To γραπτό μήνυμα στο οποίο δεν πρέπει να απαντήσεις ποτέ
Διαβάζεται σε 3'
Το νέο κύμα απάτης στον κυβερνοχώρο, περιλαμβάνει ένα γραπτό μήνυμα που σε ενημερώνει για ύποπτη συναλλαγή στον τραπεζικό σου λογαριασμό.
- 24 Απριλίου 2025 11:29
Oι επιτήδειοι θα βρίσκουν πάντα τρόπους να κάνουν τη δουλειά τους. Και οι αρχές θα προσπαθούν πάντα να εντοπίσουν έγκαιρα το νέο επίπεδο, ώστε να το σταματήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, το FBI ενημέρωσε πως έχει διαπιστωθεί κύμα επιθέσεων σε χρήστες iPhone και Android, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Τις εξαπολύουν οργανωμένες συμμορίες εγκληματιών του κυβερνοχώρου, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες πλατφόρμες «που έχουν σχεδιαστεί στην Κίνα».
Όλα αρχίζουν από μια κλήση και κορυφώνονται με ένα γραπτό μήνυμα ή στο Whatsapp που φαίνεται κανονικό, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο.
Δεν πρόκειται πια, για ειδοποιήσεις παράδοσης πακέτων online αγορών ή από κυβερνητικές αρχές για οφειλές, αλλά για μήνυμα από τράπεζα που ενημερώνει πως έγινε ύποπτη πληρωμή από λογαριασμό μας. Υπάρχει και ένα τηλέφωνο στο οποίο μας λένε να καλέσουμε, για να κάνουμε τα δέοντα και να προφυλαχθούμε.
Προφανώς και δεν πρέπει να καλέσετε, με το FBI να τονίζει ότι το μόνο που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι πως αυτές οι υπηρεσίες δεν επικοινωνούν με αυτόν τον τρόπο (δεν μας ζητούν να τους τηλεφωνήσουμε).
Αν θέλετε να τσεκάρετε (γιατί έχετε τις αμφιβολίες σας και φοβάστε μην σας κλέβουν), μπορείτε να τηλεφωνήσετε στην εξυπηρέτηση πελατών της τράπεζας που υποτίθεται πως σας στέλνει το μήνυμα, στο τηλέφωνο που θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα (προσέξτε και αυτό καθώς κυκλοφορούν κλώνοι, που διαφέρουν σε ένα γράμμα).
Αν κάνετε το λάθος να κάνετε την κλήση που σας προτείνουν, θα σας ζητήσουν επαλήθευση στοιχείων -άρα την παράδοση τους στους εγκληματίες-, θα σας στείλουν ένα μήνυμα που θα σας λέει να κατεβάσετε μια -φαινομενικά αθώα- εφαρμογή ασφαλείας. Είναι εφαρμογή που κρύβει το κακόβουλο λογισμικό SuperCard X, το οποίο έχει ενσωματωμένη την τεχνολογία NFC.
Είναι εκ του Near Field Communication που είναι ό,τι λέει. Δηλαδή, τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου που επιτρέπει σε δυο τερματικά που βρίσκονται κοντά να στέλνουν δεδομένα μεταξύ τους. Μπορεί να είναι δυο smartphones ή ένα τηλέφωνο και μια άλλη συσκευή (πχ POS ή ό,τι άλλο).
Οι συσκευές που είναι εξοπλισμένες με NFC μπορούν να χρησιμοποιούνται και ως κάρτες ανέπαφων συναλλαγών. Έτσι, μόλις ανοίξουμε την πόρτα -ανοίγοντας το SMS ή το Whatsapp- και διαβαστεί η κάρτα μας, οι εισβολείς ξεκινούν ανέπαφες συναλλαγές σε τερματικά POS και παίρνουν χρήματα από ΑΤΜ, όπως ανέφερε ειδικός ασφαλείας στο Forbes.
Στα θετικά είναι πως αν κάποιος που δεν έχουμε αποθηκεύσει στις επαφές μας, στείλει ένα link, δεν μπορούμε να το ανοίξουμε.
Βέβαια, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αγνοήσουμε την ενόχληση -και να τσεκάρουμε από τον επίσημο φορέα τι ισχύει.