Δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο: 8+1 προτάσεις χωρίς είσοδο 25-27/4

Διαβάζεται σε 10'
Δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο: 8+1 προτάσεις χωρίς είσοδο 25-27/4
Φωτό αρχείου - PEXELS

Πού μπορείς να ψυχαγωγηθείς δωρεάν την Παρασκευή 25 και το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Απριλίου στην Αθήνα.

Τελείωσε ο Απρίλιος και ούτε που το καταλάβαμε! Συνεχίζουμε όμως να σας προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Παρασκευή 25 και το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Απριλίου στην Αθήνα.

Ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Jo Di έκθεση ψηφιακής τέχνης “Μεταξύ Πραγματικότητας και Διαδικτύου”

Ο Λόφος Art Project παρουσιάζει την πρώτη ανασκόπηση των ψηφιακών έργων του γνωστού δημιουργού Jo Di (Δημήτρης Ιωακειμίδης), σε μια έκθεση που αναδεικνύει τη σύγκλιση τέχνης, τεχνολογίας και πολιτισμού του διαδικτύου. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 26 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου στην οδό Βελβενδού 39, Κυψέλη, προσφέροντας ένα ταξίδι μέσα από εικονικά τοπία, memes και διαδικτυακές στιγμές που έχουν διαμορφώσει τον τρόπο που βλέπουμε την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα στην ψηφιακή εποχή.

Ο Jo Di, γνωστός για το αιχμηρό χιούμορ, τα κοινωνικά σχόλια και την πρωτοτυπία του, παρουσιάζεται ως καλλιτέχνης της ψηφιακής εποχής. Η έκθεση περιλαμβάνει ψηφιακές αφίσες και εικονικά έργα που σχολιάζουν την κοινωνική πραγματικότητα, την πολιτική και την popular κουλτούρα.

Στον υπόγειο χώρο του Λόφου παρουσιάζεται η ενότητα “Jo Di – Τέμπη: Το Δυστύχημα και οι Ψηφιακές Αντιστάσεις“, μια αποτίμηση της σειράς έργων που δημιούργησε ο Jo Di ως απάντηση στο τραγικό δυστύχημα των τρένων στα Τέμπη. Η έκθεση εξερευνά τον ρόλο των ψηφιακών μέσων στη διαμόρφωση της κοινωνικής μνήμης, του πένθους και της απαίτησης για δικαιοσύνη. Μέσα από αυτή τη σειρά των ψηφιακών αφισών για τις πανεθνικές και παγκόσμιες κινητοποιήσεις, ο Jo Di καταγράφει τη συλλογική οργή, τη θλίψη και την απαξίωση που ακολούθησαν το δυστύχημα. 

Εύα Αναστοπούλου – “Το επίμονο του βλέμματος”

Ο χώρος τέχνης Alma Mater (Εμμανουήλ Μπενάκη 62, Εξάρχεια, Αθήνα), σε συνεργασία με τον Επιμελητή Τέχνης Πάρη Καπράλο, και τη πλατφόρμα για τη προώθηση των εικαστικών τεχνών ARTgrID, παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας της εικαστικού Εύας Αναστοπούλου με τίτλο “Το επίμονο του βλέμματος” στην Αθήνα, και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό στα εγκαίνια της την Παρασκευή 25 Απριλίου στις 19:00.

Σημειώνει ο Επιμελητής της έκθεσης κ. Πάρης Καπράλος στο κείμενο του τεκμηρίωσης της έκθεσης: “Η φωτογραφική πρακτική της Εύας Αναστοπούλου δεν συνίσταται στη δημιουργία εικόνων μέσα από επεξεργασία, αλλά στην αποκάλυψη μιας ήδη παρούσας αισθητικής πραγματικότητας, η οποία μέχρι τη στιγμή της καταγραφής της διαφεύγει της προσοχής. Μέσα από την παρατήρηση των φθαρμένων επιφανειών, των αλλοιωμένων υλικών και των τυχαίων σχηματισμών, η καλλιτέχνιδα αναδεικνύει ένα οπτικό σύμπαν που μοιάζει άλλοτε αφηρημένο, άλλοτε γνώριμο, και πάντοτε ικανό να προκαλεί τη σκέψη.

Οι φωτογραφίες της, απαλλαγμένες από κάθε επέμβαση, καλούν τον θεατή να σταθεί απέναντί τους όχι ως παθητικός δέκτης αλλά ως ενεργός συν-δημιουργός, αφού η ίδια η διαδικασία της θέασης διαμορφώνει την εμπειρία τους. Η φωτογραφία της Αναστοπούλου δεν αποτυπώνει απλώς μια υλική πραγματικότητα, αλλά προσκαλεί τον θεατή να ενεργοποιήσει το βλέμμα του, να επιμείνει στην εικόνα έως ότου αυτή μετατραπεί από μια αφηρημένη επιφάνεια σε ένα πεδίο ερμηνείας και νοηματοδότησης. Δεν είναι η ίδια η φωτογραφία που δημιουργεί το περιεχόμενο, αλλά η διαδικασία αναγνώρισης που διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η δυναμική προσέγγιση της θέασης μετατρέπει το έργο τέχνης από στατικό αντικείμενο σε ζωντανή εμπειρία.

Παναγιώτης Μαρίνης – “Ο θίασος της πέτρας”

Η genesis gallery παρουσιάζει έκθεση του Παναγιώτη Μαρίνη με τίτλο “Ο θίασος της πέτρας”. Στην ενδοχώρα της Αίγινας, ανασαίνει και ευδοκιμεί εδώ και δεκαετίες ο θαυμαστός πετρόκηπος του Παναγιώτη Μαρίνη. Ανάμεσα στα αμπέλια, τις φραγκοσυκιές και τα σκοτεινά νερά της στέρνας με τα ανθισμένα νούφαρα, αναπαύονται οι διαλεγμένες πέτρες. Οι αδρές ξανθές πώρινες και οι λείες θαλασσινές, οι ορεινές μαυρόπετρες και οι κοντυλένιες ποταμίσιες. Τρόπαια στο σύνολό τους ενός αέναου οδοιπορικού που αγκαλιάζει το νησί από άκρη σε άκρη, ανασκάπτοντας και φανερώνοντας ή συμπληρώνοντας τα μύχια του.

Στο υπαίθριο εργαστήριο της Κυψέλης, στα χέρια του γλύπτη, κάτω από το αργό χτυποκάρδι των χειροποίητων εργαλείων, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αποκτούν σάρκα και ψυχή, σώμα και πρόσωπο οι μύθοι και οι ήρωες της αρχαιότητας. Φτερουγίζουν τα πετεινά του νησιού, κολυμπούν οι χελώνες, ζωντανεύουν οι Παλαιοί των ημερών και οι αταύτιστοι άγιοι των ξωκλησιών του. Και καθώς τα χρόνια περνούν, πρώτος εκείνος αδημονεί για το νέο εύρημα, για την καινούρια ιδέα που γεννά το επόμενο μικρό σύμπαν.

Ιδού, λοιπόν, τώρα, ο τρανός νέος του θίασος. Προσωπίδες γέλιου και θλίψης, μάσκες κωμωδίας και αρχαίου δράματος, εκμαγεία θριάμβου και ήττας, αρχαϊκά αναθήματα μειδιάματος και υπεροχής, πέτρινα πρόσωπα που δουλεύτηκαν τα τελευταία χρόνια ακάματα, με αφετηρία της σκαμμένης εσωτερικά κυρτής φόρμας τους την οργανική και τη μεταφορική έννοια του σκέπαστρου, της αρχαίας καλύπτρας.

Οι προσωπιδοφόροι του Παναγιώτη Μαρίνη, άλλοτε λιγνοί και άλλοτε γωνιώδεις ή φεγγαροπρόσωποι, άλλοτε στοχαστικοί και άλλοτε γκροτέσκοι, άλλοτε ευσεβείς και άλλοτε είρωνες, γεννημένοι ανάμεσα στα αρχαία χώματα, στέκουν ορθοί, καταμέτωποι και δυναμικοί, σε διηνεκή ενατένιση του χρόνου και του τόπου.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης
Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Ομαδική έκθεση “Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης”

H Gallery Art Project Space παρουσιάζει την ομαδική έκθεση γλυπτικής με τίτλο “Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης” σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 17:30-22:30. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 5 Μαΐου 2025.

Η έκθεση, που υποδέχεται την άνοιξη στην Αθήνα, αντλεί την έμπνευσή της από το ομότιτλο μουσικό έργο του Igor Stravinsky “Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης” (Le Sacre du printemps). Στην έκθεση συμμετέχουν 13 διακεκριμένοι καλλιτέχνες με γλυπτά έργα τους και ένα video, αναζητώντας τη δική τους “Άνοιξη” και αναφερόμενοι στον κύκλο της ζωής που συνεχώς ανανεώνεται και εξελίσσεται. Τα έργα περιλαμβάνουν τόσο διαχρονικά και ανθεκτικά υλικά, όσο και φθαρτά και αναλώσιμα, αναδεικνύοντας την ικανότητα και τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών.

Πέμπτη & Παρασκευή: 12:00–20:00, Σάββατο: 11:00–15:00
Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη κατόπιν ραντεβού.

Parvine Curie – “Διαχρονικές Φόρμες”

Η P gallery | sculpture παρουσιάζει την έκθεση “Parvine Curie: Διαχρονικές Φόρμες”, την πρώτη ατομική έκθεση της Γαλλίδας γλύπτριας στην Ελλάδα. Η έκθεση περιλαμβάνει μια αντιπροσωπευτική επιλογή έργων, καλύπτοντας διαφορετικές φάσεις της καλλιτεχνικής της πορείας και εξερευνώντας τα κεντρικά θέματα του έργου της.

Η Parvine Curie θεωρείται μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της γενιάς της, με αξιόλογη συμβολή στη μεταπολεμική αφαιρετική γλυπτική. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε σημαντικά διεθνή ιδρύματα, όπως το Centre Pompidou στο Παρίσι.

Η γλυπτική της Curie είναι βαθύτατα πνευματική και συμβολική, αντλώντας έμπνευση από την ανθρώπινη ύπαρξη και τη θέση της στον κόσμο. Μέσα από φόρμες που αναφέρονται στη μητρότητα, την πνευματικότητα και την αρχιτεκτονική, διερευνά την έννοια της ύπαρξης και τη δημιουργική δύναμη των γυναικών.

El Sistema Greece ”Echoes of the World” στο Ολύμπια

Την Κυριακή 27 Απριλίου στις 20:30, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία “Echoes of the World” στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας”, με τη συμμετοχή του El Sistema Greece.

Τα μουσικά σύνολα του El Sistema Greece ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό ήχων και ρυθμών. Το ρεπερτόριο της βραδιάς περιλαμβάνει μελωδίες από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, την έντονη ενέργεια της Λατινικής Αμερικής και την εκφραστικότητα της Ισπανικής παράδοσης. Παράλληλα, παραδοσιακά ελληνικά κομμάτια και σύγχρονες συνθέσεις γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν, σε ένα πρόγραμμα που αντικατοπτρίζει τον παγκόσμιο χαρακτήρα των μουσικών συνόλων.

Στη σκηνή του ιστορικού Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου “Μαρία Κάλλας”, μουσικοί από διάφορες χώρες, από αρχάριους έως προχωρημένους ερμηνευτές, συναντιούνται για να μοιραστούν ήχους και ιστορίες από όλο τον κόσμο, δείχνοντας ότι η μουσική είναι το μέσο που μας συνδέει.

Την παρουσίαση της βραδιάς θα αναλάβουν μαθητές και μαθήτριες του El Sistema Greece, οι οποίοι θα μοιραστούν σκέψεις, εμπειρίες και στιγμές από τη συμμετοχή τους στα μουσικά σύνολα. Μέσα από τα δικά τους λόγια, θα μεταδώσουν την εμπειρία του να είσαι μέρος μιας κοινότητας που δημιουργεί και εκφράζεται μέσα από τη μουσική.

SNFCC Youth Council | Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεματικών προβολών “Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στο ΚΠΙΣΝ”, διοργανωμένη από το SNFCC Youth Council σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, συνεχίζεται, εστιάζοντας αυτή τη φορά στην ψυχική υγεία.

Πώς διαχειριζόμαστε την πίεση, την απώλεια, την εσωτερική φθορά; Πόσο χώρο αφήνουμε στην ευαλωτότητα; Και τι σημαίνει, τελικά, να προσπαθείς να “είσαι καλά”; Μέσα από τέσσερις ταινίες μικρού μήκους που αποτυπώνουν προσωπικά αδιέξοδα, καθημερινές μάχες αλλά και στιγμές δύναμης, επιχειρείται να φωτιστεί η βαθιά ανθρώπινη, καθολική εμπειρία του να παλεύεις με την ψυχική σου υγεία.

Χρησιμοποιώντας ως όχημα τις ιστορίες των χαρακτήρων, επιδιώκεται η ενίσχυση της κατανόησης και της ενσυναίσθησης προς άτομα που ζουν με ψυχικές διαταραχές και η έναρξη διαλόγου για ένα ζήτημα που αφορά όλους – χωρίς φίλτρα, χωρίς ταμπού.

Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με τους δημιουργούς των ταινιών. Δείτε το  Πρόγραμμα των Ταινιών.

Νίνα Διακοβασίλη – “Άγγελοι και Δαίμονες”

Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Άγγελοι και Δαίμονες” στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών αποτελεί μια εικαστική διαδρομή που εξετάζει τη διαρκή σύγκρουση του φωτός και του σκότους, της αρετής και της αμαρτίας. Σε μια εποχή που οι ηθικές αξίες δοκιμάζονται και η κοινωνία αλλάζει ραγδαία, η τέχνη λειτουργεί ως καθρέφτης της πραγματικότητας και εργαλείο εσωτερικής αναζήτησης. Η έκθεση διερευνά το διαχρονικό δίπολο του καλού και του κακού, όχι ως απόλυτες έννοιες, αλλά ως εσωτερικές και κοινωνικές δυνάμεις που μας καθορίζουν. Μέσα από τα χρώματα και τον καμβά επιχειρείται η απόδοση του τρόπου με τον οποίο βιώνουμε σήμερα αυτή τη διαρκή πάλη.

Η έκθεση “Άγγελοι και Δαίμονες” δεν στοχεύει να προσφέρει εύκολες απαντήσεις, αλλά να προβληματίσει και να εμπνεύσει. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν έργα γεμάτα συμβολισμούς, να αναλογιστούν τις προσωπικές και κοινωνικές τους μάχες και να αναζητήσουν το δικό τους φως μέσα στο σκοτάδι. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 27 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ. στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Την έκθεση θα προλογίσει η Δρ. Ποτίτσα Γρηγοράκου.

Πρόγραμμα εγκαινίων: 8 μ.μ. Έναρξη – Αγιασμός / 8.30 μ.μ. Ξενάγηση / 9 μ.μ. Στην αίθουσα “ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ” μουσική διαδρομή με τον διεθνούς φήμης τενόρο Σταύρο Σαλαμπασόπουλο. Θα ακολουθήσει κέρασμα.

Έκθεση Φωτογραφίας ”Philoxenia Travel & Culture” στο Ίδρυμα Μιχάλγς Κακογιάννης

Η κοινότητα Greek Instagramers Events, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ HELEXPO και τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού Philoxenia Hotelia, παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Philoxenia Travel & Culture”. Η έκθεση αναδεικνύει τη μαγεία του ταξιδιού στην Ελλάδα, τη φιλοξενία και τη διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 12 έως τις 27 Απριλίου 2025 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 διοργανώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia, η οποία ξεκίνησε το 1985 και έκτοτε πραγματοποιείται ετησίως. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μέσα από 156 φωτογραφίες και τον φακό 125 φωτογράφων τις ομορφιές της Ελλάδας, τις ταξιδιωτικές εμπειρίες, την πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη, τα έθιμα και τον μοναδικό χαρακτήρα της.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ορόφους του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν σε δύο θεματικούς κόσμους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα