ΟΣΕ: Ευρωπαίος μάνατζερ και προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

Διαβάζεται σε 5'
Τρένο
Τρένο EUROKINISSI

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ που θα παρουσιάσει στο υπουργικό τη Δευτέρα ο Κυρανάκης. Πόσο θα κοστίσει στο δημόσιο ο ξένος μάνατζερ. Τι αλλάζει στα κριτήρια προσλήψεων.

Με το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, που θα παρουσιάσει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα για τα Τέμπη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγείλει στις 5 Μαρτίου στη Βουλή διακρατική συμφωνία με ξένο οργανισμό, που θα αναλάβει να υποστηρίξει τον ΟΣΕ στη συντήρηση και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, έχει κάνει λόγο για “μοντέλο ΔΕΗ” και στον ΟΣΕ.

Τι σημαίνουν αυτά όμως στην πράξη; Από το Μεταφορών ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπαίνει ιδιώτης στον ΟΣΕ, ο οποίος παραμένει στο κράτος. Δεδομένου άλλωστε ότι παντού στην Ευρώπη οι σιδηροδρομικές υποδομές (ράγες, επιδομή, ηλεκτροκίνηση, συστήματα ασφαλείας, σταθμαρχεία κέντρα τηλεδιοίκησης) είναι κρατικές.

Αυτό που αλλάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το μοντέλο διοίκησης της εταιρείας, αλλά και η διαδικασία προσλήψεων.

Το ελληνικό κράτος θα απευθύνει πρόσκληση σε ευρωπαικούς σιδηροδρομικούς οργανισμούς με προδιαγραφές, κύρος και εμπειρία, να αναλάβουν το technical management του ΟΣΕ για πέντε χρόνια, φέρνοντας στελέχη τους και μεταδίδοντας τεχνογνωσία.

Το παράδειγμα του Μετρό

Πηγές του Μεταφορών διευκρινίζουν πως αυτό δε σημαίνει ότι ο ξένος μάνατζερ θα πάρει τον ΟΣΕ και θα κάνει ό,τι θέλει. Αλλά πως θα φέρει έμπειρα στελέχη τα οποία θα αναλάβουν κρίσιμες θέσεις στις υποδομές ασφαλείας, την τηλεδιοίκηση, τη σηματοδότηση, το ETCS, την ηλεκτροκίνηση, την υποδομή, τις προδιαγραφές έργων, τη συντήρηση.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ξένο μάνατζερ είχε φέρει και η τότε κυβέρνηση στα τέλη της δεκαετίας του 1990- αρχές της δεκαετίας του 2000 στο Μετρό της Αθήνας: Την αμερικανική εταιρεία Bechtel που ως τεχνικός σύμβουλος εκπαίδευε και παρείχε τεχνογνωσία στα στελέχη της Αττικό Μετρό.

Το σχέδιο για τεχνικό σύμβουλο στον ΟΣΕ από το εξωτερικό α λα Μετρό είναι στο τραπέζι εδώ και ένα χρόνο, με τις σχετικές συζητήσεις να έχουν ξεκινήσει επί υπουργίας Χρήστου Σταϊκούρα. Πλέον όμως η κυβέρνηση προχωρά με τον κ.Κυρανάκη να έχει αναλάβει ένα κρίσιμο πολιτικό στοίχημα, δηλαδή να πείσει τους πολίτες ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθούν παθογένειες στον ΟΣΕ.

Οι πιθανοί υποψήφιοι μάνατζερ και το κόστος για το δημόσιο

Η πρόσκληση για το technical management σημειωτέον ότι θα απευθύνεται σε ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς οργανισμούς (όχι μόνο χωρών της ΕΕ, αλλά χωρών της Ευρώπης), διότι το ETCS λειτουργεί σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και τα συστήματα πρέπει να είναι ενιαία.

Η κυβέρνηση εξετάζει ειδικότερα το ενδεχόμενο να έρθουν στον ΟΣΕ οι σιδηροδρομικές εταιρείες της Ελβετίας (SBB) ή της Γαλλίας (Société Nationale des Chemins de fer Français- SNCF). Με τη δεύτερη η χώρα μας έχει υπογράψει και διακρατική συμφωνία το 2023.

Εξετάζεται επίσης η συνεργασία με τις σιδηροδρομικές εταιρείες της Γερμανίας ή της Σουηδίας, με το σκεπτικό ότι είναι δύο χώρες με καλό σιδηροδρομικό δίκτυο. Αν και η Deutsche Bahn αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα στις υποδομές και υπηρεσίες και η νέα κυβέρνηση του Φριντριχ Μερτς σχεδιάζει την πλήρη αναδόμηση της.

Πόσο θα κοστίσουν οι συμβουλές του Ευρωπαίου μάνατζερ στο ελληνικό δημόσιο; Η αμοιβή του technical manager θα ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες στα πέντε εκ ευρώ ετησίως.

Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν εν τω μεταξύ ότι η Hellenic Train δεν έχει την αποκλειστική χρήση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Αλλά όποια άλλη εταιρεία θελήσει, όταν τελειώσουν τα έργα, μπορεί να έρθει στην Ελλάδα, χωρίς αλλαγή νόμου και σύμβασης.

Προσλήψεις εκτός της κανονικής διαδικασίας ΑΣΕΠ

Το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ θα περιλαμβάνει και αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων.

Στο εξής θα γίνονται προσλήψεις ιδιωτικού χαρακτήρα και για υπάλληλους πρώτης γραμμής (σταθμάρχες, κλειδούχοι κλπ) με συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου. Αλλά και για θέσεις στελεχών (διευθυντές, υποδιευθυντές, τμηματάρχες σε θέσεις ασφαλείας). Όπου χρειάζονται πιο γρήγορες διαδικασίες από ΑΣΕΠ, εξηγούν πηγές του Μεταφορών.

Δηλαδή οι προσλήψεις θα γίνονται εκτός της κανονικής διαδικασίας του ΑΣΕΠ, το οποίο όμως θα δίνει μία σύμφωνη γνώμη για την προκήρυξη των θέσεων.

Φιλοσοφία των προσλήψεων στο εξής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα είναι η τυπικότητα των προσόντων βάσει του γενικού κανονισμού του ΑΣΕΠ. Αλλά η εκπαίδευση και οι δοκιμασίες στο πεδίο, όσον αφορά σε αντανακλαστικά, ορθοφωνία, όραση, ψυχική δυνατότητα διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων με σενάρια κρίσης.

Σημειωτέον ότι για τις 227 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί το 2021, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 140 άτομα και η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον ΑΣΕΠ μέσα στο Μάιο.

Πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ

Ο κ. Κυρανάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα το πλήρες νομοσχέδιο με όλες τις διατάξεις και όχι μόνο το περίγραμμα όπως συχνά γίνεται. Γεγονός που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή αμέσως μετά την Πρωτομαγιά.

Μετά τη διαβούλευση για 15 μέρες, θα ξεκινήσει η συζήτηση στις επιτροπές και στόχος είναι να ψηφιστεί μέσα στο Μάιο, καθώς για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα για προφανείς λόγους.

Η κυβέρνηση θα καλέσει μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν προτάσεις, με τον κ.Κυρανάκη να δηλώνει ότι είναι ανοιχτός σε συνεννόηση. Κάτι που όμως δε φαίνεται πιθανό, επίσης για προφανείς λόγους.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα