Προειδοποίηση Τραμπ σε Ρωσία και Ουκρανία – Τι προβλέπει το σχέδιο για κατάπαυση πυρός
Διαβάζεται σε 7'
Οι προτάσεις των ΗΠΑ για την επίτευξη ειρήνης στο μέτωπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, όπως δημοσιεύτηκαν στο Bloomberg, και οι απειλές Τραμπ.
- 18 Απριλίου 2025 22:07
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε άλλο βήμα “πολύ σύντομα”, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι “θα σταματήσουμε να συμμετάσχουμε” στις προσπάθειες διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία, εάν είτε η Ρωσία είτε η Ουκρανία καθιστούν πολύ δύσκολο το τέλος της σύγκρουσης. “Αν για οποιοδήποτε λόγο, μια εκ των δύο πλευρών κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα, εμείς θα πούμε απλά: ‘Είστε ηλίθιοι, είστε ανόητοι, είστε απαίσιοι’, και θα το κλείσουμε“. “Αλλά ελπίζω να μην χρειαστεί να το κάνουμε αυτό”, τόνισε.
Ωστόσο, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θέλει να πει ότι αποχωρεί από τις συνομιλίες. Τόνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως υπάρχει μια καλή ευκαιρία για να μπει τέλος στη σύγκρουση.
“Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ημερών, αλλά θέλουμε να το ρυθμίσουμε γρήγορα”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε, “Κανείς δεν με κοροϊδεύει, προσπαθώ να βοηθήσω”.
Το σχέδιο ΗΠΑ για τη συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους συμμάχους τους σχέδιο για την επίτευξη ειρηνικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες περιλαμβάνουν όρους για την ολοκλήρωση των μαχών και τη χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Μόσχας σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, υπονόησε την Παρασκευή (18/4) ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι έτοιμη να «προχωρήσει» πέρα από τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης, εάν δεν υπάρξει πρόοδος σύντομα. Ωστόσο, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε στην Ρώμη την ίδια ημέρα ότι είναι «αισιόδοξος» για τις πιθανότητες να τερματιστεί ο πόλεμος.
Οι βασικές γραμμές του αμερικανικού σχεδίου κοινοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Παρίσι την Πέμπτη (17/4), σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Η πρόταση περιλαμβάνει “πάγωμα” του πολέμου, με τα εδάφη της Ουκρανίας που καταλαμβάνονται από τη Ρωσία να παραμένουν υπό τον έλεγχό της, ενώ οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα απομακρύνονταν από το τραπέζι. Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες λόγω της εμπιστευτικής φύσης των συζητήσεων.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θέλουν να εξασφαλίσουν πλήρη κατάπαυση του πυρός εντός των επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Bloomberg. Οι σύμμαχοι θα ξανασυγκεντρωθούν στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους. Σημειώνεται πως οι συνομιλίες στο Παρίσι περιλάμβαναν συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και συζητήσεις με τον Ρούμπιο και τους συμβούλους ασφαλείας και διαπραγματευτές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ουκρανία.
Ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε ότι τα σχέδια, τα οποία πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω με το Κίεβο, δεν θα αποτελούν οριστική λύση και ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν θα αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι οι συζητήσεις θα ήταν ανούσιες αν το Κρεμλίνο δεν συμφωνήσει να σταματήσει τις μάχες, και ότι η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία για να διασφαλιστεί η συμφωνία είναι απαραίτητη.
Την Παρασκευή, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν είναι «παράλογο αίτημα» από την Ουκρανία, αλλά ότι οι διαπραγματευτές δεν έχουν εστιάσει ακόμα σε αυτή τη λεπτομέρεια. «Κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η Ουκρανία θα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να συνάψει οποιεσδήποτε συμφωνίες επιθυμεί με άλλες χώρες», είπε.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Ουκρανία έχει ήδη συμφωνήσει για μια κατάπαυση του πυρός, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει επίσης πριν συζητηθούν άλλα θέματα. Στο Παρίσι, η αποστολή της Ουκρανίας ήταν να συζητήσει πώς θα παρακολουθείται η κατάπαυση του πυρός, καθώς και για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις συναντήσεις στο Παρίσι θετικές και παραγωγικές. Οι συζητήσεις αποτελούν την τελευταία προσπάθεια της Ευρώπης να επηρεάσει την έκβαση της σύγκρουσης, δείχνοντας ότι, μαζί με το Κίεβο, υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο και ότι η ευθύνη βαραίνει τη Ρωσία για να αποδείξει ότι είναι σοβαρή στις διαπραγματεύσεις.
Φεύγοντας από το Παρίσι, ο Ρούμπιο είπε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία να βοηθήσουν να «προχωρήσουν» οι συζητήσεις, αλλά υπονόησε ότι η υπομονή των ΗΠΑ για τη δική τους μεσολάβηση εξαντλείται. «Δεν θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για εβδομάδες και μήνες», είπε. «Πρέπει να προσδιορίσουμε πολύ γρήγορα, και μιλάω για θέμα ημερών, αν αυτό είναι εφικτό τις επόμενες εβδομάδες. Αν είναι, είμαστε μέσα. Αν όχι, έχουμε άλλες προτεραιότητες.»
Οι συζητήσεις στο Παρίσι επεκτάθηκαν επίσης σε προσπάθειες της Γαλλίας και της Βρετανίας να παρέχουν την απαραίτητη στήριξη στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, καθώς και σε σχέδια για να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα διαθέτει επαρκή στρατιωτική υποδομή και προσωπικό ως μέρος ενός πακέτου εγγυήσεων ασφαλείας.
Οι αξιωματούχοι στο Παρίσι και το Λονδίνο ελπίζουν ότι η πρόταση αυτή θα αποδείξει ότι η Ευρώπη είναι σοβαρή στο να δεσμεύσει τους πόρους της για τον μεταπολεμικό σχεδιασμό της Ουκρανίας και θα πείσει τον Τραμπ να παρέχει εγγυήσεις για αυτές τις ασφαλιστικές δικλείδες.
Όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η άρση των κυρώσεων ενώ η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποδειχτεί προβληματική για πολλούς από τους συμμάχους του Κιέβου. Η κατάργηση των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων, απαιτεί τη στήριξη όλων των κρατών-μελών.
Σημειώνεται πως ο Γουίτκοφ δήλωσε την εβδομάδα αυτή στο Fox News ότι το κλειδί για μια συνολική συμφωνία είναι «πέντε περιοχές», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Ρωσία επιμένει ότι η στρατιωτική κατάληψη περιοχών της Ουκρανίας από το 2014, περιλαμβανομένων της χερσονήσου της Κριμαίας και μεγάλων περιοχών τεσσάρων περιοχών — Ζαπορίζια, Χερσώνα, Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ — πρέπει να αναγνωριστεί σε οποιαδήποτε συμφωνία.
Η Ρωσία έχει επίσης συνδέσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό των μαχών με την ανακούφιση από τις οικονομικές κυρώσεις και έχει απαιτήσει αναστολή των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για μια κατάπαυση του πυρός.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κίεβο την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιτέθηκε στον Γουίτκοφ για «υιοθέτηση της ρωσικής ατζέντας», λέγοντας ότι ο απεσταλμένος του Τραμπ δεν είχε «εντολή να συζητήσει για τα ουκρανικά εδάφη, γιατί αυτά τα εδάφη ανήκουν στο λαό μας». «Δεν συζητάμε για τα εδάφη μέχρι την κατάπαυση του πυρός», είπε. «Δεν θα θεωρήσουμε ποτέ τα ουκρανικά εδάφη ρωσικά».