Δασμοί Τραμπ – Νέες ισορροπίες: Οι μεγάλες προκλήσεις στη σύνοδο του ΔΝΤ
Διαβάζεται σε 4'
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Δ.Ν.Τ εν μέσω παγκόσμιας τρικυμίας με αιχμή την έγερση τειχών στο διεθνές εμπόριο από την πολιτική Τραμπ.
- 22 Απριλίου 2025 06:53
Στην Ουάσιγκτον πέφτουν οι προβολείς της δημοσιότητας, σε ό,τι τουλάχιστον έχει να κάνει με τη διεθνή οικονομία, καθώς από τις 21 έως τις 25 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η νέα φάση στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, με την επιστροφή των δασμών και του οικονομικού προστατευτισμού στη διεθνή ατζέντα λόγω των πολιτικών του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης έχει ενδιαφέρον το πώς θα κινηθούν οι νέες δυνάμεις του Παγκοσμίου Νότου όπου πλέον έχει μετατοπιστεί το μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου ΑΕΠ και όπου οι προτάσεις για ενισχυμένες συνεργασίες στο φόντο των δασμολογικών πολιτικών των ΗΠΑ δίνουν και παίρνουν.
Σε μια κρίσιμη συγκυρία, πάντως, για όλη την υφήλιο στην αμερικάνικη πρωτεύουσα θα υπάρξει μια διεθνής σύναξη των ισχυρών της γης με κεντρικούς τραπεζίτες, υπουργούς Οικονομικών, κορυφαία στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, εκπροσώπους πολυεθνικών επιχειρήσεων, διεθνών χρηματιστηριακών οίκων και ισχυρών επενδυτικών funds να συζητούν για την επόμενη μέρα της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Ελλάδα
Στη σύναξη αυτή την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης. Την αποστολή στελεχώνουν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομία και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας και άλλα ανώτερα στελέχη του υπουργείου.
Στόχος της παρουσίας της ελληνικής αποστολής είναι να καταγραφεί με ηχηρό τρόπο η νέα φάση αξιοπιστίας, σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, της χώρας, αλλά και να τονιστεί το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί έναν σημαντικό επενδυτικό προορισμό παρά τα όποια προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν (δικαιοσύνη, αδειοδότηση κτλ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο περιθώριο της συνόδου αναμένονται κατ’ ιδίαν συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και εκπροσώπους οίκων αξιολόγησης, σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία προσπαθεί να προσελκύσει κι άλλα κεφάλαια ώστε να κλείσει το επενδυτικό κενό που τη χωρίζει με τις προηγμένες οικονομίες, στο φόντο και των τελευταίων αναβαθμίσεων από τους μεγάλους ξένους οίκους αξιολόγησης.
Διμερείς επαφές
Αναμφίβολα ενδιαφέρον έχει και το κατά πόσο θα επιχειρηθεί άνοιγμα διαύλων με τη νέα αμερικάνικη διοίκηση την ώρα που η Ουάσιγκτον επιμένει στη σκληρή γραμμή των δασμών, κάτι που πλήττει και τα ελληνικά προϊόντα. Επίσης, ζήτημα σημαντικό είναι το τι μέλλει γενέσθαι με πιθανούς δασμούς σε πλοία κατασκευής στην Κίνα, κάτι που πλήττει βάναυσα τον ελληνικό εφοπλισμό.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέτρα ανακοινώθηκαν στις αρχές Απριλίου, αλλά δεν έχουν ισχύσει καθώς τρέχει σχετική διαβούλευση, είναι η επιβολή ειδικού δασμού ανά προσέγγιση πλοίου μη κατασκευασμένου στις ΗΠΑ, που ξεπερνά το 1,5 εκατ. δοκάρια.
Επίσης, προβλέπεται η επιβολή δασμών σε κρίσιμους ευρωπαϊκούς τομείς, μεταξύ των οποίων και η αυτοκινητοβιομηχανία και τα αγροτικά προϊόντα που μας αφορά άμεσα. Η Ε.Ε., προς το παρόν, έχει επιλέξει καθυστέρηση 90 ημερών για την εφαρμογή αντιποίνων, μετά από μερική υποχώρηση της αμερικανικής πλευράς. Όμως, αν δεν σημειωθεί πρόοδος, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αντίμετρα ύψους 21 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η πρόσφατη συνάντηση του επικεφαλής εμπορίου της Ε.Ε. Μάρος Σέφτσοβιτς με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και τον εμπορικό αντιπρόσωπο Τζέιμισον Γκριρ δεν απέδωσε. Οι ΗΠΑ δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, ενώ απορρίπτουν την πρόταση της Ε.Ε. για κατάργηση όλων των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα.
Η Ελλάδα
Πάντως, το μήνυμα που έστειλαν από την Αθήνα ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πάσκαλ Ντόναχιου, ήταν σαφές: «Οι εμπορικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν κερδισμένους. Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο, ευρωπαϊκό μέτωπο και άνοιγμα σε νέες συνεργασίες». Πρόκειται για γραμμή που ενδέχεται να βρει συμμάχους εντός της συνόδου — όχι όμως χωρίς αντιστάσεις. Η ευρωπαϊκή ανησυχία εστιάζει στον κίνδυνο ανατροπής του status quo στο παγκόσμιο εμπόριο.
Οι Αμερικανοί προτείνουν στοχευμένες συμφωνίες ανά τομέα, με αντάλλαγμα αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών. Όμως η Ε.Ε. βλέπει πίσω από αυτό τη μονιμοποίηση των δασμών. Αν δεν υπάρξει, πάντως, πρόοδος μέσα στις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει μια έντονη ανησυχία για πιθανή κλιμάκωση.
Στο φόντο αυτό λοιπόν η Ουάσιγκτον φιλοξενεί μια άκρως σημαντική οικονομική σύνοδο για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων κι όχι μόνο .