Δήμαρχος Κιέβου: Ίσως χρειαστεί να χάσουμε εδάφη για να έχουμε ειρήνη

Διαβάζεται σε 3'
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο AP

Ίσως η Ουκρανία χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη προκειμένου να πετύχει ειρήνη με την Ρωσία, ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο δήμαρχος του Κιέβου

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο BBC πως ίσως χρειαστεί η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη της στη Ρωσία ως μέρος μίας συμφωνίας ειρήνης εν μέσω και των πιέσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

“Ένα από τα σενάρια είναι να χάσουμε εδάφη. Δεν είναι δίκαιο. Αλλά για την ειρήνη, για προσωρινή ειρήνη, ίσως είναι μία προσωρινή λύση”, ανέφερε ο 53χρονος, πρώην boxer, προσθέτοντας πως οι Ουκρανοί δεν θα δεχτούν ποτέ την κατοχή από την Ρωσία.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, μίλησε στο BBC λιγότερο από ένα 24ωρο μετά το τελευταίο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων των 80. Με την συνέντευξή του αυτή προστέθηκε σε εκείνους τους ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους που έχουν κάνει λόγο για παραχώρηση εδαφών, έστω και προσωρινά.

Μετά την ρωσική εισβολή που εξαπέλυσε η Ρωσία το 2022, πλέον κατέχει περίπου το 20% των ουκρανικών εδαφών. 

Πολιτικός αντίπαλος του Ζελένσκι, ο Κλίτσκο έχει κατηγορήσει πολλές φορές τον πρόεδρο της χώρας, ότι υπονομεύει την εξουσία του. Μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, την καρδιά, όπως είπε, της μαστιζόμενης από τον πόλεμο χώρας και πως ο Ζελένσκι ίσως αναγκαστεί σε μία “επώδυνη λύση” προκειμένου να επιτύχει ειρήνη.

Ερωτηθείς αν ο πρόεδρος της χώρας συζητά μαζί του τις λεπτομέρειες μίας πιθανής συμφωνίας, ο ίδιος απάντησε στεγνά “όχι”, προσθέτοντας πως ” Ο πρόεδρος το κάνει μόνος του. Δεν είναι αρμοδιότητά μου”.

Ερωτηθείς για την διένεξη που είχε τον περασμένο Φεβρουάριο μπροστά στις κάμερες ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, ο Κλίτσκο απάντησε πως σημαντικά ζητήματα είναι καλύτερο να συζητιούνται από κορυφαίους πολιτικές χωρίς κάμερες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι βλάπτει τις διαπραγματεύσεις επειδή δεν δέχεται να αποδεχτεί την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, το 2014.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Κριμαία “χάθηκε πριν από χρόνια” και δεν έχει νόημα η σχετική συζήτηση, με τον Ζελένσκι να υποδεικνύει την “Διακήρυξη της Κριμαίας”, το 2018 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ, Μάικ Πομπέο, που έλεγε πως οι ΗΠΑ “απορρίπτουν την απόπειρα ρωσικής προσάρτησης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα