ΔΕΗ – Repowering Αιολικών Πάρκων: Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα
Διαβάζεται σε 5'
Όλα τα υλικά που προέκυψαν από την αποξήλωση των ανεμογεννητριών, ανακυκλώθηκαν πλήρως ενώ ορισμένα υλικά βρίσκουν «νέα» ζωή μέσω δημιουργικών εφαρμογών.
- 24 Απριλίου 2025 12:40
Μία νέα ζωή αποκτούν τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες.
Μέχρι σήμερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προχωρήσει στην αποξήλωση 105 παλιών ανεμογεννητριών σε 10 νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης, αντικαθιστώντας τις με 24 νέες, ίδιας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Όλα τα υλικά που προέκυψαν από την αποξήλωση των ανεμογεννητριών, ανακυκλώθηκαν πλήρως ενώ ορισμένα υλικά βρίσκουν «νέα» ζωή μέσω δημιουργικών εφαρμογών.
Όπως αναφέρεται, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ξεκίνησε την κατασκευή αιολικών πάρκων στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με το πρώτο στην Ευρώπη υβριδικό σταθμό ΑΠΕ στην Κύθνο, ο οποίος συνδύαζε αιολική και ηλιακή ενέργεια. Σήμερα, αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία που είδε αιολικά πάρκα της να ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους και να αντικαθίστανται από νέα (Repowering), με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μειώνει στο ελάχιστο δυνατό το οικολογικό αποτύπωμα των έργων με στόχο την αρμονική συνύπαρξη τεχνολογίας και περιβάλλοντος. Με την ανακύκλωση (Recycling) και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών (Upcycling), ο Όμιλος ΔΕΗ συμβάλει στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs) και, ιδιαίτερα, τους SDG 7 (Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια), SDG 12 (Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση-Κυκλική Οικονομία), SDG 13 (Δράση για το Κλίμα) και SDG 15 (Ζωή στην Στεριά).
Πρωτοπορία στη διαδικασία του Repowering
Με βάση την ενημέρωση, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες, πολύ πιο αποτελεσματικές και τεχνολογικά προηγμένες. Αυτή η διαδικασία, που σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και υλοποιήθηκε από τους μηχανικούς της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποτελεί ορόσημο για τον κλάδο των ΑΠΕ στη χώρα μας.
Μέχρι σήμερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προχωρήσει στην αποξήλωση 105 παλιών ανεμογεννητριών σε 10 νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης, αντικαθιστώντας τις με 24 νέες, εξελιγμένες τεχνολογικά ανεμογεννήτριες ίδιας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό των Ψαρών, όπου εννέα παλιές ανεμογεννήτριες αντικαταστάθηκαν από δύο νέες, με βελτιστοποιημένη παραγωγή, υποστηρίζοντας σταθερά τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του ακριτικού νησιού.
Κυκλική οικονομία και αποκατάσταση εδάφους
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της διαδικασίας Repowering είναι η άρτια διαχείριση των υλικών και η πλήρης ανακύκλωση των κυρίων εξαρτημάτων ενός αιολικού πάρκου. Όλα τα υλικά που προέκυψαν από την αποξήλωση των ανεμογεννητριών, όπως πυλώνες, νασέλες, καλώδια, πίνακες και μετασχηματιστές, ανακυκλώθηκαν πλήρως. Ακόμη και τα πτερύγια διαχειρίστηκαν επιτυχώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από ειδικά διαπιστευμένες εταιρείες.
Επιπλέον, οι βάσεις των ανεμογεννητριών διαχωρίστηκαν σε σκυρόδεμα και οπλισμό και τα υλικά απομακρύνθηκαν, διαχειρίστηκαν και ανακυκλώθηκαν καταλλήλως. Οι παλαιές θέσεις των πλατειών που καταλάμβαναν οι ανεμογεννήτριες επανήλθαν στη αρχική τους κατάσταση, καθώς τα σκάμματα γεμίστηκαν με υλικό της γύρω περιοχής, αποκαθιστώντας το τοπίο στην πρότερη μορφή του.
Κατά τη διαδικασία αποξήλωσης των παλαιών ανεμογεννητριών απελευθερώθηκε σημαντικό μέρος εκτάσεων, γεγονός που υπογραμμίζει την πρόοδο τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην απόδοση των σύγχρονων λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας.
Στο πλαίσιο της δέσμευσης του Ομίλου ΔΕΗ στην κυκλική οικονομία, ορισμένα υλικά βρίσκουν «νέα» ζωή μέσω δημιουργικών εφαρμογών. Για παράδειγμα, πτερύγια ανεμογεννητριών έχουν χρησιμοποιηθεί ως παγκάκια στο Χριστουγεννιάτικο χωριό του Δήμου Τρικάλων ή έχουν μετατραπεί σε τραπέζια συσκέψεων που διακοσμούν εταιρικά γραφεία. Αυτές οι καινοτόμες εφαρμογές όχι μόνο μειώνουν τα απόβλητα αλλά και αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία των υλικών.
Αποκεντρωμένη παραγωγή και ενεργειακή ανεξαρτησία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες φροντίζει να διατηρεί στενές σχέσεις συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, θέτοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής από το αρχικό στάδιο. Μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη στήριξη της τοπικής αγοράς και τα οφέλη από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, η εταιρεία ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προοπτική της ενεργειακής αυτονομίας των νησιών και εν γένει της χώρας.
Ο Άγγελος Κασίμης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας Έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξέφρασε την δέσμευση της εταιρείας για τη βιωσιμότητα του κλάδου, τονίζοντας ότι «μέσα από αυτή την δράση η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προστατεύει το περιβάλλον μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και το ενεργειακό κόστος παραγωγής, ενισχύει την αποδοτικότητα ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής που αυξάνουν την απόδοση των έργων της και υποστηρίζει την κυκλική οικονομία διασφαλίζοντας την ανακύκλωση (Recycling) και την επαναχρησιμοποίηση (Upcycling)των υλικών».
Ο κ. Κασίμης πρόσθεσε ότι «το Repowering των 10 αιολικών πάρκων σε ελληνικά νησιά, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, έχει αναγνωριστεί από την αγορά ως πρότυπο για την ορθότητα και αρτιότητα της διαδικασίας. Αυτό το επίτευγμα δεν αποτελεί μόνο ένα τεχνικό επίτευγμα δεδομένης της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος αλλά και ένα σημείο αναφοράς για τον κλάδο, δείχνοντας τον δρόμο για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».