είναι εξαιρετικά ήσυχη και βαριά, αφού η Εκκλησία προσπαθεί να αποδώσει το πένθος για τον θάνατο του Ιησού.
Η περιφορά του Επιταφίου συνήθως ξεκινά αργά το απόγευμα, μετά τις 20:00, ωστόσο η ακριβής ώρα διαφέρει από ενορία σε ενορία, με ορισμένες εκκλησίες να ξεκινούν την περιφορά ήδη από τις 18:30 – 19:00. Γενικά η περιφορά πραγματοποιείται γύρω από τις 21:00 – 22:00 μ.μ.
Σε κάποιες περιοχές, η ώρα μπορεί να είναι νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις και τις εκκλησιαστικές συνήθειες.
Η περιφορά του Επιταφίου είναι μία από τις πιο σημαντικές και συγκινητικές στιγμές της Μεγάλης Παρασκευής και ακολουθείται από τους πιστούς με λαμπάδες και προσευχές.
Ποιοι ύμνοι ψάλλονται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της περιφοράς του Επιταφίου, ψάλλονται αρκετοί ύμνοι που εκφράζουν τη θλίψη, τον πόνο και την ελπίδα για την Ανάσταση του Χριστού. Οι κυριότεροι ύμνοι που ψάλλονται είναι:
“Ω γλυκύ μου Έαρ”
Αυτός ο ύμνος είναι ο πιο χαρακτηριστικός της Μεγάλης Παρασκευής και ψάλλεται κατά την περιφορά του Επιταφίου. Η στίχοι του εκφράζουν τον πόνο της Μαρίας και τη θλίψη για τον θάνατο του Ιησού. Οι πιστοί ψάλλουν με κατάνυξη, αποδίδοντας την αγάπη και τη θλίψη της μητέρας του Χριστού, καθώς και το θείο δράμα της θυσίας του.
“Εν τάφω”
Ένας άλλος ύμνος που ψάλλεται κατά την περιφορά του Επιταφίου, αναφέρεται στη ταφή του Χριστού και τη μεταφορά του σώματός του στον τάφο, με την αναγγελία της Ανάστασης που θα ακολουθήσει. Οι πιστοί συμμετέχουν με σεβασμό, κρατώντας κεριά και προσευχόμενοι για τη σωτηρία της ψυχής τους.
“Αι γενεαί πάσαι”
Ψάλλεται καθώς ο Επιτάφιος περιφέρεται γύρω από την εκκλησία και εκφράζει τη γενική εκτίμηση για τη θυσία του Χριστού και την αγάπη που πρέπει να αισθάνονται όλοι οι πιστοί για τη σωτηρία του κόσμου μέσω αυτής της θυσίας.
Όλοι αυτοί οι ύμνοι ψάλλονται με μεγάλο συναισθηματικό βάρος και πλήρη κατάνυξη, καθώς η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ημέρα πένθους και αναμονής για την Ανάσταση.