Πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο αποχαιρετούν τον πάπα Φραγκίσκο
Διαβάζεται σε 6'
Σύσσωμοι οι πολιτικοί ηγέτες παγκοσμίως αποχαιρετούν τον πάπα Φραγκίσκο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.
- 21 Απριλίου 2025 15:57
Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε η είδηση θανάτου του πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών.
Ύστερα από νοσηλεία του λόγω μιας πολύπλοκης λοίμωξης των πνευμόνων, η κατάσταση της υγείας του ποντίφικα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή τη Δευτέρα του Πάσχα.
Ο πάπας Φραγκίσκος υπήρξε προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 2013. Ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο με καταγωγή από την Αργεντινή, υπήρξε ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική και ο πρώτος Ιησουίτης σε αυτό το αξίωμα.
Σύσσωμοι οι πολιτικοί ηγέτες παγκοσμίως αποχαιρετούν τον πάπα Φραγκίσκο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι από τους πρώτους ηγέτες του κόσμου που απέτισαν φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο, χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο της ταπεινότητας, στο πλευρό των πιο ευάλωτων και των πιο εύθραυστων».
Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.
«Εναν πιστό φίλο του παλαιστινιακού λαού» αποχαιρετά ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
«Σήμερα χάσαμε έναν πιστό φίλο του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς σημειώνοντας ότι ο πάπας Φραγκίσκος «είχε αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος και είχε επιτρέψει να υψωθεί η παλαιστινιακή σημαία στο Βατικανό».
«Με την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου, η Καθολική Εκκλησία και ο κόσμος χάνουν έναν υπερασπιστή των αδυνάτων, έναν συμφιλιωτή και έναν εγκάρδιο άνθρωπο», γράφει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
«Προσευχήθηκε για την Ουκρανία και του Ουκρανούς. Πενθούμε μαζί με τους καθολικούς και όλους τους χριστιανούς που στράφηκαν προς τον πάπα Φραγκίσκο για πνευματική στήριξη. Αιωνία μνήμη!», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η φωνή του θα λείψει», γράφει η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε μήνυμά της με αφορμή τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου και κάνει λόγο για έναν Πάπα ο οποίος «παρενέβη και αγωνίστηκε για τα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σκουφ έγραψε ότι «ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν από κάθε άποψη άνθρωπος του λαού».
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα έγραψε ότι «το μεταδοτικό του χαμόγελο κατέκτησε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, χαιρετίζει τη δέσμευση του Πάπα Φραγκίσκου για τους «πιο ευάλωτους».
«Θλίβομαι για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου. Η δέσμευσή του για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τους πιο ευάλωτους αφήνει μια βαθιά κληρονομιά. Αναπαύεται εν ειρήνη», έγραψε στην ανάρτησή του.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει ότι «αυτή η είδηση μας λυπεί βαθιά».
«Είχα το προνόμιο να απολαύσω τη φιλία του. Ζήτησε από τον κόσμο, για άλλη μια φορά, το θάρρος να αλλάξει κατεύθυνση, να ακολουθήσει ένα δρόμο που “δεν καταστρέφει, αλλά καλλιεργεί, επισκευάζει, προστατεύει”. Η διδασκαλία του και η κληρονομιά του δεν θα χαθούν. Υποδεχόμαστε τον Άγιο Πατέρα με καρδιές γεμάτες θλίψη, αλλά ξέρουμε ότι τώρα βρίσκεται στην ειρήνη του Κυρίου», έγραψε στην ανάρτησή της.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ χαιρετίζει την «απεριόριστη συμπόνια» του για τον θάνατο του Πάπα, εκφράζοντας τη λύπη του στον χριστιανικό κόσμο.
Η πρόεδρος της Ελβετίας, Karin Keller-Sutter έγραψε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας «μεγάλος πνευματικός ηγέτης, ένας ακούραστος υπέρμαχος της ειρήνης».
Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Τζον Σουίνι, τον περιγράφει ως «μια φωνή υπέρ της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της συμφιλίωσης».
Ο Λευκός Οίκος «τίμησε» τον πάπα Φραγκίσκο με ένα σύντομο μήνυμα στο Χ. «Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».
Το μήνυμα συνοδεύεται από φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ να συναντά τον πάπα Φραγκίσκο και του αντιπροέδρου του Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του χθες.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τον θάνατο του Ποντίφικα προχώρησε σε μια ανάρτηση στην οποία χαιρέτησε την στάση που είχε ο Πάπας Φραγκίσκος για το Παλαιστινιακό ζήτημα και τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας.
Ο Τούρκος πρόεδρος τον αποχαιρέτησε ως «έναν αξιοσέβαστο ηγέτη», ο οποίος «απέδιδε σημασία στον διάλογο ανάμεσα στις διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες», σε μήνυμά του στο Χ.
Ο τούρκος πρόεδρος, που υποδέχθηκε τον πάπα Φραγκίσκο το 2014, αναφέρθηκε επίσης στις «πρωτοβουλίες του απέναντι στις ανθρωπιστικές τραγωδίες, κυρίως την παλαιστινιακή υπόθεση και την γενοκτονία στην Γάζα».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε στο πρόσωπο του πάπα Φραγκίσκου έναν «σοφό ηγέτη, διαρκή υπερασπιστή των υψηλών αξιών του ουμανισμού και της δικαιοσύνης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του, συνέβαλε ενεργά στην ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στην ρωσική ορθόδοξη και την ρωμαιοκαθολική εκκλησία, καθώς και την εποικοδομητική διάδραση ανάμεσα στην Ρωσία και την Αγία Εδρα», αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Πούτιν.
Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας, ο οποίος είχε πρόσφατα συναντηθεί με τον Πάπα στο Βατικανό, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την απώλεια του Ποντίφικα. Σε δήλωση του, ανέφερε: «Η Αγιότητα του θα μείνει στη μνήμη μας για τη συμπόνια του, την αγωνία του για την ενότητα της Εκκλησίας και την ακούραστη προσήλωση του στα κοινά ιδανικά όλων των πιστών». Ο μονάρχης υπογράμμισε την πίστη του Πάπα στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, λέγοντας πως «η φροντίδα για τη δημιουργία είναι μια ουσιώδης έκφραση της πίστης».
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ εξέφρασε επίσης τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Πάπα, δηλώνοντας: «Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας Πάπας για τους φτωχούς, τους καταπιεσμένους και τους ξεχασμένους». Εξήρε την ηγεσία του Ποντίφικα σε δύσκολες εποχές, τονίζοντας την ταπεινότητα του και την αφοσίωση του στην προώθηση ενός δικαιότερου κόσμου. Ο Στάρμερ πρόσθεσε: «Η αποφασιστικότητα του να ζει εμφανώς την πίστη του ενέπνευσε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δουν εκ νέου τις διδασκαλίες της Εκκλησίας για το έλεος και τη φιλανθρωπία».