Παπασταύρου: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός απεικονίζει τις ζώνες όπου θα αναπτυχθούν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
Διαβάζεται σε 3'
Ως εξέλιξη που κλείνει μία εκκρεμότητα και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας, χαρακτήρισε την συγκρότηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
- 19 Απριλίου 2025 08:32
Ο χάρτης που αποτυπώνει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αποτυπώνει για πρώτη φορά σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με πλήρη επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών.
Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, σε συνέχεια των κυβερνητικών αποφάσεων για τη συγκρότηση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο, σημειώνοντας ακόμη ότι η εξέλιξη αυτή κλείνει μία εκκρεμότητα και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας.
Ειδικότερα, σε ερώτηση για το τι σημαίνει στην πράξη η ανακοίνωση του νέου Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης, δήλωσε:
“Με την Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο και τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ορίζουμε τις χρήσεις των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας. Αποτυπώνουμε, δηλαδή, με λεπτομέρεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με την αλιεία, την πολιτιστική μας κληρονομιά, την τουριστική ανάπτυξη, την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και την ιχθυοκαλλιέργεια στις θάλασσές μας. Και αυτή η χαρτογράφηση γίνεται πάντοτε με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος”.
“Για τη χώρα μας, που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περισσότερα καταγεγραμμένα νησιά, είναι μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που δρομολογήσαμε ως Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν προτεραιότητά μας στο Υπουργείο να τον προχωρήσουμε άμεσα, όπως και έγινε” σημείωσε.
“Ο χάρτης αυτός, που θα μας συνοδεύει, κλείνει μία εκκρεμότητα και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας. Είμαι υπερήφανος που η Υπουργική Απόφαση που υπέγραψα χθες περιλαμβάνει έναν χάρτη, ο οποίος αποτυπώνει για πρώτη φορά σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με πλήρη επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών” πρόσθεσε.
Όπως είπε, επίσης, ο κ. Παπασταύρου: “Με αυτόν τον χάρτη, για πρώτη φορά, η Ελληνική Πολιτεία οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, σε όλο το εύρος της δικαιοδοσίας μας, υλοποιώντας τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις και ασκώντας τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή είναι και η γεωπολιτική σημασία της στρατηγικής μας”.
Ακόμη, ο κ. Παπασταύρου συνέδεσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό με το ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων που εκδήλωσε πρόσφατα η αμερικανική Chevron, σημειώνοντας ότι οι έρευνες αυτές μεταξύ άλλων θα αναπτυχθούν στις θαλάσσιες ζώνες που καθορίζονται τώρα.
Περιέγραψε, επίσης, τη στρατηγική για τη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην ΕΕ για άρση στρεβλώσεων, στην εσωτερική αγορά για αντιμετώπιση ζητημάτων όπως οι ρευματοκλοπές και στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Ο κ. Παπασταύρου ανήγγειλε, ακόμα, λελογισμένη παρέμβαση για την καταβολή ενισχύσεων σε 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο την κάλυψη του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2024 με Φεβρουάριο 2025.