Κίνα: Ρομπότ έτρεξαν με ανθρώπους ημιμαραθώνιο και τερμάτισαν… χιλιόμετρα πίσω
Διαβάζεται σε 5'
Πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, ο πρώτος ημιμαραθώνιος ανθρωποιειδών, καθώς 21 ρομπότ έτρεξαν μαζί με ανθρώπους.
- 19 Απριλίου 2025 18:55
Μία ακόμα σελίδα στο κεφάλαιο “δυστοπία” γράφτηκε σήμερα, Σάββατο (19/04), αυτή τη φορά στο Πεκίνο, όπου ρομπότ έτρεξαν μαζί με ανθρώπους στον ημιμαραθώνιο Yizhuang.
21 ανθρωποειδή ρομπότ, σχεδιασμένα από Κινέζους κατασκευαστές, έτρεξαν δίπλα σε χιλιάδες δρομείς ολοκληρώνοντας τη διαδρομή των 21 χιλιομέτρων, και παρά το ότι έκλεψαν τις εντυπώσεις με την τεχνολογία τους, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχαν.
Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο “E-Town“, μια ζώνη ανάπτυξης τεχνολογίας στην κινεζική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχαν επίσης κανονικοί αθλητές, οι οποίοι έτρεξαν σε ξεχωριστή πίστα δίπλα από τα ρομπότ.
Πρώτο τερμάτισε το Tiangong Ultra, το οποίο πέρασε τη γραμμή σε 2 ώρες, 40 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα και αν και αρκετά κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον αγώνα, άλλα δυσκολεύτηκαν από την αρχή. Ένα ρομπότ έπεσε στη γραμμή εκκίνησης και έμεινε ξαπλωμένο για αρκετά λεπτά πριν σηκωθεί μόνο του και ξεκινήσει και πάλι να τρέχει.
Ένα άλλο, σχεδιασμένο να μοιάζει με Transformer, ξέφυγε από την πορεία του, και έπεσε σε ένα κιγκλίδωμα.
“Το τρέξιμο σε μια πίστα μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο. Αλλά για ένα ανθρωποειδές ρομπότ, είναι πραγματικά ένα τεράστιο άλμα”, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο Λιανγκ Λιανγκ, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής διαχείρισης E-Town.
“Αυτός ο Μαραθώνιος είναι ένα περαιτέρω βήμα προς την εκβιομηχάνιση των ανθρωποειδών ρομπότ”, πρόσθεσε.
Συμμετείχαν περίπου είκοσι ομάδες από όλη την Κίνα, με ρομπότ με μέγεθος από 75 έως 180 εκατοστά και βάρος έως 88 κιλά, τα οποία άλλα λειτουργούν αυτόνομα και άλλα χειρίζονται εξ αποστάσεως.
Οι μηχανικοί είπαν ότι ο στόχος είναι να δοκιμάσουν την απόδοση και την αξιοπιστία τους. Το να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής, να μην κερδίσουμε τον αγώνα, είναι η προτεραιότητα, λένε.
Ως προπόνηση, ένα από τα ρομπότ της κινεζική εταιρεία Noetix Robotics είχε τρέξει κάθε μέρα το ισοδύναμο ενός ημιμαραθωνίου, με ρυθμό άνω των 8 χλμ/ω.
Τον Ιανουάριο, η start-up DeepSeek έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως με ένα ρομπότ συνομιλίας που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε αναπτύξει με ένα κλάσμα του κόστους των Αμερικανών ανταγωνιστών της, όπως το ChatGPT.